By British Council România

24 ianuarie 2024 - 15:43

Woman with a child reading.

Te-ai întrebat vreodată cum să-ți ajuți copilul să învețe engleza? Urmează cele zece sfaturi ale noastre pentru a avea succes.

De Jo Blackmore, echipa LearnEnglish Kids

1. Fii entuziast și implicat

Încearcă să fii chiar tu entuziasmat de limba engleză. Când copilul te vede citind, vizionând filme și vorbind în engleză, va fi inspirat să facă același lucru. Implică-te în mod activ în experiența de învățare a limbii engleze a copilului tău, în loc să te aștepți să studieze singur. Oferirea de laude, încurajare și sprijin va crește încrederea în sine și motivația copilului.

2. Transformă învățarea într-o activitate distractivă și plăcută

Învățarea unei limbi străine ar trebui să fie o experiență plăcută și plină de satisfacții. Încearcă să includeți elemente distractive în activități. Copiilor le place în mod natural să se joace și apreciază jocurile de exersare a vorbirii și de învățare a cuvintelor sau regulilor gramaticale noi. Încearcă jocuri de cărți precum Memory, jocuri de acțiune precum Simon says sau jocuri de societate precum Snakes and ladders.

Folosește spiritul de competiție al copiilor ca factor motivant. De exemplu, copilul care își folosește cel mai puțin limba nativă în timpul jocului va putea alege următorul joc.

3. Ține cont de personalitatea și de domeniile de interes ale copilului tău

Atunci când îi sugerezi modalități prin care să-și exerseze limba engleză, gândește-te la personalitatea copilului tău și la lucrurile care îl interesează și îi plac. Copiilor foarte activi le place să joace jocuri de acțiune, în timp ce copiii mai liniștiți ar putea prefera jocuri de cuvinte sau jocuri de cărți. Dacă ai un copil pasionat de sport, acesta se va bucura de povești, jocuri de vocabular etc. despre sport. Alege un subiect din oferta noastră de pe LearnEnglish Kids.

4. Lasă copilul să aleagă

Includerea copilului în procesul decizional este un factor motivant extrem de puternic. De asemenea, îi va permite copilului tău să aleagă situații, subiecte etc. față de care se simte confortabil în limba engleză. De exemplu, poți încuraja copilul să citească în limba engleză alegând împreună cărți în limba engleză dintr-o bibliotecă sau librărie locală sau de pe Internet.

5. Ține cont de starea de spirit a copilului tău

Încearcă să alegi momentul potrivit pentru a-ți încuraja copilul să-și exerseze engleza. Copilul ar trebui să fie receptiv și atent, nu obosit și morocănos. Supunerea copilului la presiuni pentru a lucra la limba engleză îl va face să se simtă stresat. Dacă, după începerea unei activități, copilul nu este receptiv, este mai bine să încerci din nou mai târziu decât să-l forțezi să continue.

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

6. Creează situații relevante pentru copil

Copiii apreciază jocurile pe roluri și adoră să-și folosească imaginația. Sugerează câteva situații, cum ar fi la magazinul de jucării, în autobuz, la restaurant etc. și roagă copilul să aleagă. Jucați pe rând rolurile din situațiile respective, de ex. client și vânzător, și oferă-i copilului suport lingvistic când este necesar. Când copilul folosește expresii în limba sa nativă, repetă ceea ce a spus în limba engleză. Treptat, copilul va folosi mai multe cuvinte în limba engleză în dialoguri.

Participarea ta credibilă la situația simulată îi va crea copilului dorința de a folosi limba engleză, iar motivația sa va fi mai mare. Contribuie la creșterea credibilității situației folosind obiecte reale. De exemplu, folosește jucării pentru magazinul de jucării, aranjează scaunele dacă sunteți în autobuz, pune masa dacă sunteți în restaurant. Confecționarea de bilete, etichete de preț, meniuri etc. va spori implicarea copilului în joc. Cu cât îți joci rolul cu mai mult entuziasm, cu atât copilul va fi mai motivat.

7. Ajută copilul la teme

Copiii sunt adesea reticenți să își facă temele sau să învețe pentru testele școlare. Stabilește o rutină a temelor, permițându-i copilului să aleagă la ce oră și unde învață. Oferă-i ajutor și încearcă să îl susții și să îl încurajezi. Laudă copilul pentru eforturile pe care le face în loc să îl critici sau să îl ameninți. Acest lucru va ajuta copilul să-și dezvolte încrederea în sine și o atitudine pozitivă. Un copil căruia îi place limba engleză va fi automat motivat să exerseze, să se perfecționeze și să studieze.

Nu îți fie teamă să vorbești cu profesorul copilului – acesta va fi bucuros să îți sugereze cum îl poți ajuta pe copilul tău să învețe.

8. Utilizează aplicații și materiale online

Chiar și cei mai reticenți copii sunt motivați să învețe folosind noile tehnologii, cum ar fi aplicațiile. British Council are mai multe aplicații pentru copii.

Pe site-ul LearnEnglish Kids avem numeroase cântece, povești, videoclipuri, jocuri și activități care vor ajuta copilul își exerseze limba engleză cu plăcere. De exemplu, dacă este reticent față de exercițiile de gramatică, sugerează-i să folosească secțiunea de gramatică de pe site-ul nostru, unde va găsi oportunități distractive de a exersa și a progresa.

Poți folosi instrumentul de căutare de pe site-ul nostru pentru a găsi exact ceea ce cauți.

9. Împărtășește experiența

Împărtășirea experienței de învățare cu familia și prietenii va motiva copilul. Încurajează copiii mai mari să-și ajute frații mai mici să exerseze limba engleză. A avea o responsabilitate este un factor motivant extrem de puternic.

De exemplu, poți lăsa copilul să aleagă un film în limba engleză și să invite câțiva prieteni sau alți membri ai familiei să îl vizioneze. Poți aranja scaunele pentru a transforma camera de zi într-un cinema. Confecționând invitații și bilete, copilul își va putea exersa scrisul, iar experiența va deveni și mai distractivă.

Multor copii le place să creeze spectacole în fața unui public. Sugerează-i copilului să pună în scenă o piesă de teatru, un spectacol de păpuși sau să cânte cântece în limba engleză pentru familie.

10. Cum să-ți ajuți copilul să învețe engleza? Găsește modalități prin care acesta să comunice cu alte persoane în limba engleză

A avea un motiv real de a comunica în limba engleză este un factor motivant puternic. Dacă este posibil, găsește un grup vorbitor de engleză în zonă sau activități pentru copii în limba engleză. Încurajează copilul să scrie un e-mail, o scrisoare sau o carte poștală unui prieten sau unei rude vorbitoare de limba engleză.

De asemenea, îți poți ajuta copilul să se înregistreze pe LearnEnglish Kids, unde va putea să posteze comentarii și să interacționeze cu alți utilizatori într-un mediu online sigur.