By British Council România

24 ianuarie 2024 - 16:22

Young boy playing with toys.

Mulți părinți ar dori să-și învețe copiii limba engleză acasă, dar nu știu cum să înceapă. Citește sugestiile noastre pentru a afla!

De Jo Blackmore, echipa LearnEnglish Kids

Metode de învățare a limbii engleze pentru copii

Mulți părinți ar dori să-și învețe copiii limba engleză acasă, dar nu știu cum să înceapă. Nu contează că nu vorbești perfect limba engleză. Cel mai important lucru este să fii entuziast și să le oferi copiilor cât mai multe încurajări și laude. Copilul va prelua entuziasmul tău pentru limbă. Nu îți faceți griji dacă nu începe să vorbească limba engleză imediat. Va avea nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a absorbi limba. Ai răbdare și copilul va începe să vorbească limba engleză cu timpul.

Stabilirea unei rutine

Stabilește o rutină pentru predarea limbii engleze acasă. Sesiunile scurte și dese sunt mai eficiente decât cele lungi și rare. Cincisprezece minute sunt suficiente pentru copiii foarte mici. Poți prelungi sesiunile pe măsură ce copilul crește și capacitatea sa de concentrare devine mai mare. Activitățile trebuie să fie scurte și variate pentru a reține atenția copilului.

Încearcă să derulezi activitățile la aceleași ore în fiecare zi. Copiii se simt mai confortabil și sunt mai siguri pe ei atunci când știu la ce să se aștepte. De exemplu, poți juca un joc în limba engleză în fiecare zi după școală sau poți citi o poveste în limba engleză cu copilul înainte de culcare. Dacă ai spațiu acasă, poți crea un colț pentru limba engleză în care să păstrezi tot ce este legat de engleză - de exemplu cărți, jocuri, DVD-uri sau lucruri pe care le-a făcut copilul. Repetiția este esențială – de obicei, copiii au nevoie să audă cuvintele și expresiile de mai multe ori înainte de a se simți pregătiți să le reproducă ei înșiși.

Jocurile

Copiii învață în mod natural atunci când se distrează. Flash-cardurile sunt o modalitate excelentă de a preda și a aprofunda vocabularul. Există numeroase jocuri pe care le puteți juca cu flash-carduri, cum ar fi Memory, Kim’s Game, Snap sau Happy Families.

Pe site-ul nostru poți găsi flash-carduri descărcabile gratuit pe o gamă largă de subiecte.

Există multe alte tipuri de jocuri pe care le poți juca cu copilul tău pentru a-l ajuta să-și exerseze engleza.

 • Jocuri de acțiune – de exemplu Simon says, Charades, What’s the time Mr. Wolf?
 • Jocuri de societate – Snakes and ladders, alte jocuri tradiționale
 • Jocuri de cuvinte – de exemplu I spy sau Spânzurătoarea
 • Jocuri online – poți încheia ora de engleză cu un joc online de la LearnEnglish Kids.

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Folosirea situațiilor de zi cu zi

Avantajul predării limbii engleze acasă este că poți folosi situațiile de zi cu zi și obiectele reale din casă pentru a exersa limba în mod natural și în context. De exemplu:

 • Vorbiți despre haine atunci când copilul se îmbracă sau când sortați rufele („Let’s put on your blue socks”, „It’s Dad’s T-shirt”, etc.).
 • Exersați vocabularul folosind jucăriile și mobilierul atunci când ajuți copilul să-și facă ordine în cameră („Let’s put your teddy bear on the bed!”, „Where is the blue car?”).
 • Predă-i vocabularul despre alimente atunci când gătiți sau mergeți la cumpărături. Când mergeți la supermarket, dă-i copilului o listă cu lucruri pe care să le găsească (folosește imagini sau cuvinte în funcție de vârsta lui). Repetați vocabularul când puneți cumpărăturile la locul lor, acasă.

Folosirea poveștilor

Copiilor mici le plac cărțile cu culori strălucitoare și ilustrații atrăgătoare. Priviți imaginile împreună și pronunțați cuvintele în timp ce arătați spre imagini. Mai târziu, îi poți cere copilului să indice diferite lucruri, de exemplu „Where's the cat?” După un timp, încurajează-l să spună cuvintele întrebând „What's that?”. Ascultând povești, copilul se va obișnui cu sunetele și ritmul limbii engleze.

Poveștile animate de pe LearnEnglish Kids reprezintă o opțiune excelentă pentru copii de a-și dezvolta abilitățile de ascultare și citire. Copiii mai mari pot folosi activitățile descărcabile pentru a-și verifica nivelul de înțelegere.

Folosirea cântecelor

Cântecele constituie o modalitate cu adevărat eficientă de a învăța cuvinte noi și de a îmbunătăți pronunția. Cântecele cu acțiuni sunt deosebit de bune pentru copiii mici, deoarece aceștia pot participa chiar dacă nu pot încă să cânte cântecul. De obicei, acțiunile demonstrează sensul cuvintelor din cântec.

Există multe melodii animate și distractive pe LearnEnglish Kids pe care le poți asculta împreună cu copilul tău.

Predarea gramaticii

În cazul copiilor mici, nu este nevoie să predai în mod explicit reguli gramaticale, ci să-i obișnuiești să audă și să folosească diferite structuri gramaticale în context, cum ar fi „have got” când vorbiți despre aspectul cuiva sau „must/mustn’t” când discutați despre regulile de la școală. A auzi gramatica folosită în context de la o vârstă fragedă va ajuta copilul să o folosească în mod natural și corect atunci când va crește.

În cazul copiilor mai mari, poți folosi secțiunea de exersare a gramaticii din LearnEnglish Kids. Videoclipurile, chestionarele și jocurile îi ajută pe copii să învețe în mod distractiv și relaxat.

Pentru copiii mai mari poate fi foarte util să le predea noțiuni de limba engleză fraților mai mici sau altor membri ai familiei. A explica altcuiva cum să folosești regulile gramaticale te ajută și pe tine să le stăpânești mai bine.

Ce cuvinte și expresii ar trebui să predau mai întâi?

Ia în considerare domeniile de interes și personalitatea copilului atunci când decizi ce subiecte să îi predai și lasă-l să participe la luarea deciziei. Îți recomandăm să începi cu următoarele subiecte:

 • numere (1–10; 10–20; 20–100)
 • culori
 • adjective (de ex. mare, mic, înalt, fericit, trist, obosit)
 • corpul omenesc
 • jucării
 • haine
 • animale (de ex. animale de companie, animale domestice, animale sălbatice)
 • alimente

Pe site-ul LearnEnglish Kids poți găsi o mulțime de activități distractive, pe o gamă largă de subiecte.

De asemenea, este important să obișnuiești copilul cu cuvintele care indică „ora de engleză”, așa că îți recomandăm să folosești aceleași expresii de fiecare dată, de ex. „It’s English time! Let’s sit down. Which song shall we start with today?” Copiii vor prelua în curând expresii precum Please, Thank you, Can I have …?, Where is …?, Point to …, What colour is it?, It’s …, I like …, I don’t like …

Cum să le predai engleza acasă copiilor? Oricare ar fi abordarea ta, cel mai important lucru este să te relaxezi, să te distrezi și să faci din învățarea limbii engleze o experiență plăcută atât pentru tine, cât și pentru copil.