By IELTS Expert

07 aprilie 2025 - 10:55

Know Your English Level How CEFR Can Improve Your IELTS Score, blog image

În acest articol, vom explora cadrul CEFR, modul în care acesta măsoară nivelul de limbă și cum te poate ajuta să-ți îmbunătățești engleza pentru testul IELTS.

Există miliarde de vorbitori de engleză în întreaga lume. Așadar, capacitatea de a comunica în engleză și - cel mai important - de a-ți demonstra abilitățile lingvistice poate oferi câteva avantaje importante în lumea globalizată de astăzi. 

Dacă-ți știi nivelul de limbă engleză, asta te poate ajuta să identifici abilitățile pe care trebuie să le îmbunătățești și să decizi dacă ești pregătit să susții un test de engleză, obținând punctajul de care ai nevoie.

Află mai multe despre IELTS 

Cum poate CEFR să-ți îmbunătățească engleza pentru testul IELTS?

Cadrul European Comun de Referință (CEFR) este un set de standarde pe care le poți utiliza pentru a măsura orice limbă în diferite contexte. 

CEFR descrie nivelurile generale de competență pe care o persoană le are într-o a doua limbă. 

Are șase niveluri, cu indicații privind gramatica și vocabularul, plus cele patru abilități: citirea, scrierea, ascultarea și vorbirea. Fiecare nivel indică ce ar trebui și ce nu ar trebui să poată face cursanții din etapa respectivă. CEFR pune accentul pe comunicare, nu pe capacitatea de memorare. 

După ce-ți afli nivelul de limbă engleză, îl poți mapa la scorurile IELTS și poți vedea dacă ai putea obține punctajul de care ai nevoie. Dacă nu, vei afla ce trebuie să faci pentru a-ți îmbunătăți engleza pentru testul IELTS. 

Acum, să vedem alte motive pentru care este important să-ți măsori nivelul de limbă engleză.  

De ce este important să-ți măsori și să-ți îmbunătățești nivelul de limbă engleză?

Învățarea limbii engleze îți poate oferi acces la mai multe oportunități și poate simplifica anumite activități. Dacă știi care îți este nivelul și cum să-l îmbunătățești, poți avea beneficii pe viitor. 

Iată trei motive esențiale pentru care ar trebui să-ți măsori și să-ți îmbunătățești nivelul de limbă engleză:

1. Accesul la oportunități profesionale

Cunoașterea oricărei limbi de circulație internațională poate fi utilă atunci când vine vorba de accesul la oportunități profesionale, permițându-ți să candidezi la mai multe locuri de muncă și cursuri, atât în țara ta, cât și în străinătate.

Când îți cunoști nivelul de limbă engleză, îl poți indica recrutorilor și îți poți mări astfel șansele de a obține acel loc de muncă. Dacă nu ai nivelul potrivit, poți afla ce trebuie să îmbunătățești. 

După ce ai obținut locul de muncă, dacă ții evidența nivelului tău de limbă engleză, vei putea să excelezi și să candidezi la promovări. 

Capacitatea de a comunica bine este o abilitate importantă în aproape toate locurile de muncă. Când poți comunica în engleză cu colegii, poți învăța din abilitățile și experiența lor și poți lucra mai eficient în rolul pe care îl ai. De asemenea, vei putea să te împrietenești cu colegi din medii diverse.

2. Călătoriile în țări noi

Dacă intenționezi să obții o viză de muncă sau de studiu, poate fi necesar să dovedești că poți vorbi în engleză, susținând un test recunoscut la nivel internațional. 

Diferite sisteme, cum ar fi CEFR, pot indica dacă ai nivelul potrivit pentru a obține punctajul de care ai nevoie. De exemplu, s-ar putea să afli că va trebui să-ți îmbunătățești engleza pentru testul IELTS ca să obții punctajul necesar pentru viză. 

Pentru multe vize este necesar să știi engleza doar la nivel intermediar. Dar cunoștințele temeinice de limbă vor face procesul de imigrare mult mai ușor.

3. Munca sau studiul în străinătate

Dacă scopul tău este să lucrezi sau să studiezi în străinătate, cunoașterea nivelului tău de limbă engleză și îmbunătățirea acestuia te pot ajuta să-ți atingi acest obiectiv. Nivelul minim de limbă engleză de care ai nevoie depinde de obiectivul tău, dar abilitățile lingvistice solide vor face călătoria mai ușoară. 

După ce ajungi într-o țară nouă, un nivel bun de limbă engleză te poate ajuta să te adaptezi mai repede la noul mediu. Îți va fi mai ușor să te integrezi într-o societate unde se vorbește engleza, ajutându-te să participi la activități și să te integrezi în comunitatea locală. De asemenea, îți poți exersa abilitățile lingvistice și poți deveni mai fluent pe măsură ce petreci mai mult timp cu localnicii. 

Cum îmi pot afla nivelul CEFR de engleză?

CEFR poate funcționa ca ghid util în timp ce studiezi și îți îmbunătățești engleza pentru testul IELTS. Există șase perechi de niveluri:

  • A1 și A2 (vorbitori de bază)
  • B1 și B2 (vorbitori independenți)
  • C1 și C2 (vorbitori experți)

Să explorăm în profunzime aceste niveluri diferite:

Nivelurile A1 și A2

În aceste două categorii se încadrează persoanele cu o înțelegere de bază a limbii; acestea pot comunica doar în situații controlate. A1 este punctul de pornire al CEFR și al altor sisteme de măsurare.

