By Andreea Pasere, Profesor pentru copii

05 octombrie 2017 - 12:05

Sustinerea testului IELTS la British Council

Alegerea unui examen de limba engleză potrivit poate fi dificilă. De aceea, este important să știi care este motivul pentru care studiezi engleza în primul rând și cum crezi ca o vei folosi în viitor. Andreea Pasere, profesoară la British Council, prezintă mai jos motivele pentru care ai putea alege să susţii testul IELTS.

La ce mi-ar putea folosi testul IELTS?

Aș vrea să îmi continui studiile și poate chiar să îmi găsesc un loc de muncă în străinătate, dar am nevoie de un certificat care să îmi ateste nivelul de limbă engleză. Ce examen aș putea să dau? Credeți că pot să mă înscriu la IELTS?
Aceasta este întrebarea pe care o aud cel mai des de la cursanții mei. Înainte de a lua această decizie, te invit să te gândești ce răspuns ai da la câteva întrebări esențiale: De ce ai nevoie de un certificat de limbă? Plănuiești să studiezi, să emigrezi, sau îți dorești să lucrezi în străinătate? Sau poate vrei doar să afli care este nivelul tău de limba engleză în momentul de faţă?

IELTS Academic sau General?

IELTS (International English Language Testing System) are două module: cel Academic (se adresează în mod evident persoanelor care își doresc să își continue studiile la o universitate cu predare în limba engleză) și cel General care testează mai degrabă engleza folosită zi de zi, inclusiv la locul de muncă.
Odată ce ai stabilit care este motivul pentru care ai vrea sa susții testul IELTS, îți recomand să afli mai multe despre structura acestuia.

Care este structura examenului?

Ca orice alt examen de limbă, și testul IELTS îți va evalua cele patru aptitudini cheie atunci când vine vorba de o limbă străină: scriere, citire, ascultare și vorbire.
Proba de Vorbire (Speaking) este alcătuită din trei secțiuni diferite, are loc în fața unui examinator și este înregistrată, pentru orice referințe ulterioare. 
La proba de Scriere (Writing) vei avea șansa să dovedești că stăpânești diferite registre și tipuri de scriere (scrisoare, analiza unui produs sau a unei statistici, etc.), iar proba în sine durează 60 de minute.
Proba de Ascultare (Listening) poate fi considerată mai dificilă, deoarece nu vei putea asculta înregistrarea decât o singură dată, aşa că nu vei putea să modifici răspunsurile ulterior. 
Legat de proba de Citire (Reading), mulți candidați consideră că este una dintre cele mai ușoare pentru că pot să răspundă la întrebări în ordinea dificultății și să revină la textul scris ori de câte ori este nevoie.

Avantajele testului IELTS

În ceea ce priveşte testul IELTS, nu există conceptul de de Admis/ Respins, în schimb vei primi un punctaj de la 1-9, în funcție de nivelul tău de cunoaștere a limbii engleze. Așadar, dacă vrei să afli ce nivel de limbă ai, IELTS este testul potrivit pentru tine. 
Un factor foarte important este acela că valabilitatea testului IELTS este de doi ani, deci va trebui să iei în considerare data la care vei avea nevoie de certificat pentru a nu fi nevoie să îl susții de două ori.

Nu uita!

IELTS îți testează nu doar nivelul de limbă, ci și abilitatea de a-ți exprima opiniile în contexte diferite, atât în scris, cât și oral, de a îndeplini diverse sarcini în aceeași zi și cu o limita strictă de timp, ca în viața reală! Prin urmare, eu le recomand mereu cursanților mei o perioadă de pregătire pentru examen.

Cum te pregătești?

Pentru a-ți face o idee mai clară despre examen în general și structura acestuia, ai putea încerca unul dintre cursurile noastre gratuite online sau contra cost la centrul nostru din București.
În plus, la bibliotecile British Council vei găsi multe manuale şi modele de teste (IELTS Practice Tests, IELTS Masterclass, Objective IELTS, Achieve IELTS, Get ready for IELTS) care te vor ajuta să te pregăteşti pentru testul IELTS.

Cursuri IELTS online gratuite

Cursuri de pregătire pentru IELTS la British Council

Materiale online de pregătire pentru IELTS

Materiale de pregătire pentru IELTS, disponibile la bibliotecile British Council

Prezentare video IELTS