By Andreea Pasere, Profesor pentru copii

21 decembrie 2016 - 11:29

A "snowman" made from old socks

Beneficiile de care are parte un copil atunci când îi sunt citite poveşti de către membrii familiei sale sunt numeroase, incluzând apropierea de părinţi, ceea ce face relaţia mai puternică şi contribuie la încrederea de sine a copilului, precum şi îmbogăţirea imaginaţiei şi a cunoştinţelor sale, dezvoltându-i astfel aptitudinile sociale, cum ar fi adaptarea la situaţii neaşteptate. Andreea Pasere, profesor la Consiliul Britanic, împărtăşeşte cu voi o selecţie minunată de poveşti de Crăciun.

Vă puteţi aminti vreuna dintre poveştile favorite ale copilăriei dumneavoastră? Ce le făcea o experienţă atât de specială? Era vorba, poate, de modul în care vi se citeau, de şansa de a vă pune în poziţia altcuiva, sau poate de sentimentul recomfortant de a fi îngrijiţi de altcineva. Acum, în așteptarea Crăciunului iată cinci poveşti de Crăciun minunate, pe care le-am folosit în timpul orelor mele şi care au fost cele mai populare printre elevii mei de 5-6 ani.

1. Stick Man - Julia Donaldson

În această poveste, ne îmbarcăm alături de personajul principal, Stick Man, într-o excursie incredibilă de-a lungul anotimpurilor. Acesta străbate mari distanţe şi întâlneşte unele dintre cele mai neaşteptate situaţii: e nevoit să scape de un câine, de o lebădă şi chiar dintr-un şemineu. Îmi plac la nebunie întorsăturile pe care le ia această poveste, de exemplu ca atunci când pare că Stick Man a pierdut orice speranță, dar ajunge în final să îl ajute pe Moş Crăciun care se blocase într-un horn. Îl va ajuta oare Moş Crăciun să se întoarcă la iubita sa doamnă Stick și la cei trei copii ai săi înainte de Crăciun? Elevilor mei le plac atât repetiţiile, cât şi situaţiile neprevăzute în care ajunge să se găsească Stick Man.

Idee de proiect: faceţi-vă propriul Stick Man împreună. Nu aveţi nevoie decât de un tub de şerveţele de bucătărie, de vopsea maro şi de o sârmuliță flexibilă, folosindu-vă de poza de pe coperta cărţii pe post de îndrumător. 

2. A Wish to Be A Christmas Tree - Colleen Monroe

Printr-o neașteptată întorsătură de situație, o poveste care la început părea destul de tristă - despre un copac care nu ajunge niciodată să fie pom de Crăciun într-o casă, sau să fie decorat cu luminiţe, beteală şi globuri - ajunge să aibă un final fericit. Mai mult, aceasta devine și o lecție valoroasă despre cum prietenii pot fi găsiţi în cele mai neaşteptate locuri. Ilustrațiile cărții sunt încântătoare, contribuind la înțelegerea textului scris. Copilul dumneavoastră va fi surprins când va vedea arbori care au fețe și sentimente, și se va bucura să învețe că suntem importanți pentru cei din jurul nostru, chiar și atunci când nu ne dăm seama.

Idee de proiect: Un pom de Crăciun făcut din lipici și fâșii multicolore de hârtie. Tăiați hârtia astfel încât să fie din ce în ce mai scurtă și lipiți-o în formă de triunghi pe o altă bucată de hârtie. Alegeți apoi o altă culoare și lipiți o stea în vârf.

3. A Pussycat's Christmas - Margaret Wise Brown

Această carte conține ilustrații grozave, spunând o poveste despre iarnă și despre experiențele de Crăciun ale unei pisici. Descrierile evocă un moment magic al anului, cu tot ce reprezintă acesta: pachetele de sub pomul de Crăciun, ciorapii umpluți cu cadouri și mirosul mandarinelor și al lumânărilor. Ilustrațiile de pe fiecare pagină îi dau viață pisicuței din poveste, și sunt completate de scriitura care străbate pagina.

Idee de proiect: Confecționați decorațiuni de Crăciun în formă de pisică, sau alegeți alte forme pe care le preferă copilul dumneavoastră. Decorațiunile mele favourite sunt făcute din fetru și pot rezista o perioadă îndelungată de timp. Decupați cercuri, steluțe sau forme de pisică din fetru, decorați una dintre fețe folosind ață și sclipici, coaseți-le împreună și umpleți-le cu bumbac chiar înainte de a închide de tot cusătura, pentru a le face rotunde și pufoase.

4. Snowmen At Christmas - Caralyn Buehner

În această poveste magică, de Crăciun, odată ce oamenii s-au dus la culcare, oamenii de zăpadă prind viață și încep să se plimbe prin oraș, dând propria lor petrecere secretă. V-ar plăcea să li se poată alătura și copiii dumneavoastră în această aventură și să ia parte la o sărbătoare magică? Copiiilor le vor plăcea ritmul și rima acestei frumoase povești care surprinde o parte importantă a spiritului de Crăciun.

Idee de proiect: Faceți un om de zăpadă din șosete! Luați două șosete vechi, dintre care una albă, iar cealaltă, de o culoare diferită, niște orez și câteva elastice. Umpleți șoseta albă cu orez și folosiți-vă de elastic pentru a o face mai strâmtă în locul unde se va afla gâtul omului de zăpadă. Apoi, desenați ochii, gura și nasturii. Șoseta colorată poate fi rulată pentru a confecționa o pălărie.

5. Mr Willoby's Christmas Tree - Robert Barry

Această poveste despre un pom de Crăciun mult prea mare oferă o perspectivă cu totul nouă asupra a ceea ce înseamnă să „faci greșeli” și asupra importanței lucrurilor mici, sau a modului în care acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți fără ca noi să ne dăm seama. Domnul  Willoby a cumpărat un pom de Crăciun care este atât de mare, încât nici nu are loc în casă. Oare ceva face? Copilului dumneavoastră îi vor plăcea personajele și surprizele acestei povești.

Idee de proiect: Decorațiuni pentru pomul de Crăciun. Tăiați steluțe de diferite mărimi, decorați-le și lipiți-le una deasupra celeilalte pe un fir de ață colorată. Veți obține astfel o ghirlandă de stele pentru pomul de Crăciun.

Cărțile pot fi un mod de a contribui la dezvoltarea copilului dumneavoastră.

Cărțile reprezintă mai mult decât povești pentru copii, fiind oportunități de a învăța, de a se dezvolta și de a se distra. Cititul împreună este timp prețios petrecut alături de copilul dumneavoastră, care vă este benefic amândurora. În plus, proiectele făcute împreună pot contribui la puterea de concentrare și la dexteritatea copilului dumneavoastră și îi permit să își exprime creativitatea la capacitate maximă!

 

A picture of a "stick man" made from paper
Tot ce ai nevoie ca să creezi propria figurină este o rolă de carton, niște vopsea maro și o ustensilă de curățat țevile! Imagine: Andreea Pasere
A picture of a handmade "snowman" made from old socks
Două șosete vechi pot deveni imediat... un om de zăpadă! Imagine: Andreea Pasere
Confecționează propriul brad de Crăciun cu fâșii din hârtie colorată și lipici! Imagine: Andreea Pasere

Dacă v-au plăcut poveștile și ideile de proiecte de mai sus, împărtășiți experiența cu noi lăsându-ne un comentariu pe pagina noastră de Facebook.