By Rosie O'Brien

08 noiembrie 2017 - 13:32

Programe de televiziune pentru copii

Atunci când copilul tău își dorește să se uite la televizor sau la videoclipuri pe Youtube, de ce să nu optezi pentru varianta unei emisiuni în limba engleză? O astfel de activitate poate susţine procesul de învățare al limbii engleze de către copii în mai multe feluri: îşi îmbunătăţesc aptitudinile de ascultare, învaţă cuvinte și structuri gramaticale noi şi află lucruri interesante despre alte culturi.

În acest articol, Rosie O’Brien, profesor la British Council, ne vorbește despre emisiunile ei preferate în limba engleză, atât noi, cât și vechi!

1. Peppa Pig

Este preferata mea dintre toate emisiunile moderne dedicate copiilor și cunosc mulți adulți care o urmăresc la fel de mult ca şi copiii! Difuzată sub forma unor episoade de 5 minute, emisiunea ne-o prezintă pe Peppa, personajul principal, fiica unei familii de porci. Alături de prietenii săi, reprezentaţi de alte animale, Peppa se distrează și învață lecții de viață importante. Familia și prietenii săi vorbesc engleză cu diferite accente care se regăsesc în Insulele Britanice. Acest lucru constituie un avantaj pentru că îi expune pe copii la diferite accente de mici, un aspect important atunci când vine vorba de engleza vorbită.

Cea mai mare parte a publicului emisiunii Peppa Pig sunt copiii de grădiniță, iar emisiunea dispune de numeroase produse menite să îi ajute pe copii să învețe să scrie și să citească, inclusiv cărți adaptate diferitelor niveluri de cunoștințe. Personal, cred că Peppa Pig este o emisiune extrem de amuzantă, drăguță și plină de sensibilitate.

2. Rosie and Jim

O emisiune ce se află demult printre favoritele mele, în ciuda faptului că am fost (şi încă sunt) tachinată din pricina asta. Rosie și Jim sunt două păpuși din cârpe (rag dolls), care trăiesc pe o barcă (narrowboat) în apropierea orașului Birmingham. Cele două au parte de multe aventuri și iscă de obicei probleme pentru proprietarul bărcii, deși doar atunci când nu e nimeni prin prejmă. La rândul său, proprietarul bărcii scrie și el povești despre cele două păpuși, ceea ce îi poate influența pe copii să devină interesați de povești și scris. Este o emisiune grozavă pentru copiii mici, care stimulează imaginația. 

3. Horrible Histories

O emisiune foarte potrivită pentru copii mai mari; Horrible Histories a apărut prima oară sub forma unei serii de cărți, atunci când eu eram mai tânără, iar mie și prietenilor mei ne plăcea la nebunie să discutăm toate detaliile sângeroase și dezgustătoare pe care cărțile le descriau așa de bine! Așadar, deşi aș recomanda cu siguranță cărțile, emisiunea TV este și ea extrem de bună. Atât cărțile, cât și emisiunea pun accentul pe aspectele mai sângeroase ale istoriei Marii Britanii, începând cu Epoca de Piatră și până la Cel de-al Doilea Război Mondial. Emisiunea este atât dezgustătoare, cât și foarte amuzantă, dând viață istoriei și făcându-i pe copii să își dorească cu disperare să afle și mai multe despre trecut.

4. Tots TV

O altă emisiune clasică din anii ’90, Tots TV avea drept personaje 3 păpuși (Tom, Tiny și Tilly), pe care le urmăream în diversele lor aventuri. Tom și Tiny sunt englezi, pe când Tilly este francez și vorbește numai în franceză, promovând astfel mixul diferitelor limbi străine și diversitatea de la o vârstă fragedă.

