By Claire Hughes

21 decembrie 2016 - 12:51

A photo of christmas presents
Image © Craig D, licensed under CC BY 2.0 on Flickr Creative Commons.

 ,,-Un manual de gramatică, e exact ce mi-am dorit dintotdeauna!” Oricât de frumoasă ar fi limba engleză, este puţin probabil să auzi astfel de exclamaţii în dimineaţa de Crăciun. Asta nu înseamnă, totuşi, că ar trebui să evităm să oferim cadouri ce au legătură cu studiul limbii engleze. Claire Hughes, profesor la British Council realizează o selecţie de 10 cadouri utile şi distractive pe care le-ai putea cumpăra de Crăciun persoanelor din viaţa ta care studiază o limbă străină. 

Flashsticks

Nu e deloc uşor să înveţi cuvinte noi într-o limbă străină. Se impune să le revezi de multe ori înainte să le poţi folosi într-o conversaţie. Tocmai de aceea, Flashsticks vin în ajutor. Fiecare pachet conţine 600 de bilete cu cele mai frecvent utilizate cuvinte la nivel de începători, mediu sau avansat, pe care le poţi lipi oriunde prin casă. Cuvintele revăzute cu regularitate rămân fixate în memorie. De asemenea, biletele sunt colorate în funcţie de partea de vorbire a cuvintelor, iar aplicaţia gratuită oferă, prin documentul video, un model de pronunţie corectă a acestora.

Cărţi adaptate în limba engleză

Cu toate că cititul este un mod eficient de a îmbogăţi cunoştinţele în domeniul limbii engleze, poate fi dificil dacă nu eşti deja un cunoscător suficient de experimentat al limbii. Din fericire, editorii au găsit soluţia pentru această problemă- cărţi scrise într-o engleză ce sună natural, dar care folosesc un limbaj pe înțelesul cititorilor cu niveluri de limbă diferite. Acestea se numesc cărţi adaptate şi pot fi o idee bună de cadou pentru oricine iubeşte să citească. 

Folosesc acest tip de literatură la cursurile pe care le am cu adolescenţi, iar aceştia sunt foarte încântaţi de reuşita de a termina de citit o carte scrisă în întregime în limba engleză. Cărţile adaptate pot fi achiziţionate de la edituri precum Oxford University Press, fiind disponibile şi pe Amazon. 

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

Jocuri de societate

Jocurile de societate reuşesc întotdeauna să stârnească entuziasmul în sala de clasă. Dorinţa de a câştiga îi distrage pe concurenţi de la felul în care folosesc limba engleză, ceea ce înseamnă că îi preocupă mai puţin greşelile pe care le fac şi exersează mai mult vorbirea. De asemenea, jocurile de societate promovează gândirea critică şi creativă, fiind adesea necesar să se repete seturi întregi de fraze- un exerciţiu excelent pentru de a învăţa noile sintagme.

‘Race to London’ este un joc de societate creat special pentru a-i ajuta pe vorbitorii cu un nivel scăzut să-şi îmbunătăţească abilităţile lingvistice.

Aquanotes

În caz că locuieşti cu cineva care studiază limba engleză, ce-ar fi să-i cumperi o rolă de hârtie impermeabilă, pe care să o lipeşti la duş? Astfel, vă puteţi scrie unul altuia mesaje în engleză, făcând dintr-un exerciţiu de scriere, un adevărat exerciţiu de comunicare. Este cu atât mai satisfăcător să scrii, când ştii că cineva citeşte şi răspunde mesajului tău. Prin această hârtie lipită la duş, engleza va fi integrată în rutina de fiecare zi, iar cel ce studiază va petrece mult timp în duş şi va mirosi foarte bine! 

Un ghid practic

La British Council, nu numai că predăm limba engleză, dar îi ajutăm pe studenţi şi să dezvolte strategii pe care să le folosească în afara sălii de curs, pentru a prelua iniţiativa studiului limbii. Ce-ar fi să-i cumperi persoanei dragi ce se ocupă cu studiul limbii engleze un ghid cu sfaturi practice despre cum să înveţi?

