By British Council România

19 august 2024 - 12:39

Încurajează-ți copilul să învețe limba engleză cu activități de teatru distractive

Teatrul este o modalitate excelentă de a stimula entuziasmul copiilor din ciclul primar privind învățarea limbilor străine. Le antrenează imaginația și poate fi o schimbare de rutină distractivă, deoarece ei pot explora diverse scene, de la un supermarket la o lume fantastică.

În acest blog, vom explora modul în care utilizarea teatrului în limba engleză poate ajuta la dezvoltarea abilităților de vorbire și ascultare ale copiilor și poate oferi limbii mai mult sens.

Încălzire

Ideea de teatru poate fi intimidantă pentru unii copii. Nu toți suntem vedete în devenire de la Hollywood, până la urmă! O activitate bună de încălzire poate face copiii (și părinții!) să se simtă mai în largul lor și-i poate determina pe toți să facă mișcare, fără a simți presiunea de a fi creativi.

Poți încerca aceste idei pentru început.

  • Clapping games (Jocuri cu palmele)
    Jucătorii stau în cerc (sau față în față, dacă sunt doar doi). Primul jucător bate din palme un ritm, pe care jucătorul următor trebuie să îl repete. Poți încerca să numeri pentru a face jocul mai greu.
  • Acțiuni 'Keep fit'
    Acesta este asemănător cu un joc în care se bate din palme, dar implică întregul corp. Primul jucător face o mișcare mare cu brațele și picioarele (de exemplu, ajungând până la tavan sau făcând o săritură, ca starurile din sport), pe care alți jucători trebuie să o copieze.
  • Warm-up dances (Dansuri de încălzire)
    Beat by Beat Press are o gamă largă de activități, inclusiv una numită Shake it off. În această activitate, jucătorii trebuie să-și scuture toate brațele și picioarele în ordine, urmând muzica.

Dacă faci teatru cu copii mai mari, poți încerca aceste activități de grup de la British Council. Le poți face cu puțini participanți, de la trei până la cinci.

Improvizaţie

Improvizarea cu joc de rol vă permite, ție și copiilor, să încercați să fiți altcineva și să explorați lumi imaginare. Cel mai important lucru de reținut este să nu îți „blochezi” copilul. De exemplu, dacă spune că a intrat un elefant albastru, așa este. Cu toate acestea, este o idee bună să ai câteva scene din care să alegi (cum ar fi bucăți de hârtie într-o pălărie) în cazul în care copiilor nu le vine nicio idee. Iată câteva exemple:

  • să învețe cum să schieze/să facă surf
  • să folosească o roată de olărit
  • să-i prezinte unui prieten noul său animal fantastic, un dragon sau un tigru
  • să-i arate unui prieten conacul sau palatul său de lux
  • o lecție de limbă engleză – unde copilul este profesorul.

Găsești mult mai multe idei pentru scenarii de improvizație pe ThoughtCo și poți căuta multe altele dacă ai nevoie de inspirație.

De ce să nu transformi jocul de rol într-un eveniment real? British Council oferă o activitate de meșteșuguri pentru invitații la teatru, așa că îți poți invita prietenii și familia să vină, ca și cum ar fi un spectacol adevărat.

Yes, no, please, banana

În acest joc, tu și copilul trebuie să creați o scenă de 30 de secunde folosind doar cuvintele ‘yes’, ‘no’, ‘please’ și „banana’. Încurajează copiii să folosească o gamă largă de tonuri și expresii faciale – prestația trebuie să fie credibilă, chiar dacă nu are niciun sens. Este uimitor cât de creativi pot fi copiii cu acest joc. Uită-te puțin la aceste exemple minunate de Yes, no, please, banana performances pe YouTube.

Dacă dorești să folosești mai multe cuvinte, poți repeta scena creată cu mai multe dialoguri. De exemplu, treci de la:

'Banana?'
'Yes. Banana.' 

la

'Is that a banana?'
'Yes, it’s a banana. Do you have a problem with that?'

Copilul va începe să se gândească la cum să exprime semnificația prin mimică și prin limbajul corpului, iar astfel va exersa expresii în engleză mai complexe.

The questions game (Jocul întrebărilor)

‘The questions game (Jocul întrebărilor)’ este o alegere potrivită pentru copiii care au deja un nivel mai avansat de engleză. Alege un scenariu și începeți să îl jucați, câte o replică pe rând. Provocarea este că fiecare rând trebuie să fie o întrebare la care se răspunde cu o altă întrebare.

De exemplu:

‘Can I come in? (Pot să intru?)’ 
‘Are your shoes clean?’ (Sunt curate ghetele tale?) 
‘Why wouldn't they be?’ (De ce n-ar fi?)’ … Vezi până la câte replici puteți ajunge!

Mime activities (Activități de mimă)

Dacă copilul tocmai ce a început să învețe limba engleză, mime (mima) este o modalitate excelentă de a introduce câteva cuvinte deodată. Vocabularul copilului se va îmbogăți repede. Dar nu ezita să folosești aceste activități chiar și cu elevi mai avansați – mime (mima) îi poate ajuta să-și dezvolte cunoștințele pe care le au deja.

  • Sign language poetry (Poezia în limbajul semnelor)
    Copiii tăi nu trebuie să cunoască limbajul semnelor pentru a aprecia aceste poezii frumoase și expresive. Tot ce trebuie să faci este să-i înveți câteva semne și să spui câteva cuvinte în timp ce faci activitatea. Urmărește primul sign language poetry slam din Marea Britanie, din 2017, pentru a găsi câteva exemple de încercat.
  • The adverb game 
    În acest joc, un jucător alege în secret un adverb (rapid, stângaci, fericit etc.). Alți jucători îi pot cere să facă ceva (de exemplu să meargă, să danseze, să prăjească un ou) în maniera adverbului secret, până când ghicesc corect.
  • Where are we? 
    Gândește-te la un loc pe care copilul îl cunoaște și unde mergeți împreună. Mimează activitățile din acel loc cu copilul, iar el trebuie să ghicească unde te afli (de exemplu, la piscină sau la supermarket). După aceea, puteți schimba rolurile.
  • What is it? 
    Această activitate este mai dramatică dacă ai o plasă goală ca obiect de joc. Scoate un obiect imaginar din plasă (de exemplu, un cățeluș, un creion sau un ceas) și mimează cum îl folosești. Apoi, copilul trebuie să ghicească ce obiect ai.

Concluzii

Nu trebuie să fii profesor de teatru pentru a-ți ajuta copiii să învețe limba engleză prin teatru. Părinții pot folosi idei simple pentru a-i încuraja pe copii să-și folosească imaginația. Există, de asemenea, o mulțime de resurse online, de la crearea efectivă a unei piese de teatru până la dezvoltarea de personaje. Ai putea chiar să-ți inspiri copiii să înceapă să folosească mai multă engleză în timpul lor de joacă.