By IELTS Expert

04 aprilie 2024 - 16:30

Starting your new life in the UK, blog image

Ești pregătit/ă să începi o viață nouă în Regatul Unit? Descoperă cheia succesului cu IELTS. 

În acest articol:

  • Cum alegi viza corectă pentru Regatul Unit
  • Aspecte de luat în calcul înainte de a te muta în Regatul Unit
  • SELT (Secure English Language Tests)  
  • Cerințe de limba engleză aferente vizelor pentru Regatul Unit  
  • Pregătirea pentru o viață în Regatul Unit   
  • Câteva aspecte finale 

Studenții internaționali sunt în continuare extrem de entuziasmați să studieze în Regatul Unit. Numărul de vize de studiu sponsorizate emise în anul care s-a încheiat în martie 2023 a fost de 477.931, ceea ce a reprezentat o creștere cu peste 22% față de anul precedent și cu peste 108% față de anul 2019, ultimul an complet anterior pandemiei (gov.uk, 2023).

Motivele pentru care Regatul Unit rămâne una dintre cele mai populare destinații din lume pentru învățământul superior sunt multe și variate. Printre altele, studenții care vin în Regatul Unit pot beneficia de sute de ani de excelență academică dovedită, studia la cele mai bune universități din lume, trăi într-o societate multiculturală care este primitoare și explora oportunități de lucru după terminarea studiilor prin intermediul vizei pentru absolvenți universitari (Graduate). Posibilitatea de a lucra în Regatul Unit este, de asemenea, una atrăgătoare pentru mulți străini și de ce nu ar fi? Piața muncii pentru absolvenții universitari este una robustă, cu sectoare de muncă diverse, iar țara oferă condiții de lucru bune și numeroase oportunități de angajare.  

Cum alegi viza corectă pentru Regatul Unit

Tipul de viză de care ai nevoie pentru a locui în Regatul Unit depinde de scopul tău, dacă dorești să lucrezi sau să studiezi acolo. De asemenea, ar trebui să ții cont și de tipul de muncă pe care intenționezi să o desfășori. Dacă mergi pe site-ul oficial al guvernului Regatului Unit, ar trebui să găsești toate informațiile de care vei avea nevoie pentru a identifica viza corectă pentru tine.   

În privința testelor de limba engleză, cel de care ai nevoie va depinde de scopul în care aplici. Modalitățile de imigrare diferite necesită niveluri diferite de competență în limba engleză. Unele căi de aplicare (de ex. student, lucrător calificat) vor necesita un test de limbă aprobat care să evalueze toate cele patru competențe lingvistice: ascultare, citire, scriere și vorbire; în timp ce alte căi (de ex. sportiv, părinte) ar putea necesita un test care să evalueze doar competențele tale de vorbire și ascultare. Ai grijă să verifici dinainte pentru a susține testul corect. 

Aspecte de luat în calcul înainte de a te muta în Regatul Unit

Găsirea unei locuințe, înscrierea pe lista unui medic de familie (GP), înțelegerea sistemului de educație din Regatul Unit și implicarea în comunitățile locale sunt câteva aspecte importante de luat în calcul la începerea unei noi vieți în Regatul Unit. Am inclus sfaturi practice pentru gestionarea finanțelor, folosirea transportului în comun și explorarea numeroaselor atracții culturale și festivaluri care se găsesc în Regatul Unit.

Dar lucrurile nu se opresc aici. Înțelegem că unul dintre cele mai importante aspecte pentru începerea unei noi vieți în Regatul Unit îl reprezintă demonstrarea competenței în limba engleză. De aceea ți-am pus la dispoziție informații detaliate despre diferitele tipuri de teste de limba engleză recunoscute de universitățile, angajatorii și autoritățile de imigrare din Regatul Unit, precum și sfaturi despre cum să te pregătești pentru aceste teste.

SELT (Secure English Language Tests - Teste sigure de limba engleză)

Ca să poți aplica pentru o viză de Regatul Unit, mai întâi va trebui să faci dovada cunoștințelor tale de limba engleză susținând un test SELT (Secure English Language Test - Teste sigure de limba engleză). Acestea sunt teste care respectă standarde riguroase de securitate și calitate, astfel încât evaluarea să fie corectă și obiectivă și rezultatele să reflecte competențele reale de limba engleză ale persoanei care le susține. 

Site-ul web al guvernului Regatului Unit are o listă cu furnizorii de teste aprobați prin intermediul cărora poți susține un SELT. Dacă mergi în Regatul Unit pentru a studia, este important să știi ce test va trebui să susții. Deși un examen SELT reprezintă cerința standard pentru o viză de student de nivel 4 (general), reține că universitatea sau instituția la care intenționezi să studiezi ți-ar putea solicita, de asemenea, să faci dovada competențelor tale lingvistice.  

