By British Council România

31 ianuarie 2024 - 09:00

Teacher playing with two young girls in kindergarten.

Cântecele și versurile de grădiniță, cântate împreună cu copilul tău, sunt un mod excelent de a include învățarea limbii engleze în rutina voastră zilnică, fie acasă, fie în deplasare. Unde este posibil, elementele vizuale, animațiile sau obiectele de recuzită ilustrative îi ajută pe cei mici să înțeleagă mai bine și sunt un mod interesant și memorabil de a învăța un cântec sau o poezie. 

Atunci când vine vorba de engleza pentru cei mici, este util să știi că aceștia au nevoie să asculte un cântec de câteva ori, pentru a se familiariza cu el. Poți însă să fii sigur(ă) că expunerea la repetiție va funcționa de minune și, în curând, aceștia vor fredona cântecul, urmând ca, în scurt timp, să îl cânte în engleză! Vrei să faci engleza distractivă pentru copii? Iată câteva sugestii pentru început:

Saluturi și rutine

Pentru a pregăti terenul pentru sesiunea ta de engleză pentru cei mici, poți încerca să cântați împreună acest cântecel voios și săltăreț Hello Hello (Bună, bună), cu elemente vizuale colorate și acțiuni captivante. Cântece precum acesta sunt o introducere subtilă în lumea cuvintelor și frazelor uzuale în limba engleză, sub forma unei melodii jucăușe și ușor de reținut, care va simplifica modul în care predai engleza pentru copii de grădiniță. Pe măsura ce copilul tău capătă mai multă încredere, poți introduce emoții și sentimente simple sub forma de Hello. Saluturi precum „ce faci?” sunt modelate pentru a scoate la iveală emoții: bine, grozav, minunat, obosit(ă), înfometat(ă), nu prea bine.

Din experiența mea, cel mai bun mod de a încuraja rutina „curățeniei” este să o transformi într-un joc. Încurajarea și celebrarea independenței, în toate formele sale, este un mod fantastic, pentru a-l pregăti pe cel mic pentru viitor. Astfel, atunci când vei cânta Clean Up (Hai să facem curățenie), când este timpul ca cel mic să își pună jucăriile și jocurile la loc, cântecul se va transforma într-un semnal regulat, pentru a stabili o rutină, chiar și pentru această sarcină (atât de nepopulară).

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

 Animale

Old McDonald had a farm (Bătrânul McDonald avea o fermă) este un acompaniament fantastic, atunci când vrei să îi înveți pe cei mici despre animalele de la fermă și sunetele pe care le fac fiecare! Această melodie jucăușă este plină de repetiții, fiind perfectă chiar și pentru cei mai mici dintre cei mai mici atunci când vor să exerseze engleza. Odată ce copilul tău devine încrezător că poate cânta versiunea originală a cântecului, poți încerca să schimbi animalele de la fermă cu animale exotice sau din junglă…Old McDonald had a Parrot (Bătrânul McDonald avea un papagal).   

I have a Pet (Am un animal de companie) Acest cântecel antrenant este introducerea perfectă în lumea animalelor de companie și a sunetelor pe care le fac. Este o melodie voioasă și ușor de reținut, astfel că te vei trezi fără să vrei că vei cânta împreună cu copilul tău, întrebându-vă unul pe celălalt Do you have a pet? (Ai un animal de companie?).

Walking in the jungle (Plimbare în junglă) Cântecul te ajută să faci engleza distractivă pentru copii, invitându-i să descopere animale exotice (broaște, maimuțe, păsări toucan și tigrii), sub forma unei aventuri în junglă, plină nu numai de plimbări, ci și de ținerea ritmului cu bătăi din picioare și sărituri. Din nou, repetiții în abundență și elemente vizuale atrăgătoare îl vor convinge pe micul explorator să ia parte la acțiune și să declare răspicat: We’re not afraid, we’re not afraid! (Nu ne este frică, nu ne este frică!).

