By Elisabeth Jackson

11 mai 2017 - 16:28

Atunci când doriţi să vă îmbunătăţiţi abilităţile de scriere în limba engleză, în primul rând trebuie să vă întrebaţi de ce.Vreți să învățați să le scrieți e-mailuri mai bune clienților de la serviciu? Vă doriți să susțineți examenul IELTS? Probabil că, pentru voi, cel mai important este să scrieţi corect în limba engleză. Elisabeth Jackson, profesoară la British Council, vă va arăta în acest articol cum să găsiți exercițiile potrivite pentru dumneavoastră.

Citiți cât mai mult pentru a vă îmbunătăți modul de a scrie

Cititul poate contribui la abilitățile de scriere în moduri la care poate nu v-ați gândit până acum. Pentru început, cititul de plăcere vă poate consolida vocabularul, pentru că întâlniți cuvintele în contexte diferite. Un mod de a profita mai mult de un text este să analizați structura propozițiilor folosite de autor, ceea ce va contribui la cunoștințele dumneavoastră de gramatică.

De aceea, ar fi de preferat ca textele şi articolele pe care le citiţi să fie scrise într-un stil cu care sunteţi obişnuiţi de la şcoală. Spre exemplu, articolele de ziar au un stil formal, care vă poate fi folositor pentru examenul IELTS. Articolele din reviste sau de pe internet, pe de altă parte, sunt mai puțin formale și sunt o variantă mai bună dacă va fi nevoie să scrieți într-o manieră un pic mai relaxată (la locul de muncă, spre exemplu). Dacă veți folosi engleza doar ca să dați mesaje prietenilor dumneavoastră, probabil cea mai bună idee este să citiți texte informale.

De asemenea, textele pe care le citiţi pot fi o sursă de expresii și fraze interesante pe care să le folosiți apoi în propriile texte. Gândiți-vă la ceea ce ați citit în limba maternă. De ce unele texte sunt mai bune decât altele? Scriitorii au stiluri diferite și se folosesc de limbaj în moduri diverse pentru a crea un anumit efect. Acesta este deci un alt mod prin care cititul în engleză vă poate expune unor diferite voci și vă poate face să vă dezvoltați propriul stil.

Unele expresii nu există în limba voastră maternă, așa că cititul vă poate ajuta să vă îmbogățiți paleta de expresii. Poate că aţi citit în unele e-mailuri formule de încheiere precum: "Best wishes", sau "Kind regards", aşa că de ce nu le-aţi folosi la rândul vostru?

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

Întocmiți o listă cu subiecte despre care să scrieți

Cu toate că cititul are numeroase beneficii, acesta nu vă va ajuta să scrieţi ca prin minune eseuri elaborate (de nivel C1, de exemplu). Pentru a scrie mai bine, este nevoie chiar să scrieţi, iar pentru acest lucru aveți aici câteva sfaturi practice.

Mulți cursanți m-au întrebat despre ce ar putea scrie. Răspunsul este că puteți scrie despre orice vă interesează, de la rezumatul unui film văzut de curând până la o provocare ceva mai mare, precum un eseu de opinie pe tema unui eveniment recent pe care l-ați urmărit cu atenție. Dacă legați scrisul de un subiect recent, înseamnă că deja veți fi petrecut timp gândindu-vă la acesta și că vă va fi mai ușor să decideți ce vreți să scrieți. Așadar, de ce să nu întocmiți o listă cu aceste evenimente și subiecte recente? În acest fel, atunci când veți găsi timp pentru a vă exersa scrisul, veți putea porni direct de la această listă.

Faceți-vă un plan înainte de a scrie

Fiind un adult care a învățat doua limbi străine și care a început să integreze scrisul în atribuțiile profesionale,am ajuns să văd cu adevărat valoarea întocmirii unui plan înainte de a începe să scriu efectiv. Nu numai că vă va ajuta să vă puneți ideile în ordine, dar vă va ajuta și să vă păstrați o stare de spirit adecvată scrisului. Acest lucru e important atunci când e nevoie să vă gândiți la vocabularul potrivit , mai ales luând în calcul posibilele întreruperi atunci când căutați un cuvânt.  Schițați-vă punctele-cheie, precum și vocabularul și expresiile asociate cu acestea, înainte de a începe să scrieți.

Dacă se întâmplă să fie nevoie să folosiți un cuvânt căruia nu îi puteți găsi imediat traducerea în engleză atunci când scrieți, lăsați un spațiu gol (și o notiță în limba dumneavoastră maternă, dacă e nevoie) și reveniți la final. Acest lucru vă va permite să vă mențineți ritmul de a scrie, ceea ce este mult mai eficient decât o serie de înreruperi și reluări. La final, puteţi reveni asupra cuvântului respectiv.

Scrieţi texte în registru formal

Dacă scrieţi în registru formal pentru prima dată, sau dacă acesta încă nu vă este foarte familiar când vine vorba de limba engleză, e posibil să aveți nevoie de un pic de timp pentru a vă adapta. Vocabularul este cel care diferă în mod special, iar cuvintele pe care le-ați fi folosit în limba vorbită nu sunt întotdeauna potrivite. Spre exemplu, deși într-o conversație ați putea spune lucruri precum „Goodbye for now” sau „See you”, într-un text formal ar trebui să folosiți Your sincerely sau Yours faithfully, după caz. Contează de asemenea să dovediți că aveți un vocabular variat. În plus, este important să folosiți cuvinte de legătură precum furthermore pentru a vă structura ideile, dar şi să evitaţi repetiţiile, apelând la cât mai multe cuvinte de acest fel din vocabularul vostru.

Dacă intenţionaţi să susţineţi examenul IELTS sau să urmaţi cursuri în străinătate, un alt exerciţiu util este să vă uitați la structura propriului text. Când vine vorba de scrierea academică, atât în engleză cât și în limba dumneavoastră nativă, este foarte important să vă susțineți ideile cu exemple sau explicații. Paragrafele trebuie să fie clare și ideile pe care acestea le conțin trebuie să fie conectate. Fiecare paragraf conține o propoziție-cheie. În engleza britanică folosim des diateza pasivă în textele formale, mai ales când vine vorba de un text academic.

Cereţi feedback şi îndrumări

Corecturile pot lua mult timp, și este posibil ca profesorul dumneavoastră să aibă deja multe texte de corectat, începând cu temele obişnuite din timpul cursurilor. Ar fi indicat să aveți acest lucru în vedere atunci când vă rugați profesorul să se uite peste lucrări suplimentare. În schimb, vă puteți ruga colegii să citească și să vă ofere observaţii pertinente, spre exemplu dacă textul are sau nu coerenţă în ansamblu. Majoritatea lucrurilor pe care le scriem au ca scop să fie citite de cineva, așa că merită să vă asigurați că modul dumneavoastră de a scrie este clar și poate fi înțeles. Ca cititori, colegii dumneavoastră vă pot oferi sfaturi valoroase legate de efectul pe care l-ați avut asupra lor. 

Un alt lucru pe care îl puteți face este să vă lăsați deoparte textele terminate timp de aproximativ o săptămână și să reveniți apoi asupra lor. E posibil să descoperiți că recitirea lor după o perioadă de timp vă oferă o noua perspectivă și că astfel devine mai ușor să faceți îmbunătățiri pe cont propriu.