By Elisabeth Jackson

23 martie 2017 - 15:21

Children moving

Oricine a petrecut un pic de timp în preajma copiilor știe cât de plini de energie pot fi aceștia. Atunci când mișcarea este folosită în sala de clasă, copiilor li se oferă ocazia de a folosi această energie, însă poate mișcarea să contribuie și la procesul de învățare al copilului dumneavoastră? În acest articol, Elisabeth Jackson, profesoară la British Council, ne împărtășește perspectiva ei asupra activității fizice în sala de clasă, și cum aceasta îi influențează pe copii și contribuie la procesul lor de învățare.

Recaptarea atenției și îmbunătățirea concentrării

Să îi îndemni pe elevi să stea pe scaun pentru lungi perioade de timp este întotdeauna o provocare. Activitățile fizice desfășurate în momente bine gândite pot însă să îi ajute pe elevi să își consume energia într-un mod productiv, ceea ce îl poate ajuta pe profesor să le recapteze atenția și le poate îmbunătăți elevilor capacitatea e a se concentra în următoarea parte a lecției.

Mișcarea ajută la crearea unei atmosfere de grup

Desfășurarea activităților fizice în sala de clasă este o metodă populară în anumite țări (precum Japonia) și s-a demonstrat că îi ajută pe oameni să creeze și să dezvolte relații pozitive. Acestea îl ajută pe copilul dumneavoastră să relaționeze cu colegii săi și să lucreze la relațiile interpersonale, ceea ce le va fi benefic pe măsură ce vor crește și vor interacționa într-o manieră constantă cu diferiți oameni.

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Activitățile fizice pot face inclusiv scrierea cuvintelor să fie mai distractivă

Atât pentru copiii foarte mici, cât și pentru elevii de școală primară, scrierea literelor și a cuvintelor noi nu pare chiar cea mai distractivă activitate din lume. Încorporarea activităților fizice, de exemplu trasarea literelor cu degetul pentru elevii mici sau întreceri de scriere la tablă pentru cei mai mari, face activitatea mai plăcută și o transformă într-o experiență de învățare tactilă, ceea ce este important pentru elevii mici.

Mișcarea poate ajuta inclusiv pronunția

Există nenumărate moduri în care mișcarea poate fi folosită pentru a sprijini procesul de învățare al copilului dumneavoastră. Știați că mișcarea poate ajuta la îmbunătățirea pronunției copilului dumneavoastră? Mai ales când vine vorba de învățarea propozițiilor, exercițiile fizice precum bătutul din palme sau pocnitul degetelor pe ritm pot ajuta cu intonația și accentul unei propoziții. Mișcarea poate fi de ajutor și în cazul sunetelor dificile, inclusiv cel al problematicului sunet englezesc „th”. Exagerarea poziției limbii în raport cu dinții (adică, pratic, să scoată limba) îi poate ajuta pe elevi la producerea acestui sunet. 

Cum le predăm copiilor abilități care trec dincolo de vorbirea limbii engleze

În sălile de clasă de la British Council, căutăm se le dezvoltăm elevilor nu doar cunoștințele de limbă engleză, ci și alte abilități și competențe, precum încurajarea creativității și dezvoltarea conștientizării spațiului personal, aptitudini care sunt în mod special importante pentru copiii mici. Ne folosim de asemenea de activități fizice care utilizează o paletă largă de abilități motorii.

Printre activitățile din sala de clasă care îi pot dezvolta copilului dumneavoastră coordonarea fizică se numără jocurile de cuvinte care implică aruncarea și prinderea unei mingi, săritul sau țopăitul și activitățile practice care implică decupat și lipit. Încrederea copilului dumneavoastră va spori pe măsură ce exersează și își îmbunătățește aceste aptitudini.

Atunci când învață pentru prima oară o limbă străină, elevii mici și începătorii vor petrece adesea mai mult timp ascultând limba vorbită și absorbind-o, decât vorbind-o propriu-zis. Mișcări precum arătatul către un cartonaș sau executarea unei acțiuni ca răspuns la instrucțiuni verbale primite de la profesor sunt un mod excelent de a-l face pe copilul dumneavoastră să se implice într-o activitate și de a arăta că înțelege vocabularul despre care se vorbește.

Gesturile îl pot ajuta pe copilul dumneavoastră să își aducă aminte

S-a descoperit că gesturile sunt o unealtă eficientă pentru a ajuta memoria - fie că sunt făcute chiar de copilul dumneavoastră, sau că el sau ea doar le observă. Există de asemenea dovezi care arată că procesul prin care anumite cuvinte sunt legate de acțiuni crește nivelul de înțelegere a unui concept. Toate exemplele de mai sus demonstrează modul în care activitățile fizice  pot fi o parte valoroasă din procesul de învățare, făcându-l mai plăcut și mai memorabil.