David Tennant în rolul lui Richard al II-lea, într-o producţie a Royal Shakespeare Company
David Tennant în rolul lui Richard al II-lea, într-o producţie marca Royal Shakespeare Company, care poate fi urmărită online începând cu 23 aprilie 2016. Foto: Kwame Lestrade  ©

Royal Shakespeare Company

Indiferent unde te afli, vei putea să te alături unei distribuții de excepție care va omagia viața și opera lui William Shakespeare cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea sa.

Organizații culturale de renume din Marea Britanie vor difuza reprezentații, analize și discuții prin intermediul platformei digitale Shakespeare Day Live, un canal care va prezenta un conținut dezvoltat în parteneriat de către BBC și British Council.

Poți urmări online Shakespeare Day Live aici.

Vineri, 22 aprilie 2016 – Shakespeare Odes: Transmisiune live

21.30 - 23.30

Holy Trinity Church, Stratford-upon-Avon

Un concert comemorativ în premieră mondială susținut în biserica unde Shakespeare a fost botezat și înmormântat.

Grupul coral Ex Cathedra și City Musick prezintă adaptarea muzicală din secolul al XVII-lea a lui Thomas Arne a „Odei pentru Shakespeare” de David Garrick – actorul și managerul de teatru căruia îi datorăm aprecierea contemporană a Bardului. De asemenea, puteți urmări oda „A Shakespeare Masque”, care a fost scrisă special pentru acest eveniment de către poeta laureată Carol Ann Duffy, compusă de către Sally Bearnish și povestită de către actorul Sam West.

Sâmbătă, 23 aprilie 2016 – Micul dejun cu Bardul: Transmisiune live

10.00 - 11.00

New Place, Stratford-upon-Avon

„Shakespeare Day Live” are acces în exclusivitate pentru a transmite din New Place unde se află casa memorială a lui Shakespeare și locul unde acesta a murit.

Această zonă aflată în vecinătatea casei Nash, care a fost deținută de către nepoata lui Shakespeare și soțul ei, a fost reamenajată sub forma unei grădini comemorative care găzduiește o serie de expoziții.

BBC Birmingham: Transmisiuni live

Mailbox, BBC Birmingham

Pe parcursul întregii zile, prezentatorul Andy Akinwolere va transmite live din sediul BBC din Birmingham. Vor fi difuzate filme și dezbateri pe teme mai puțin cunoscute despre opera și viața lui Shakespeare. Andy ne va provoca să regândim lucrurile pe care le cunoaștem despre Shakespeare cu ajutorul unor filme interactive proiectate pe o masă cu touch-screen care a fost dezvoltată în parteneriat cu Universitatea din Birmingham. Toate aceste evenimente vor fi transmise din „Sala Albastră” unde se află centrul de inovație al BBC-ului.

The Complete Walk: Transmisiune live

13.00 - 13.30

Shakespeare’s Globe, Bankside, London

Prezentatoarea Katie Derham va deschide seria de proiecții, „The Complete Walk”. Toate cele 37 de piese ale lui Shakespeare transpuse în film de către Shakespeare’s Globe vor fi proiectate cu ocazia acestei zile speciale pe 37 de ecrane, care se vor întinde de la Westminster Bridge până la Tower Bridge.

Întoarcerea lui Hamlet: Transmisiune live

14.30-15.00

Shakespeare’s Globe, Bankside, London

După un turneu de 2 ani în jurul lumii, piesa „Hamlet” produsă de Shakespeare’s Globe se întoarce acasă. Katie Derham se alătură echipei cu ocazia întoarcerii lor pe scena Teatrului Globe unde vor fi întâmpinați de către directorul artistic al insituției, Dominic Dromgoole.

Teatrul Shakespeare's Globe în Londra
Shakespeare's Globe în Londra

The Late Plays: Transmisiune live

19.30-20.30

Shakespeare’s Globe, Bankside, London

Katie Derham explorează lumea operelor târzii ale lui Shakespeare, pe care Dominic Dromgoole le-a pus în scenă pentru a marca 400 de ani de la moartea Bardului. Aceasta va pune în scenă reprezentații în exclusivitate ale acestor piese din interiorul unui teatru unic, Sam Wanamaker, care va fi iluminat cu ajutorul lumânărilor.

