Această pagină oferă informații actualizate despre implicațiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) pentru studenții din UE. 

Informații actualizate și întrebări frecvente referitoare la studiul în Marea Britanie

  • Guvernul Marii Britanii a confirmat faptul că studenții din Uniunea Europeană care vor începe cursurile în anul academic 2018 - 2019, respectiv 2019 - 2020, vor beneficia de taxe de școlarizare neschimbate și vor avea acces la împrumutul guvernamental pe toată durata studiilor. 
  • Conform acestei decizii, studenții din UE care se vor înscrie la programe de licență sau masterat la o universitate din Anglia, Țara Galilor sau Irlanda de Nord în 2018 și 2019 vor avea acces la împrumutul guvernamental și la granturi, chiar dacă studiile lor se vor încheia după ieșirea Marii Britanii din UE.
  • Marea Britanie a început procesul de negociere pentru a părăsi Uniunea Europeană (UE) pe 29 martie 2017, ceea ce înseamnă că va părăsi Uniunea Europeană în martie 2019. Până când se vor finaliza negocierile de ieșire din Uniunea Europeană, Marea Britanie va continua să fie un membru al UE cu aceleași drepturi și obligații ca toate celelalte state membre.

Studenții din UE vor continua să studieze în Marea Britanie în cadrul programului Erasmus+ ?

Da. Parteneriatele agreate până în acest moment atestă faptul că  Marea Britaniei va face parte din programul Erasmus+  până la sfârșitul anului 2020. De asemenea, guvernul britanic s-a angajat să finanțeze stagiile Erasmus până în 2020, în  cazul în care vor apărea schimbări.

Studenții din UE înscriși la programe de doctorat vor putea să aplice în continuare pentru finanțare la Research Council?

Studenții din Uniunea Europeană, înscriși la programe de doctorat, vor fi eligibili în continuare pentru a aplica la UK Research Councils (RCUK) pentru finanțare pe toată durata acestora. 

Studenții din UE vor avea nevoie de viza?

Vor avea nevoie studenții din Uniunea Europeană de viză?

În cazul în care negocierile  dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană se vor finaliza cu un acord nu va fi nevoie de viză, dacă studenții vor veni la studii înainte de 1 ianuarie 2021.Dacă vor începe studiile în perioada 30 martie 2019 - 31 decembrie 2020, vor trebui să se înregistreze că vor sta pe teritoriul Marii Britanii pentru mai mult de trei luni, dar în niciun caz nu vor avea nevoie de viză.Fiecare universitate va putea să  ofere îndrumări în acest sens.

Link-uri externe