By Claire Hughes

20 ianuarie 2017 - 16:42

Adults laughing

Claire Hughes, profesor la British Council, a întâlnit numeroşi studenţi care au învăţat limba engleză la o vârstă înaintată şi care au cules roadele muncii lor. În acest articol, ea  împărtăşeşte câteva din aceste experienţe cu voi, pentru a explica de ce  învăţarea limbii engleze, indiferent de vârsta la care începeţi, poate fi unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-aţi încercat vreodată!

,,Nu vreau să învăţ să vorbesc engleză. Consider ca e o pierdere de vreme. La 62 de ani, sunt director şi un om de succes. Reuşesc fără să ştiu limba engleză. Am o familie minunată, prieteni, o casă. Totul fără ajutorul limbii engleze”.

Iată răspunsul cumva neaşteptat pe care l-am primit la întrebarea: ,, De ce vrei să îţi îmbunătăţeşti cunoştinţele de limba engleză?”,  venit din partea unui student pe nume Diego, pe care l-am întâlnit în urmă cu aproape şase ani, când predam engleza în companii din Santiago, Chile.

De ce ar trebui să înveţi limba engleză?  

Diego a fost directorul unui mare lanţ farmaceutic. Cursurile se ţineau în biroul său, care era cam de dimensiunea apartamentului meu. Pereţii erau acoperiţi cu certificatele şi premiile pe care le obţinuse, iar eu stăteam aşezată pe parcursul lecţiei pe un fotoliu din piele atât de înalt, încat picioarele mele nici nu atingeau podeaua. Era, cu siguranţă, un om de succes foarte respectat. 

Cu cât discutam mai mult, cu atât devenea mai clar că Diego nu urma cursurile de engleză de bunăvoie. Erau parte dintr-o iniţiativă de afirmare la nivel global, venită din partea companiei sale. Poziția sa ar fi putut fi pusă în pericol, dacă nu urma aceste cursuri. De aceea, detesta engleza şi nevoia de a o învăţa. Misiunea mea nu era doar să îi predau cursuri de limbă, ci, mult mai important, să îl ajut să găsească motivaţia de a studia. 

Am început timid, cu atenţie. L-am întrebat cum îşi ocupă timpul liber. Mi-a spus că îi place să joace golf, aşa că am citit câteva sintagme care l-ar fi putut ajuta să poarte o conversaţie pe această temă. Într-o luni dimineaţă, cam la o lună de la primul curs, îl găsesc zâmbind în biroul său: ,,I meet an American man at golf. Very friendly man. We talk over whiskey.”  Împotrivirea lui Diego de a învăţa limba engleză începea să slăbească. 

În continuare, am studiat câteva propoziţii care i-ar fi putut fi utile la întâlnirile de afaceri. Mândria pe care a simţit-o când a luat parte la o întâlnire pe Skype, în limba engleză, a fost mai presus de cuvinte. La ceva timp după aceea, Diego a ţinut o prezentare în limba engleză la o conferinţă internaţională, stabilind astfel noi contacte şi ajutând la dezvoltarea afacerii sale. 

Treptat, Diego a înţeles că, deşi nu avea nimic de pierdut dacă nu ştia limba engleză, contrariul îi oferă  mult mai multe oportunităţi de a comunica, de a lega prietenii şi de a avea succes,  decât şi-a imaginat vreodată. Se simţea mai energic, atât fizic cât şi mental. Cercetătorii confirmă că a dobândi abilităţi noi la o vârstă înaintată este bine pentru sănătate, ba chiar poate să reducă şansele de a suferi de alienaţie mentală. Însuşi Bill Gates, un om ce are mai mulţi bani şi succes decât îndrăznesc să viseze majoritatea, a declarat că cel mai mare regret al său este că nu a învăţat o limbă străină. 

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

Mai pot adulţii să înveţe?

