By British Council România

03 decembrie 2020 - 12:24

Study UK 2020 Research

Toamna aceasta, British Council a organizat primul târg virtual de studii în Marea Britanie pentru studenți europeni. Timp de o lună, 6500 de elevi și studenți au avut ocazia unică de a intra în legătură directă cu peste 65 de universități de top din Marea Britanie și de a participa la sesiuni online despre cursuri, aplicații, vize, burse și schimbările post-Brexit. 

La încheierea târgului virtual Study UK Europe, am stat de vorbă cu partenerii noștri de la British School of Bucharest, ai căror elevi au beneficiat de experiența evenimentului, pentru a afla mai multe despre perspectiva lor în contextul târgului – și despre cât de importante sunt, în general, documentarea și consilerea în procesul de alegere a unei universități. 

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Importanța documentării și a consilierii

Când elevii se hotărăsc unde să meargă la universitate, trebuie să țină cont de două aspecte esențiale. 

În primul rând, trebuie să evalueze ce mediu este potrivit pentru ei. Limba țării poate influența asta – elevii își pot dori să studieze într-o țară vorbitoare de limba engleză sau să urmeze cursuri în limba engleză în alte țări. Unii vor prefera orașele mari, alții campusurile mici. Unii doresc o universitate mare, unde vor întâlni oameni care studiază o gamă variată de cursuri, alții vor prefera o școală mai mică și specializată de arte, de exemplu. 

Al doilea element ține de domeniul de studii, iar în acest punct, elevul este cel care trebuie să își facă documentarea. Fie că e vorba de studii de artă sau studii combinate, elevii trebuie să evalueze opțiunile pe care le au la dispoziție pentru a se asigura că sunt cursuri pe care le vor urma cu plăcere. Iar dacă aleg direct o specializare de tip BA sau BSc, e important să analizeze modulele și detaliile cursurilor, astfel încât acestea să se potrivească intereselor lor. 

“Pregătirea pentru următorii pași din viață este unul dintre cele mai importante lucruri pe care o școală le poate oferi elevilor săi."
Jo Mattingley-Nunn, British School of Bucharest

“Pregătirea pentru următorii pași din viață este unul dintre cele mai importante lucruri pe care o școală le poate oferi elevilor săi. Consilierea academică și în carieră sunt aspecte-cheie ale acestui pas, alături de PSHCE (educația civică, psihologică și socială), oportunitățile de leadership și voluntariat și, desigur, materiile de studiu. Pentru elevii de la British School of Bucharest, care au atât de multe oportunități la dispoziție, Programul de Orientare Universitară este deosebit de important, deoarece aproape toți continuă studiile la universitate sau colegiu" menționează Jo Mattingley-Nunn, profesoară de științe umaniste și consilier universitar la British School of Bucharest.

Cum evaluările A Levels le oferă elevilor acces la studii universitare oriunde în lume, ei trebuie să aleagă dacă vor să urmeze studii într-un singur domeniu sau preferă să opteze pentru un program combinat sau un program de arte liberale, precum și unde în lume vor să își continue studiile – cu atâtea opțiuni, alegerea poate fi uneori copleșitoare. 

“De aceea, programul lansat de British Council este mai relevant ca niciodată, iar studenții trebuie să profite de orice ocazie pentru a descoperi unde doresc să studieze în următorii câțiva ani" a adăugat Jo Mattingley-Nunn.

Study UK 2002 Group

Școala organizează sesiuni de informare pentru a le oferi tinerilor o imagine de ansamblu despre viața de student și cerințele universităților din principalele țări spre care elevii British School of Bucharest se orientează. Spre finalul anului 12, Jo Mattingley-Nunn începe discuții și consultații în profunzime cu fiecare elev, pentru a stabili împreună un plan de acțiune pentru aplicațiile lor, care include când, unde și cum se vor înscrie.

În anul 13, elevii lucrează la eseul de admitere (personal statement), formularul UCAS, CV, scrisori de intenție, simulări de interviu, eseuri pentru procesele de admitere și selecție pentru programe de educație continuă sau studii universitare, portofolii și orice alte cerințe de admitere. 

Odată ce elevii primesc ofertele, îi ajut să decidă care este cea mai bună opțiune pentru ei, să o accepte și să înceapă pregătirea pentru mutarea la universitate. De asemenea, discut cu părinții pentru a le răpunde la întrebări, scriu recomandările din partea școlii și mă asigur că sunt respectate toate termenele-limită din acest proces!” a declarat Jo Mattingley-Nunn.

Cel mai bine poți evalua un loc în momentul în care îl vezi și intri în legătură cu oamenii care îl cunosc cel mai bine

E foarte important ca elevii să se documenteze temeinic înainte de a opta pentru o universitate sau un domeniu de studii – și acest proces e cu atât mai important anul acesta, în contextul în care restricțiile de călătorie au redus semnificativ oportunitățile de a vizita universitățile sau de a avea reprezentanți ai acestora prezenți în școli pentru a oferi informații.

Website-urile universităților oferă informații actualizate și detaliate, dar cel mai bine poți evalua un loc în momentul în care îl vezi și intri în legătură cu oamenii care îl cunosc cel mai bine.

Tocmai de aceeea, îi încurajăm pe toți elevii să participe la evenimente precum târgurile virtuale oferite de British Council, pentru a se bucura de informații utile, detaliate despre oportunitățile care îi așteaptă în Marea Britanie” a adăugat Jo Mattingley-Nunn de la British School of Bucharest. 

Târgul virtual Study UK Europe: Gateway to the UK s-a încheiat, însă informații actualizate despre studiile în Marea Britanie sunt disponibile prin portalul Study UK, care curpinde și o secțiune specială dedicată studenților din Uniunea Europeană, precum și prin intermediul oportunităților de consiliere accesibile elevilor prin agenți sau în școli, cum este cazul în cadrul British School of Bucharest