Printre favoritele mele se numără: “Fluent Forever”, de Gabriel Wyner, care oferă sfaturi excelente pentru îmbunătăţirea nivelului de limbă şi “Moonwalking with Einstein”, de Joshua Foer, care explorează memoria inteligentă într-un mod extrem de incitant.

Un stilou multilingv

Un stilou multilingv îi va face pe iubitorii de dispozitive moderne de oriunde să se simtă precum James Bond în lumea celor ce studiază o limbă străină. Trebuie doar să treci   stiloul deasupra oricărui text pe care îl vrei tradus şi îţi va apărea pe ecranul laptopului în limba maternă, împreuna cu pronunţia corectă. Aminteşte-ţi doar să oferi în dar şi un caiet, în care cei ce studiază să-şi noteze toate sintagmele nou învăţate şi astfel să le exerseze!

O carte de bucate britanică

În ultimii zece ani, unii bucătari extrem de talentaţi au demonstrat că bucătăria britanică înseamnă mai mult decât peşte şi cartofi prăjiţi. Câţiva, printre care şi Jamie Oliver, au devenit celebri, iar cărţile lor de bucate sunt traduse în numeroase limbi. Sunt şi alţi bucătari cu potenţial ce nu au fost traduşi încă, iar cărţile lor ar putea fi cadouri grozave pentru oricine doreşte să cunoască mai bine cultura britanică, precum şi limba. În plus, Great British Cookbook, apărută recent, donează un procent din profit în scopuri caritabile. 

Sistem Karaoke-Joc de cântat Studiile au arătat că ne este mult mai uşor să ne amintim ceea ce învăţăm pe muzică. Cântatul îmbunătăţeşte pronunţia, precum şi memorarea structurilor gramaticale. În plus, cine nu îşi doreşte în secret să fie un star rock?!

Încurajează-i pe cei ce vor să înveţe o limbă străină să cânte mai mult în engleză, cumpărându-le un system karaoke, sau un joc video ce are legătură cu cântatul. Poţi chiar descărca aplicaţii karaoke gratuite, ceea ce înseamnă că îţi vor rămâne bani să cumperi tot îi este indispensabil unui star rock!

O experienţă de o zi

Un cadou devenit tot mai popular în ultimii ani în Marea Britanie este să cumperi în dar o ,,experienţă”. Poate fi orice, de la un zbor cu elicopterul, la o ceaşcă scumpă de ceai într-o dupa-amiază. Acest cadou este perfect pentru cineva care studiază o limbă străină, întrucât le oferă un anumit context în care să înveţe engleză- pot astfel exersa vocabularul specific experienţei alese de tine pentru ei. Această experienţă le va oferi un plus de încredere să folosească în practică limbajul pe care l-au studiat. 

Experienţe de o zi de tot felul se pot găsi aici.

Un album personalizat în limba engleză

Un album ce surprinde în imagini progresul limbii engleze înregistrat de cineva care o studiază poate fi un mod frumos de a oferi un cadou unic şi personal. Încearcă să integrezi momente în care persoana respectivă îşi exersează engleza, de exemplu fragmente scrise la ora de engleză, o imagine sau un joc video câştigat cu ajutorul englezei. Este extrem de important pentru cei ce studiază să-i ajuţi să observe progresul lor. Uneori, aceştia se pot simţi descurajaţi, de aceea este minunat să ai ceva care să îţi amintească ce ai realizat. 

Asigură-te că laşi câteva pagini goale la sfârşitul albumului, pentru a sugera că experienţa trebuie să continue. Persoana poate trece în caiet câteva obiective pe care doreşte să le atingă, acestea constituind repere după care să se ghideze. 

Sper să fi găsit în aceste 10 sugestii măcar o idee care să le aducă un zâmbet pe faţă în dimineaţa de Crăciun apropiaţilor tăi ce vor să studieze o limbă străină. Crăciun fericit tuturor!