Pe lângă testele IELTS Academic (Academic) și IELTS General Training (Instruire generală) susținute anual de peste 3,5 milioane de oameni din 140 de țări, IELTS oferă și teste SELT (Secure English Language Tests - Teste sigure de limba engleză), aprobate de UK Home Office pentru solicitările de viză pentru Regatul Unit. 

IELTS Life Skills (Aptitudini pentru viață), un test de tip admis/respins, este susținut în general de cineva care are nevoie să facă dovada competențelor de vorbire și ascultare în limba engleză ca parte a solicitării unei vize pentru Regatul Unit. Acesta este disponibil la două niveluri CECRL – IELTS Life Skills (Aptitudini pentru viață) A1 și IELTS Life Skills (Aptitudini pentru viață) B1.    

IELTS for UKVI (Academic) este ideal pentru cei care doresc să studieze la nivel universitar sau postuniversitar și pentru cei care doresc o atestare profesională în Regatul Unit. 

IELTS for UKVI (General Training - Instruire generală) în schimb, este testul potrivit pentru persoanele care intenționează să imigreze în Regatul Unit și pentru cei care doresc să se pregătească sau să studieze la nivel preuniversitar. 

Dacă vrei să afli mai multe despre IELTS Life Skills (Aptitudini pentru viață) sau IELTS pentru UKVI, vei putea găsi suficiente informații pe site-ul web Take IELTS al British Council. De asemenea, pe site poți să vezi datele de testare și să programezi un test IELTS. 

Pentru a fi complet sigur de ce test ai nevoie, este indicat să consulți universitatea sau colegiul la care speri să studiezi, înainte de a programa o dată de testare.  

Cerințe de limba engleză aferente vizelor pentru Regatul Unit

Ce nivel de limba engleză trebuie să dețin pentru a obține o viză pentru Regatul Unit? 

Răspunsul la această întrebare va depinde în principal de două aspecte. În primul rând, află cerințele de limba engleză stabilite de UK Home Office pentru tipul de viză pe care vrei să îl soliciți. În al doilea rând, dacă aplici la o universitate sau un colegiu din Regatul Unit, va trebui să consulți instituțiile respective pentru a vedea dacă solicită o dovadă de competență lingvistică. Uneori, cerințele de limba engleză stabilite de instituție pentru programul de studiu ales ar putea fi peste nivelul minim impus de UK Home Office. 

În termeni generali, pentru a aplica pentru o viză de student în Regatul Unit, nivelul tău de limba engleză trebuie să fie echivalent cu nivelul CECRL B2 dacă vrei să studiezi la nivel universitar sau superior. Dacă alegi un program de studiu la nivel preuniversitar, nivelul tău de limba engleză va trebui să fie echivalent cu nivelul CECRL B1. Pentru a solicita o viză de lucru, nivelul de limba engleză depinde de tipul de activitate pe care intenționezi să o întreprinzi. De exemplu, cineva care aplică pentru o viză de lucrător calificat trebuie să demonstreze că nivelul său de limba engleză este cel puțin CECRL B1.  

Pregătirea pentru o viață în Regatul Unit

Indiferent de nivelul tău actual de limba engleză, acordă suficient timp pregătirii competenței tale lingvistice înainte de a te muta în străinătate pentru a-ți începe viața în Regatul Unit.  Pe lângă îmbunătățirea competențelor generale de limba engleză, este indicat să urmezi un curs de pregătire pentru testul de competență în limba engleză pe care dorești să îl susții. Acesta te va ajuta să îți îmbunătățești competențele lingvistice și să îți dezvolți tehnica de abordare a examenului. Reține, unii participanți la teste nu obțin un punctaj care să le reflecte nivelul real din cauza unei pregătiri insuficiente și a unei abordări greșite a examenului. 

După ce programezi un test IELTS pentru UKVI la British Council, vei avea acces la o varietate de materiale de pregătire gratuite. Acestea includ teste model IELTS online și „IELTS Ready: Premium”, cursul de pregătire online oferit de British Council. În plus, participanții la testul SELT de la British Council beneficiază de acces gratuit și la GEL IELTS, o platformă online care ofertă asistență din partea experților. 

Câteva aspecte finale

Mutarea în străinătate poate fi dificilă, dar în același timp poate fi extrem de captivantă și plină de satisfacții. Mulți o văd ca pe o experiență care îți schimbă viața, deoarece îi ajută să dobândească noi perspective și experiențe. 

Chiar dacă ai competențe lingvistice peste medie, vor exista întotdeauna provocări de care te vei lovi. Este important însă să nu te descurajezi atunci când te confrunți cu dificultăți. Reține, Regatul Unit este unul dintre cele mai bune locuri în care poți trăi, așa că nu lăsa îndoielile să te demoralizeze.

În cazul în care crezi că ești gata să începi o viață nouă în Regatul Unit, IELTS este un punct de plecare foarte bun. Mult succes!