A1 sau începător:

  • Vorbitorul înțelege expresiile de zi cu zi și construiește propoziții de bază pentru anumite nevoi. 
  • Se poate prezenta pe sine și-i poate prezenta pe alții, poate răspunde la întrebări despre viața personală, cum ar fi unde locuiește sau cine sunt cei pe care-i cunoaște.
  • Poate face descrieri simple.
  • Poate interacționa, atâta timp cât celălalt vorbitor vorbește lent și clar.

A2 sau elementar:

  • Această persoană înțelege expresiile frecvente despre aspectele care o interesează, cum ar fi informații personale, muncă, familie etc.
  • Poate face schimb de informații simple și directe despre aspecte familiare și de rutină. 
  • Poate vorbi despre aspecte din trecutul propriu și despre mediul imediat folosind cuvinte simple, precum și despre alte lucruri legate de nevoile sale imediate.

Nivelurile B1 și B2

Cursanții de la aceste niveluri au mai multe abilități lingvistice, dar acestea sunt totuși limitate. Ei pot comunica în situații familiare, atâta timp cât nu trebuie să aducă argumente complexe.

B1 sau intermediar:

  • Vorbitorul înțelege ideile principale din discuțiile clare, de zi cu zi, despre subiectele abordate frecvent la locul de muncă, la școală etc. 
  • Poate face față în majoritatea situațiilor ce apar când călătorește într-o zonă unde se vorbește limba respectivă. 
  • Poate crea texte simple și coerente despre subiecte familiare sau de interes personal. 
  • Își poate descrie experiențele, așteptările și ambițiile și își poate explica pe scurt punctele de vedere și proiectele.

B2 sau post-intermediar:

  • Acest vorbitor înțelege ideile principale din texte complexe pe teme concrete sau abstracte, inclusiv din discuțiile tehnice din domeniul său de expertiză. 
  • Interacționează cu o oarecare fluență și spontaneitate cu vorbitorii nativi, fără efort pentru niciuna dintre părți. 
  • Poate crea texte clare și detaliate despre o gamă largă de subiecte și își poate explica punctul de vedere despre acestea, subliniind avantajele și dezavantajele.

Nivelurile C1 și C2

Vorbitorii de la acest nivel au un grad mare de control asupra a ceea ce comunică. Ei pot face față cu succes în majoritatea situațiilor, chiar dacă nu sunt familiarizați cu ele, și pot oferi argumente complexe.

C1 sau avansat:

  • Acest vorbitor este capabil să înțeleagă o mare varietate de texte lungi și solicitante și să le identifice semnificația implicită. 
  • Exprimă idei în mod fluent și spontan, fără a avea dificultăți în folosirea expresiilor idiomatice. 
  • Folosește limba în mod flexibil și eficient, în scopuri sociale, academice și profesionale. 
  • Creează texte clare, structurate și detaliate, pe teme complexe, demonstrând abilități organizaționale și o bună folosire a cuvintelor de legătură și a resurselor de coeziune lingvistică.

C2 sau utilizator competent:

  • Acest vorbitor înțelege cu ușurință aproape tot ce aude sau citește. 
  • Poate rezuma informații din diferite surse orale și scrise și poate reda argumentele și explicațiile dintr-o prezentare coerentă. 
  • Se poate exprima spontan, cu fluență și precizie evidente, diferențiind nuanțe de sens chiar și în situații extrem de complexe. 

Care sunt punctajele CEFR și IELTS echivalente?

Deoarece CEFR se aplică pentru atât de multe situații și limbi diferite, nu există o potrivire exactă cu scorurile testelor internaționale. Dar poți mapa nivelurile CEFR la scorurile de punctaje IELTS pentru a afla ce punctaj ai putea obține la test. Aruncă o privire în tabelul de mai jos pentru a vedea corelațiile aproximative:

Nivelul CEFR Scor IELTS Descriere
A1 3.0 Poți purta conversații foarte simple, de exemplu, comenzi la restaurant sau cumpărarea de produse dintr-un magazin.
A2 3.5 Poți vorbi despre subiecte cu care ești foarte bine familiarizat și poți începe să înțelegi mesajele din presă, cum ar fi emisiunile TV, reviste și emisiuni radio.
B1 4.0 - 5.0 Poți purta conversații scurte și poți scrie mesaje scurte despre subiecte cu care ești familiarizat.
B2 5.5 - 6.5 Poți face față în situații necunoscute și neașteptate, precum și în medii de lucru solicitante.
C1 7.0 - 8.0 Poți gestiona cu încredere majoritatea situațiilor personale și profesionale.
C2 8.5 - 9.0 Poți comunica la nivelul unui vorbitor nativ. Acum poți vorbi și scrie cu ușurință despre aproape orice subiect. 

Tot ce trebuie să știi despre nivelul tău de limbă engleză

Aflându-ți nivelul CEFR, îți poți înțelege abilitățile de engleză și cum să-ți îmbunătățești engleza pentru testul IELTS. Dacă știi la ce nivel cunoști limba engleză, vei știi și la ce punctaje te poți aștepta să obții, comparând acel nivel cu punctajele IELTS. 

Ca să vezi dacă ești pe drumul cel bun pentru obținerea punctajului de care ai nevoie la IELTS, consultă gama de resurse de pregătire pentru IELTS de la British Council. Poți susține simulări de teste și poți obține sfaturi de specialitate despre cum să-ți îmbunătățești engleza pentru testul IELTS.

Află mai multe despre IELTS