By Rosie O'Brien

06 aprilie 2017 - 16:07

Sfaturi pentru a-i ajuta pe cei mici sa invete limba engleza

Este important să le creaţi copiilor care învaţă engleza încă de mici conexiuni stabile cu studiul limbilor, astfel încât să rămână motivaţi pe măsură ce înaintează în vârstă. Rosie O’Brien, profesor la British Council, oferă  câteva sugestii de lucruri practice pe care le puteţi face pentru a vă încuraja copilul să ia parte cu plăcere la orele de limba engleză.

Ce pot face pentru a-mi ajuta micuţii să înveţe limba engleză?

Cel mai important este să faceţi din studiul unei limbi străine o experienţă plăcută! Asiguraţi-vă că se simt bine, confortabil şi în siguranţă, întrucât acestea sunt sentimentele pe care le vor asocia şi în viitor cu limba engleză. Iată mai jos câteva sugestii şi activităţi care să contribuie la crearea unui mediu plăcut şi încurajator. 

Citiţi poveşti în engleză alături de copilul dumneavostră

Aşa se va crea un mediu sigur, sursa unor amintiri frumoase. Copilul învaţă pe loc să asocieze limba engleză cu un sentiment de confort şi cu atenția primită din partea unei persoane iubite. În cazul în care nu aveţi foarte multă încredere în felul în care citiţi în engleză sau v-aţi plictisit de biblioteca personală, British Council LearnEnglish Kids este un website care are o gamă largă de poveşti clasice în format audio şi video şi în plus jocuri, poveşti ce pot fi tipărite, precum şi întrebări care să testeze înţelegerea textului. Una dintre poveştile mele preferate de demult este The Ugly Duckling („Răţuşca cea urâtă”). Pentru noi surse de inspiraţie, aflaţi mai multe despre beneficiile pe care cititul le va aduce în viaţa copilului dumneavoastră. 

Cântaţi împreună cântece în limba engleză

Cântecele sunt amuzante, rămân în memorie şi sunt pe placul tuturor. Ele pot fi cântate în glumă, sau din suflet şi cu emoţie. Limba engleză va fi pusă într-o lumină favorabilă atât prin rimele simplepentru copii, cât şi prin cântecele aflate în topurile muzicale şi astfel vă veţi îmbogăţi amândoi vocabularul cu noi elemente! If you’re happy and you know it este de obicei unul din primele cântece pe care le cânt cu studenţii mei; este simplu, repetitiv şi se referă la emoţii, aşa că cei mici vor învăţa repede să se exprime. Puteţi viziona aici un videoclip al cântecului, împreună cu un întrebări şi versuri. Constat adesea că Old MacDonald Had A Farm este constant în preferinţele copiilor, întrucât se referă la una din temele lor favorite: animalele! De asemenea, le oferă şansa să reproducă sunetele amuzante făcute de animale, pe care le-au tot exersat. Aici puteţi viziona un videoclip al cântecului, alături de versuri care pot fi tipărite şi de o activitate.

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Uitaţi-vă la emisiuni în limba engleză

Peppa Pig, Alphablocks sau Paw Patrol sunt toate desene animate populare printre copiii din Marea Britanie, care au o poveste bine construită şi sunt foarte utile pentru copii! Timpul petrecut în faţa ecranului le poate părea copiilor prilej de relaxare, însă printre beneficiile uitatului la televizor se numără expunerea la elemente noi de vocabular, propoziții foarte bine structurate, precum şi o nouă ocazie de fi convinși de avantajele învățării unei limbi străine.

Activităţi în engleză

Urmaţi paşii unei reţete sau instrucţiuni de asamblare scrise în limba engleză. Puteţi chiar să jucați un joc de societate în limba engleză  alături de copiii mai mari, în care să se implice întreaga familie! LearnEnglish Kids are o versiune excelentă a jocului de tipul „snakes and ladders”. Aţi putea chiar organiza şi găzdui o petrecere tradiţională cu ceai pentru copilul dumneavoastră; scrieţi invitaţiile la petrecere în engleză (utilizând aceste şabloane de invitaţii în limba engleză), invitaţi alţi copii care învaţă limba engleză, pregătiţi câteva cântece în engleză și jocuri britanice de petrecere! Pentru cei cu adevăraţi aventuroşi, de ce să nu încercaţi să gătiţi dinainte alături de copil câteva gustări de petrecere tipic britanice? Iată o reţetă delicioasă de tarte cu gem.

Descărcaţi aplicaţii pentru învăţarea limbii engleze 

Acestea ar putea fi ori jocuri în engleză, ori aplicaţii de învăţare a limbii engleze. Dacă micuţul dumneavoastră se arată interesat de o anumită carte sau emisiune tv în engleză, căutaţi aplicaţia respectivă. O mulţime de emisiuni tv şi cărţi au aplicaţii cu jocuri care au legătură cu respectivele personaje sau povești. LearnEnglish Kids conţine multe jocuri amuzante, iar unul dintre favoritele studenţilor mei este Make Your Own Monster, pe care adesea îl dau ca temă atunci când studiem diferite cuvinte care desemnează părţi ale corpului. 

Fii un bun model

Dacă micuţul dumneavoastră observă că învăţaţi limba engleză cu plăcere, va vrea şi el să facă la fel şi va deveni curios. Îl puteţi inspira citind cărţi în engleză, vorbind engleza ori de câte ori aveţi ocazia şi chiar participând la cursuri de engleză!

Cursuri de engleză interactive

Dacă micuţul dumneavoastră participă la un curs de engleză alături de alţi copii de aceeaşi vârstă, acesta va avea parte de noi prieteni, jocuri şi poveşti şi astfel va aştepta cursurile cu nerăbdare. La British Council, adoptăm o metodă interactivă şi amuzantă de a preda, care să le ofere copiilor o primă experienţă pozitivă în sala de clasă, care le va rămâne în memorie şi în anii ce vor urma.