By Claire Hughes

27 aprilie 2017 - 11:36

Aptitudini de ascultare

Ascultați cu adevărat limba engleză atunci când o auziți vorbită? Pentru o persoană care învață engleza, a ști să asculte în modul potrivit poate contribui mult la îmbunătățirea nivelului dumneavoastră general de cunoștințe. Claire Hughes, profesoară la British Council, oferă câteva idei folositoare care vă pot ajuta să vă perfecționați modul în care ascultați.

Elevii mei au de obicei povești similare de spus după ce au fost pentru prima oară în Marea Britanie: „Mâncarea a fost mai bună decât m-aș fi așteptat, a plouat tot timpul, și nu am reușit să înțeleg un cuvânt din ce mi se spunea!”. Chiar și elevii mei de nivel avansat descoperă în general că a asculta un vorbitor nativ în cadrul unei situații din viața reală este ceva diferit și, de multe ori, mai dificil, decât a asculta engleza vorbită în filme sau în cadrul discuțiilor din sala de clasă. În continuare, iată câteva motive pentru care ascultatul poate fi o provocare și câteva strategii care să vă ajute să depășiți aceste dificultăți.

Provocările pe care le puteți întâlni

Indiferent dacă este vorba de limba maternă sau de o limbă învățată, atunci când o ascultați, creierul dumneavoastră este foarte solicitat. Mai exact, au loc tot felul de activități – printre altele, decodarea sunetelor, identificarea informațiilor-cheie, conectarea lucrurilor pe care le auziți cu restul gândurilor dumneavoastră și identificarea începutului și a sfârșitului fiecărui cuvânt. Toate acestea se întâmplă în timp ce, probabil, există și zgomot de fundal, un limbaj al corpului care trebuie înțeles, situații necunoscute, o conexiune proastă a telefonului, sau mulți alți factori care să vă distragă.

Provocarea devine și mai dificilă atunci când scopul ascultării nu este doar acela de a înțelege, ci și de a răspunde. Este nevoie să vă formulați răspunsul la ceea ce spune interlocutorul dumneavoastră, precum și să asimilați ceea ce se spune, fără a avea posibilitatea de a rederula conversația. Nu există opțiunea de a reveni asupra informației, ca atunci când citiți, de exemplu. Presiunea de a da un răspuns poate uneori să vă acapareze mintea, astfel încât devine chiar și mai dificil să vă concentrați pe ceea ce spune interlocutorul dumneavoastră. Aceasta fiind situația, nu e de mirare că a fi o persoană care știe să asculte este o calitate atât de căutată!

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

Identificați-vă dificultățile

Nu este totuși nevoie să vă îngrijorați – există numeroase lucruri pe care le puteți face pentru a începe să vă rezolvați aceste dificultăți. Primul pas este să descoperiți ce reprezintă cea mai mare provocare pentru dumneavoastră atunci când ascultați, pentru a ști care sunt aptitudinile specifice pe care trebuie să le dezvoltați.

Încercați să începeți un „Jurnal de ascultare”. Creați un tabel asemănător celui de la sfârșitul acestui articol și implicați-vă într-o situație autentică de ascultare o dată pe săptămână. Completați tabelul cu elementele pe care le-ați înțeles ușor, și cu acele lucruri care v-au împiedicat să înțelegeți/să reacționați în situația respectivă.  

Completarea regulată a unui astfel de jurnal vă va permite să observați anumite tipare. Poate veți observa că, în anumite circumstanțe, vorbitorii folosesc multe elemente necunoscute de limbaj, ceea ce vă afectează capacitatea de a înțelege. Poate veți descoperi că există un anumit fel de accent sau gen al vorbitorului care se dovedesc mai greu de înțeles. Odată ce știți care sunt elementele care vă  pun probleme, veți avea o idee mai bună a ceea ce este necesar pentru a vă îmbunătăți capacitatea de a asculta.

Haideți să vedem câteva dintre provocările mai des întâlnite printre cei care învață engleză, precum și câteva dintre activitățile ce vă pot ajuta să le depășiți.

Înțelegerea englezei vorbite rapid

Poate părea că vorbitorii de engleză sunt extrem de rapizi, datorită modului în care pun accentul în propoziții și al felului în care leagă cuvintele. Să luam de exemplu trei cuvinte simple, „apples and pears”. Atunci când le folosim într-o propoziție spusă la viteză normală, ajung să sune mai degraba a „apple zum pairs”. Suntele se schimbă atunci când legăm cuvintele între ele. De aceea, o mai bună cunoaștere a acestor tipare de pronunție vă poate ajuta în îmbunătățirea abilităților de ascultare.