Jennie, în vârstă de 30 de ani, l-a întâlnit într-o vacanţă în Italia pe Nico, un ospătar în vârstă de 28 de ani.  Cunoştinţele ei de limba italiană se limitau la a identifica diferitele topping-uri de pizza, iar nivelul lui de engleză era cel mult unul de bază. Între ei s-a creat o conexiune, cu toate că nu puteau comunica în nicio limbă pe care să o ştie amândoi, au păstrat legătura pe email, cu ajutorul programelor de traducere online, chiar şi după ce Jennie s-a întors în Anglia. Cu toate că la început le era uşor să traducă pe internet, curând au ieşit la iveală inconveniențele, când Nico, încercând să îi facă un compliment lui Jennie cu privire la farmecul ei, a scris: ,,Eşti o vrăjitoare! “ După un schimb de mesaje destul de bizar în care Jennie se întreba dacă faţa ei are cumva o tentă verde, s-au hotărât că ar fi mai bine să înveţe o limbă străină. 

Amintirile din primele luni de studiu nu îi trezesc lui Nico cele mai fericite amintiri. Era în clasă cu elevi din toată lumea, cu vârsta minimă de 14 ani. Nico avea impresia că cei mai tineri învăţau mult mai repede decât el. Ca să îl cităm pe Nico, ,, Ei vorbeau cu uşurinţă în propoziţii, în timp ce eu mormăiam ca un om al peşterii! “ 

Sentimentul că doar cei tineri mai pot învăţa limbi străine apare deseori în rândul studenţilor ajunşi la maturitate. În schimb, adevărul este că adulţii învaţă limbi străine diferit de cum o fac copiii, ceea ce nu este nici mai bine, nici mai rău. Adulţii au marele avantaj de a fi deja buni cunoscători ai limbii lor materne, ceea ce înseamnă că sunt deja familiarizaţi, printre altele, cu tipurile de cuvinte, construcţia propoziţiilor şi regulile ortografice. Adulţii au capacitatea cognitivă de a identifica şabloanele şi de a le aplica ei înşişi în încercarea de a le reproduce într-o limbă străină. 

Nico şi-a dat seama că, dupa emailurile sale dezastruoase, devenise speriat să nu facă şi alte greşeli.  Repeta în minte fiecare propoziţie înainte să o spună, pe când cei mai tineri aveau tendinţa de a-şi testa limbajul fără ezitare. 

A făcut şi el efortul conştient de a îmbrăţişa acest nou stil, iar progresele nu au întârziat să apară. A învăţat să îşi accepte greşelile, deoarece acestea erau dovada că încerca noi formule şi astfel învăţa cum să le folosească. Într-un alt email scris greşit către Jenny, Nico spune : ,,Nu îmi este frică să scuip broasca!”(O traducere puţin prea exactă a expresiei ,,Sputa il rospo”, care înseamnă ,,a vorbi în public”.)

Cum aş putea învăţa?

Te-ai putea gândi: ,,Toate bune şi frumoase în a dori să înveţi o limbă străină. Dar am un serviciu, o familie, Pokemoni de prins! Oare câinele meu mă va înţelege dacă îi sacrific plimbările de seară ca să pot ajunge la cursurile de engleză? 

Pentru mulţi adulţi, lipsa timpului este principala barieră care îi opreşte din a învăţa o limbă străină. Este adevărat că necesită timp şi nu se întâmplă peste noapte. Aminteşte-ti, totuşi, că nu mai învăţăm cum o făceam în copilărie. Acum ne folosim de Youtube, Apps, site-uri web şi alte materiale pe care le putem integra în viaţa noastră de zi cu zi. 

Elisabeth, colega mea de la un alt blog, oferă o gamă largă de sfaturi pentru cum ţi-ai putea găsi timp în 2017 să faci ceea ce nici Bill Gates nu a reuşit! 

Dacă poţi ajunge într-o sală de clasă de trei ori pe săptămână, te va ajuta enorm să înveţi. Simplul fapt că te afli într-o cameră plină cu oameni care au acelaşi nivel ca tine şi scopul de a învăţa engleză te va ajuta să vorbeşti cu uşurinţă în faţa unor oameni care sunt la fel de doritori să exerseze şi să se corecteze. 

Cum rămâne cu eroul nostru, Nico şi cât de mult a progresat? De fapt, Nico a făcut progrese atât de mari, încât locuieşte în Londra acum, cu Jennie şi cei doi plănuiesc să se căsătorească la sfârşitul acestui an. Poate că nu ,,mormăie ca un om al peşterii”, până la urmă!