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

5. Wallace and Gromit

Cu siguranță o emisiune preferată pentru întreaga familie, Wallace și Gromit este o animație de plastilină despre un inventator excentric și câinele său. Aceștia dau peste tot felul de belele atunci când testează invențiile trăsnite ale lui Wallace, de la o pereche de pantaloni robotici până la o excursie pe lună. Există o emisiune TV și 5 filme despre cei doi prieteni, iar aventurile lor amuzante vor face întreaga familie să îi îndrăgească! Shaun the Sheep este un alt program TV popular pentru copii, bazat pe un personaj din seria Wallace and Gromit.

British Council lucrează în parteneriat cu Aardman Animations, creatorii emisiunii Wallace and Gromit, pentru a-i motiva pe copii să învețe engleză.

6. Noddy

Noddy provine dintr-o serie de cărți Enid Blyton scrise între 1949 și 1963. Noddy a apărut pentru prima oară la televizor în 1955 și emisiunea continuă să fie produsă și astăzi! Noddy este o jucărie mică de lemn, care locuiește în Toyland și lucrează ca șofer de taxi. Copiilor le place la nebunie el și de celelalte jucării care trăiesc în Toyland și urmăresc cu interes toate aventurile prin care trec!
Noddy este destul de naiv și copilăros, intrând adesea în belele din cauza unor neînțelegeri sau a unor farse ce i se joacă. Pe parcursul emisiunii, el învață din propriile greșeli și îi ajută astfel pe copii să învețe despre comportament, caracter și importanța prieteniilor.

7. Thomas the Tank Engine

Thomas este un tren ce a prins viață pentru prima oară într-o carte din 1946, și a rămas popular chiar și acum, 70 de ani mai târziu. Astăzi el este personajul principal în emisiunea Thomas the Tank Engine & Friends care prezintă un grup de trenuri și alte vehicule care trăiesc pe insula fictivă numită Sodor. Thomas și prietenii lui trec prin tot felul de experiențe, de la vaci care se blochează pe șine până la prietenul său Percy, care se blochează într-un tunel și rămâne fără cărbune. Emisiunea îi va ajuta pe copii să învețe despre importanța lucrului în echipă și despre valoarea micilor fapte bune. 

8. Press Gang

Ești fan Doctor Who sau Sherlock? Înaintea acestor două personaje renumite la nivel internațional, scriitorul serialelor a scris și Press Gang care a fost regizat de Bob Spiers, autorul serialului Fawlty Towers. Serialul a câștigat numeroase premii BAFTA, precum și premiul Best Children’s Drama, acordat de Royal Television Society. Serialul se axează pe o școală locală și pe revista pe care o produc elevii ce merg la această școală. Foarte potrivit pentru adolescenți, Press Gang și-a creat o adevărată comunitate de fani înfocați.

9. Charlie and Lola

Charlie și Lola sunt frate și soră și personajele principale ale unei emisiuni animate care își are originile într-o serie de cărți ilustrate. Charlie este fratele mai mare, răbdător și drăguț, și o ajută pe Lola, sora sa mai mică și ce se entuziasmează cu uşurinţă, care explorează, învață și, astfel, crește. Fie că își dresează câinele, învață cuvinte mari sau descoperă importanța economisirii banilor de buzunar, această simpatică echipă reprezintă un model bun de urmat pentru copii.

10. Bob the Builder

Așa cum poate deja v-ați dat seama, Bob lucrează în construcții. Episoadele se concentrează aşadar pe el și pe prietenii lui de la muncă, atât oameni, cât și mașini. Copiilor le plac personajele colorate și cântecele lor molipsitoare, iar poveștile sunt mereu legate de importanța lucrului în echipă și de optimism: sloganul emisiunii este „Yes we can!” („Da, putem!”).

Genericul emisiunii, Can We Fix It?, a ajuns numărul unul în topurile de Crăciun din anul 2000, fiind cel mai bine vândut cântec din Marea Britanie în acel an. 

Sper că îţi va fi de folos această listă. Dacă ai și tu o emisiune în limba engleză pe care vrei să ne-o recomanzi, te rugăm să ne scrii pe pagina noastră de Facebook!