O carte folositoare pe această temă este English Pronunciation in Use, scrisă de Mark Hancock, care conține o secțiune întreagă devotată înțelegerii vorbirii rapide, autentice. Dacă nivelul dumneavoastră este acela de upper-intermediate sau chiar mai sus, un alt ajutor ar putea fi „Hot Listening Cool Pronunciation”, o carte care a obținut și premii.

Fanilor muzicii le va plăcea website-ul  www.lyricstraining.com pentru a se obișnui să înțeleagă engleza rapidă care se folosește în cântece. Iată un mic exercițiu: scrieți verusrile unui cântec care vă place și este cântat în engleză. Pe măsură ce cântecul se derulează, este nevoie să scrieți cuvintele pe care le auziți. Dacă greșiți, partea respectivă va fi reluată până când introduceți cuvintele corect.

Cum să vă obișnuiți cu diferite accente în limba engleză

Oamenii care învață engleza disting adesea între engleza britanică și engleza americană, bazându-se pe diferitele dialecte și accente. În realitate, însă, lucrurile sunt ceva mai complicate - există numeroase accente regionale britanice și americane, incluzând patru accente native care aparțin doar Londrei!Aceasta fiind situația, nu e de mirare că accentele pot complica ascultarea când vine vorba de un vorbitor nativ.

Cel mai bun mod de a înțelege o gamă variată de accente este, nu în mod surprinzător, să ascultați vorbitori de engleză din cât mai multe locuri! O sursă excelentă pentru acest lucru este The International Dialects of English Archive. Acest website are în jur de 1300 de înregistrări cu vorbitori de engleză din 120 de țări. Fiecare vorbitor povestește despre viața sa, așa că veți putea învăța și câte ceva despre diferite culturi. Fiecare înregistrare este însoțită de o transcriere, așa că puteți verifica cuvintele care vă pun probleme dacă întâmpinați greutăți în a-l înțelege pe vorbitor.

Un alt mod grozav de a asculta vorbitori variate accente este prin intermediul  English Listening Library Online. Aici puteți găsi peste 2500 de exerciții pe bază de ascultare adaptate mai multor niveluri de limbă și acoperind multe și diverse subiecte. Fiecare activitate este marcată cu un steag care indică țara de proveniență a vorbitorului și puteți căuta și vorbitori și în funcție de naționalități specifice - este cu adevărat o sursă internațională de materiale, incluzând țări de la Bolivia și până la Bangladesh.

Cum să vă dezvoltați aptitudini de ascultare pentru situații diverse

Dacă participați la cursuri ținute de British Council, e posibil să fi observat că, înaintea unei activități de ascultare, profesorul adresează adesea o întrebare care are legătură cu subiectul activității, pentru a-i încuraja pe elevi să vorbească. Facem acest lucru pentru a vă ajuta mintea să intre în contextul ascultării, folosind elemente de vocabular pe care le-ați putea auzi apoi și din partea vorbitorilor, pentru a fi mai bine pregătiți.

Din păcate, în viața reală lucrurile nu sunt atât de simple. Nu ne alăturăm fiecărei conversații de la început, și deși ne putem ghida după situația în care ne aflăm, este adesea nevoie să ne dăm seama rapid despre ce vorbesc interlocutorii noștri pentru a contribui la conversație. Conversațiile pot de asemenea să se ramifice foarte ușor; se poate întâmpla să ajungeți să ascultați ceva ce este cu totul diferit de subiectul care fusese adus în discuție cu doar câteva minute înainte.

Un vocabular variat vă va permite să fiți mai bine pregătit/pregătită pentru orice situație. Site-ul British Council ESOL Nexus vă poate ajuta în această privință. Acesta are videoclipuri care prezintă diverse situații din viața de zi cu zi, alături de exerciții de ascultare bazate pe conversațiile ascultate, pe care să le completați.  De asemenea, cartea Collins English for Life are activități similare de ascultare, care să vă ajute să exersați.

Ascultați, ascultați, ascultați!

Mai presus de toate, cel mai important lucru de făcut pentru a vă dezvolta abilitățile de ascultare este să exersați ascultarea cât de des se poate! Studiile arată că ascultarea vă va îmbunătăți nivelul total de cunoștințe despre o limbă străină; un profesor a susținut chiar că ascultatul reprezintă 45% din procesul de însușire a unei limbi. Dezvoltarea abilităților de ascultare vă va fi deci de mare folos!

Exercise table