By Rosie O'Brien

04 mai 2017 - 16:17

Adulti discutand

Ţi se întâmplă să rămâi pur şi simplu fără cuvinte când eşti nevoit să vorbeşti în engleză? În acest articol, Rosie O’Brien, profesoară la British Council, îţi oferă câteva sfaturi care să te ajute să ai încredere şi să te bucuri atunci când vorbeşti această limbă.

Atunci când cursanții mei adulţi sunt întrebaţi ce este cel mai dificil pentru ei, răspunsul lor este, de cele mai multe ori, ,,să vorbească”. Aceştia au suficientă încredere atunci când vine vorba de scris, gramatică sau vocabular, dar se plâng că atunci când încearcă să poarte o conversație confundă cuvintele şi se străduiesc să îşi amintească structuri simple. În opinia mea, toate acestea trebuie puseîn primul rând pe seama neîncrederii. Poate că nivelul lor de engleză este avansat, dar se agită, se fâstâcesc, se îndoiesc de cunoştinţele lor și așa mai departe. Cum poate fi depășit acest obstacol? Prin exercițiu.

Cu cât ţi se va părea mai normal să te auzi pe tine însuți vorbind în engleză, cu atât mai puţin te vei simţi lipsit de încredere şi agitat atunci când va trebui să interacționezi cu ceilalţi. Din nou, acesta este un alt motiv pentru care atât de mulţi oameni au probleme în a-şi îmbunătăţi abilitatea de a vorbi, probabil una dintre cele mai dificile când vine vorba de exersat. Iată câteva metode practice prin care poţi deveni mai bun la a vorbi în limba engleză. 

Întâlneşte-te cu alţi vorbitori de limbă engleză

Într-o lume în care se creează din ce în ce mai multe conexiuni, cu siguranţă vei găsi, după o căutare rapidă pe Internet, cel puţin o comunitate în oraşul tău în care se vorbeşte limba engleză. Te-ai putea alătura unui grup alcătuit din vorbitori de limbă engleză care se reuneşte o dată pe lună ca să discute  expresii, pleacă uneori în drumeţii împreună şi organizează jocuri de societate. Ai putea avea succes căutând pe Facebook ( bineînţeles), dar şi pe meetup.com sau couchsurfing.com. Nu trebuie să te preocupe numai să găseşti vorbitori nativi de limba engleză. Eu mi-am îmbunătăţit nivelul de germană mult mai rapid vorbind cu alte persoane care nu erau din Germania, deoarece nu am fost intimidată de cunoștințele lor perfecte şi m-am bucurat de procesul de a ne ajuta unii pe alţii să găsim cuvintele potrivite şi să ne corectăm greşelile.

Învaţă engleza pe măsură ce o asculţi

Ascultându-i pe alţii în timp ce vorbesc te va ajuta să înveţi cum să vorbeşti tu însuţi corect o limbă. Astfel, totul se va schimba pentru tine, de la pronunţie la topică şi structuri gramaticale. Citeşte acest articol pentru a afla sfaturi despre cum îţi poţi îmbunătăţi abilităţile auditive. Dacă pui în aplicare măcar o parte din aceste sfaturi, cu siguranţă că vor evolua şi abilităţile de vorbire. De asemenea, cu toate că secţiunea iplayer din cadrul BBC nu emite în afara Regatului Unit, programele BBC pot fi accesate de oriunde există o conexiune bună la internet. Încearcă să asculţi şi găseşte-ţi emisiunea, realizatorul şi frevenţa preferate!  Podcasturile devin şi ele tot mai populare şi sunt mai uşor de integrat într-un program aglomerat. 

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

Cântă melodiile preferate

Faptul că o mulţime de cântece cunoscute sunt în limba engleză nu mai reprezintă niciun secret. Există atâtea genuri muzicale, încât vei găsi cu siguranţă o trupă care îţi place şi cântă în limba engleză. Găseşte astfel de trupe şi pune-te pe cântat în timp ce conduci spre serviciu, te speli pe cap sau faci curăţenie. Cântă tare şi cu forţă si astfel vei căpăta curând încredere! Te vei obişnui să auzi cuvinte în engleză rostite cu vocea ta şi nu vei mai fi surprins data următoare când vei încerca să porţi o conversaţie în limba engleză, nu vei mai avea probleme să rosteşti anumite cuvinte şi propoziţii şi îţi vei da seama de accentul cu care trebuie pronunţate anumite cuvinte/ expresii. De asemenea, în acest proces ai putea să înveţi şi unele cuvinte noi! 

Citeşte cu voce tare pentru a exersa şi... relaxează-te

Într-unul din articolele mele mai vechi, am scris despre cum cititul este benefic pentru copilul tău. Dacă ai un copil, îţi poţi îmbunătăţi abilităţile de vorbire citindu-i, această metodă fiind similară cu cea a cântatului Te va face să te simți mai comfortabil când  te auzi pe tine însuţi vorbind în engleză şi vei scăpa de emoții pronunţând anumite cuvinte. În mod asemănător, cititul unei cărţi împreună cu partenerul tău, poate fiecare pe rând câte un capitol, s-ar putea dovedi a fi o activitate relaxantă pe timp de seară, ce ar putea aduce multe beneficii. De asemenea, să citeşti de unul singur cu voce tare este extrem de benefic, de vreme ce numeroase studii au demonstrat că acest lucru ajută la creşterea nivelului de încredere şi relaxează mintea şi corpul. 

Chiar şi jocurile pe computer îţi pot îmbunătăţi engleza

Poate părea surpinzător, dar jocurile pe computer contribuie mult la învăţarea unei limbi. Am întâlnit oameni care vorbesc engleza fluent, cu o pronunţie impecabilă şi pun acest fapt pe seama jocurilor online pe computer! Multe dintre acestea implică lucrul în echipă, ceea ce presupune să comunici cu oameni din toată lumea. Limba cel mai des utilizată pentru aceasta este, aţi ghicit, engleza! Există o varietate de astfel de jocuri, ce necesită un limbaj specific, pe care nu îl veţi găsi nici măcar în cărţi de exerciţii. De la jocuri fantastice, în care se vorbeşte despre mediul înconjurător, la competiţii între echipe, cu ajutorul cărora eşti introdus într-o lume în care trebuie să lucraţi împreună, ghidându-ți coechipierii pentru a atinge obiective, toate acestea îi ajută pe utilizatori să exerseze vorbitul în engleză. Uneori te simţi atât de implicat în joc, sau simţi atât de intens presiunea de a realiza o misiune, încât poţi uita complet de orice teamă pe care o aveai de a vorbi engleză. Mai mult, toate acestea se pot întâmpla din confortul propriului cămin, la care se adaugă şi natura incitantă şi competitivă a jocurilor pe computer, acestea creând posibilitatea unei modalităţi amuzante de a învăţa engleza.

Exerciţiul ajută la perfecţionare

Orice metodă ai alege, de la radio la explorarea unei lumi virtuale, cu cât petreci mai mult timp în preajma vorbitorilor de engleză, exersând în continuu, cu atât mai mult îţi vei îmbunătăţi nivelul de engleză. Aşa că, fie că este vorba de un grup din zona în care locuieşti în care se vorbeşte engleza, sau o echipă de jucători din cealaltă parte a lumii, găseşte-ţi amici cu care să vorbeşti engleza şi exersează, exersează, exersează!