BFI prezintă programul „Silent Shakespeare”: Transmisiune live

13.30-14.00

Mailbox, BBC Birmingham

Prezentatorul Andy Akinwolere aruncă o privire asupra primele piese transpuse în film ale lui Shakespeare, începând cu King John, în 1899. El trece în registru adaptările shakespeariene din perioada filmului mut și vorbește despre modul prin care pionierii filmului au reușit să comprime o întreagă piesă în aproximativ 10 minute, fără ajutorul cuvintelor; despre cum diverse tehnici manuale de colorare erau folosite atingând cu minuțiozitate ecranul cadru cu cadru; prezintă, de asemenea, unele dintre primele efecte speciale care au fost folosite pe marele ecran.

Baletul, opera și Bardul – Royal Opera House: Transmisiune live

15.00 - 16.00 

Covent Garden, London

Muzică de excepție și reprezentații de balet și operă prezentate de Ore Oduba.

Ne vom alătura starurilor de la Royal Ballet, Lauren Cuthbertson și Edward Watson în timp ce repetă piesa „The Winter’s Tale”.

Vor fi de asemenea prezente scena otrăvirii din faimoasa producție a lui Kenneth MacMillan a piesei „Romeo și Julieta” și interpretarea muzicală a unor piese compuse de Verdi pentru două dintre cele mai cunoscute opere, „Othello” și „Falstaff”.

New Shakespeare Songbook: Transmisiune live

16.00 - 17.00 (EEST)

Mailbox, BBC Birmingham

Shakespeare a fost un extraordinar compozitor ale cărui cântece însoțesc multe dintre piesele sale celebre.

Pentru a comemora cei 400 de ani de la moartea acestuia, BBC și European Broadcasting Union au produs o nouă serie de cântece inspirate din operele lui Shakespeare, invitând compozitori și muzicieni din Europa să compună o serie de melodii noi care au la bază textele Bardului.

Sound of Cinema: Transmisiune live

17.00 - 18.00

Școala King Edward VI, Stratford-upon-Avon

Orchestra BBC aduce un omagiu impactului pe care muzica lui Shakespeare l-a avut asupra filmului.

Înregistrări clasice precum „Henric al V-lea” al lui Olivier, „Cărțile lui Prospero” al lui Greenaway sau „Mult zgomot pentru nimic” în regia lui Branagh vor fi acompaniate simfonic sub bagheta dirijorului principal al orchestrei BBC, Keith Lockhart.

Dream On: Transmisiune live

21.00 - 22.00 

Studenți ai Conservatorului Regal al Scoției, ai Universității din Glasgow și ai Școlii de artă din Glasgow colaborează cu Orchestra simfonică scoțiană BBC, pentru o reprezentație încântătoare care include muzică, dans, compoziții și limbajul britanic al semnelor.

Reprezentația constă în patru acte interconectate, inspirate din „Visul unei nopți de vară” și include o înregistrare specială cu David Tennant.

Momente cheie de la festival: disponibile la cerere

Puteți urmări aceste evenimente și multe altele pe website-ul BBC dedicat programului Shakespeare Lives

Richard al II-lea  - accesibil de la ora 00.30 

Royal Shakespeare Company

David Tennant îl joacă pe Richard al II-lea în producția celor de la Royal Shakespeare Company, regizată de Greg Doran. Aceasta va fi disponibilă online în premieră mondială.

Discutând despre Shakespeare

Hay Festival

Un amestec de filme de scurt metraj noi și materiale din arhiva festivalului cu actori celebri, autori și academicieni, care îi includ pe Stephen Fry, Germaine Greer și Dame Judi Dench, explorează opera lui Shakespeare.

Shakespeare pe scenă, pe marele ecran și pretitutindeni, cu Ian McKellen

Institutul de Film Britanic

Sir Ian McKellen împărtășește din experiența sa bogată în ceea ce înseamnă să îl interpretezi pe Shakespeare în teatru, televiziune, radio și cinema.

Being Hamlet

BBC

Doi dintre cei mai mari interpreți contemporani ai lui Hamlet, Simon Russell Beale și Adrian Lester discută despre cel mai provocator rol pe care l-au avut de-a lungul carierei. Discuția lor despre prințul Danemarcei are loc chiar pe pământ danez, în reședința elegantă din Londra, a ambasadorului. De la Gielgud la Branagh, de la Olivier la Plummer, aceștia explorează multitudinea abordărilor unui rol, la care atât de mulți actori aspiră.

THE WORKS

Realizat pe una dintre proprietățile Peckham, acest scurtmetraj scris și regizat de Elliot Barnes Worrell omagiază temele nemuritoare ale lui Shakespeare cu o distribuție care îl are în rolul principal pe Ralph Fiennes. Folosind în exclusivitate limbajul shakespearian, filmul „The Works”, explorează complexitatea relațiilor care se dezvoltă într-o comunitate de tineri londonezi ce refuză să se lase influențați de circumstanțe.

Link-uri externe