Baby Shark (Rechinul copil) Un favorit incontestabil al celor mici, care sunt atrași rapid de familia de rechini înfometați, care i-a pus gând rău unui peștișor delicios. Pe lângă faptul că este foarte distractiv, cântecul introduce vocabularul care denumește membrii familiei (rechinul copil, rechinul mamă, rechinul tată, rechinul bunică și rechinul bunic), mărimi și fraze de bază, într-un mod captivant și repetitiv.

Numere și numărare

Five Little Ducks (Cinci rățuște) Un cântec simplu și captivant despre cinci rățuște și mama lor. Încă o dată, repetiția este esențială, când vine vorba de engleza pentru copii de grădiniță, iar acest cântec are repetiție din plin, sub forma numărării de la 5 la 0, pe măsură ce rățuștele explorează împrejurimile, una câte una, înainte de a reveni în îmbrățișarea Mamei Rațe!

Five Little Monkeys (Cinci maimuțici) Exersarea numărării continuă cu aceste cinci maimuțici neastâmpărate, care cad din pat, una câte una. Copiilor le place să arate cucuiul fiecărei maimuțe și să joace rolul doctorului furios, care le avertizează No more monkeys jumping on the bed! (Gata cu maimuțele care sar în pat!)  

1,2,3,4,5 Once I Caught a Fish Alive (1,2,3,4,5 Odată am prins un pește viu) Acest cântec antrenant și vioi îi ajută pe cei mici să treacă de la numărarea până la 5 la numărarea până la 10. Numără pe degete, în timp ce cânți, pentru a-ți încuraja copilul să facă același lucru. Va fi un răspuns interactiv minunat și un mod fantastic de a flexa și a întări mușchii degetelor, precum și abilitățile lor de învățare a limbii engleze!

Hickory Dickory Dock Acest cântecel în engleză pentru copii de grădiniță este un mod minunat de a exersa numărarea și de a introduce noțiuni de exprimare a orei, printr-o abordare simplă. Când copilul tău s-a familiarizat cu cântecul, poți încerca să cânți Hickory Dickory Crash, pentru că în acest cântec, pe ceas se vor urca și alte animale în afara șoricelului, sau, chiar și mai bine, poți încerca să îți încurajezi copilul să adauge propriile animale în cântec…Hickory Dickory Dock, the iguana ran up the clock! (Hickory Dickory Dock, iguana s-a urcat pe ceas!)

Interactive  - Acțiuni pentru mâini și picioare!

If you’re happy and you know it! (Dacă bine se trăiește!) Acesta este un cântec plin de voioșie și interactiv care, din ce știu eu, prinde foarte bine la copii, care vor cânta și vor face acțiunile cu mare drag - bătăi de palme, bătăi de picioare și strigat hurray! (ura!).

Head, shoulders, knees and toes (Cap, umeri, genunchi și degete de la picioare) Acest cântec ușor de reținut ajută copiii să învețe cu ușurință părți ale corpului, într-un mod simplu, dar cu multe mișcări! Pe măsură ce copilul tău învață cântecul, poți încerca să omiți o parte a corpului, de fiecare dată când cânți versul. Sau poți încerca această versiune antrenantă, creată ca o clasă de aerobic pentru animale, care devine din ce în ce mai rapidă…Pe locuri, fiți gata, start!

The wheels on the bus (Roțile autobuzului) Acest cântecel vesel dedicat autobuzului face parte mereu din arsenalul celor care predau engleza pentru cei mici, mai ales pentru că, astfel, aceștia vor învăța diferite acțiuni pentru fiecare vers, the babies on the bus go waah waah waah (bebelușii din autobuz plâng oa oa oa), fiind un vers favorit al copiilor.

Incy Wincy Spider (Păianjenul Incy Wincy) este un cântec minunat în limba engleză pentru copii de grădiniță, pe care îl poți acompania cu acțiuni incy wincy, pentru că le permite degețelelor să se alăture poveștii păianjenului, în timp ce le întărește mușchii motorii fini ai copiilor în creștere. 

Explorarea acestor cântece și versuri de grădiniță, alături de copilul tău, va fi un pas simplu, pentru a face engleza distractivă pentru copii. Dacă ți-au plăcut aceste recomandări, de ce să nu vizitezi LearnEnglish Kids, pentru o mare varietate de melodii.