Membrii juriului evaluează prezentările concurenților FameLab în baza a trei criterii: conținut, claritate și carismă. 

Conținut

Conținutul prezentărilor trebuie să fie corect din punct de vedere științific. Dacă subiectul ales este unul controversat, atunci prezentarea trebuie să includă punctele de vedere pro și contra. Subiectul știinţific trebuie bine ales astfel încât să fie de interes pentru publicul din sală.

Claritate

Claritatea este esențială pentru o comunicare științifică eficientă. Structura prezentării trebuie să permită publicului și membrilor juriului să urmărească discursul și să înțeleagă cu ușurință conceptul ştiinţific prezentat.

Carismă

Publicul și membrii juriului trebuie să rămână entuziasmați şi impresionaţi în urma prezentării tale. Câștigătorul va fi un prezentator carismatic care va prezenta subiectul ales pe înțelesul tuturor, într-un mod care să anime publicul și să transmită mai departe pasiunea pentru știință.

10 sfaturi de la juriu

 1. Gândește-te la început și la sfârșit - Captivează-ne din start, iar dacă sfârșitul va fi cel puțin la fel de bun ca începutul, vom rămâne cu impresia unei călătorii complete (ne place când reiei ideea de început, însă sunt și alte modalități de a încheia o prezentare).
 2. Nu încerca să copiezi stilul altcuiva - Limitează-te la ceea ce te reprezintă.
 3. Asigură-te că ai suficiente dovezi și concepte științifice - Putem să învățăm foarte multe în trei minute, dacă știi cum să explici.
 4. Vorbește-ne despre ceva care te entuziasmează...- ..., iar entuziasmul tău va ajunge și la noi.
 5. Nu de agăța de colacul de salvare numit PowerPoint - Dacă imprimi prezentarea pe tricou sau și mai rău, pe foi laminate, asta te va face să regresezi din 3D în 2D.
 6. Trăiește momentul - Conștientizarea lui acum și aici (chiar și dacă ceva merge prost!) ne face să fim implicați și arată că ești suficient de încrezător pentru a face față.
 7. Nu exagera cu introducerea - Dacă trebuie să creezi un context, să ne dai un moment să ne dăm seama cine ești și să treci la subiect, desigur. Însă trebuie să te grăbești! Nu ai început cu adevărat până nu ai trecut de introducere - fii scurt și la obiect.
 8. Fii atent încotro te îndrepți - Oricât ți-ai fi repetat discursul și prezentarea, ai grijă să cunoști bine punctele cheie, care te vor ajuta în caz de impas. Punctele cheie sunt cel mai probabil cinci la număr, iar ultimul este de obicei încheierea. Dacă ți le-ai însușit, chiar dacă vei mai uita din ele, vei știi exact cu ce trebuie să închei. Așadar, încă un lucru de care nu trebuie să îți faci griji că îți va distrage atenția.
 9. „Despre ce vor vorbi mai încolo?”- Despre ce este prezentarea ta? Trebuie să poți să răspunzi, să zicem, în mai puțin de zece cuvinte. Cu aceste cuvinte trebuie să poți să completezi cu ușurință începuturi de fraze ca „Știați că...” sau „Am auzit un lucru foarte interesant astăzi...”. Lucrurile interesante funcționează ca mici trucuri de socializare și te ajută să îți faci ideile cunoscute.
 10. Gândește teatral - Impactul unui obiect de decor poate fi schimbat de modul în care este introdus - îl vei duce în spate, îl vei ridica sau îl vei dezvălui? În același fel poți să procedezi și cu finalul, prezentându-l dintr-o perspetivă neașteptată. În cazul acesta, nu există răspunsuri corecte sau greșite, depinde de tine să alegi ce ți se potrivește mai bine. Ai grijă însă să alegi și să nu lași lucrurile în voia lor. 

Despre membrii juriului

Membrii juriului sunt specialiști în diverse domenii, printre care:

 • știință;
 • comunicarea științei;
 • media;
 • foști concurenți FameLab

Pentru finala naţională FameLab 2019, membrii juriului sunt:

Dr. Rodica Cristescu

Dr Rodica Cristescu este cercetător științific la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației   și membru în consiliul director al Asociației Ad Astra. 

Măriuca Mihăilescu

Măriuca Mihăilescu este jurnalist TV, redactor emisiuni tech și trainer . În prezent, moderează  emisiunea “Un doctor pentru dumneavoastra”, TVR + si TVR International. 

Corina Negrea

Corina Negrea este jurnalist și producător emisiuni de știință la Radio România Cultural. 

Andrei Aradits

 Andrei Aradits este actor și trainer, membru în juriul FameLab la ultimele cinci ediții, în prezent joacă în serialul  “Vlad” difuzat pe ProTV.