Fotografie cu prezentatorul și câștigătorii FameLab International pe scena finalei, cu confetti în aer
joi, 04 martie 2021

Profesorii, studenții sau cercetătorii din domeniul științei se pot înscrie până pe 31 martie la competiția internațională de comunicare în știință FameLab – Science for a Better Future. Organizată în peste 20 de țări și cu o rețea de peste 10,000 de studenți, cercetători sau profesioniști în discipline STEM din universități, organizații și centre de cercetare din întreaga lume, FameLab este cea mai mare competiție globală de comunicare a științei.

Competiția FameLab urmărește să le ofere o voce pe scena globală studenților și profesioniștilor în știință care pot comunica munca lor către publicul larg, pentru a promova astfel înțelegerea și susținerea cercetării și a reduce decalajele în educația științifică.

Evenimentele din ultimul an ne-au arătat încă o dată cât de important este ca mesajele oamenilor de știință să ajungă cât mai clar la publicul larg. Comunicarea devine o prioritate pentru cercetătorii din întreaga lume, nu doar pentru că poate influența șansele lor de a obține finanțări sau sprijinul autorităților, dar și pentru că rezultatele muncii lor au adesea impact direct asupra vieților noastre. Prin FameLab, ne dorim să-i încurajăm pe studenți și cercetători să vorbească cât mai mult și cât mai bine despre munca lor. a declarat Gabriel Ivan, managerul programelor de știință din cadrul British Council România.

În România, competiția se află la a 12-a ediție și este organizată de British Council și Cheltenham Science Festival cu sprijinul universităților și organizațiilor de știință partenere din țară. Tema competiției FameLab 2021 în România este “Science for a better future / Știința pentru un viitor mai bun”, și urmărește să aducă în prim plan rolul esențial pe care descoperirile științifice și dezvoltările tehnologice îl au în rezolvarea problemelor majore ale lumii noastre, de la provocări medicale la schimbări climatice. 

Concurenții FameLab au la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina publicul și juriul cu o prezentare a unui subiect științific, fără a se folosi de prezentări tip PowerPoint sau alte resurse ajutătoare. Prezentarea trebuie să fie distractivă, originală, să aibă rigurozitate științifică și să capteze atenția publicului neavizat. Prezentările sunt evaluate în baza a trei criterii: conținut, claritate și charismă.

Pentru a se înscrie în concurs, participanții trebuie să completeze formularul online disponibil pe britishcouncil.ro/famelab până pe 31 martie și să aleagă selecția online în cadrul căreia își vor susține prezentarea. Evenimentele de selecție online vor fi organizate online în perioada 1-19 aprilie de universitățile și organizațiile de știință partenere în competiția FameLab.

În urma selecțiilor vor fi desemnați concurenții pentru finala națională FameLab Romania, care vor beneficia de un masterclass de comunicare susținut de specialiști din Marea Britanie și România.

Competiția FameLab a fost una din cele mai frumoase experiențe din studenție. Trainingul oferit câștigătorilor, selecția regională, finala națională de la București și apoi la finala internațională au fost evenimente memorabile care m-au ajutat incredibil de mult. În evenimentul de selecție de la Cluj, am ales să spun o poveste despre probleme ale memoriei care apar în mod curent, pentru că asta cred că este esența competiției FameLab: să dai detalii științifice despre lucrurile de zi cu zi celorlalți oameni care nu au acces la informație sau nu au pregătirea științifică necesară ca să o înțeleagă.menționează Vlad Pădurean, câștigător FameLab România în 2016, în prezent medic rezident în neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Câștigătorul finalei naționale FameLab Romania 2021 va avea ocazia de a reprezenta țara la finala globală FameLab International, organizată în toamna acestui an.  

Partenerii naționali FameLab Romania sunt Academia Română, Asociația Ad Astra, Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, Asociația Soroptimist International, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea din București, Universitatea Politehnica București, Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara.

Selecțiile regionale FameLab sunt organizate cu sprijinul partenerilor FameLab Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Politehnica București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, SOMS, BioMentorHub și Romanian Science Festival.

Informații complete despre înscrieri, eligibilitate și etapele competiției sunt disponibile pe britishcouncil.ro/famelab.

Notă pentru editori

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Sonia Constantin
Digital Marketing Manager, British Council România
sonia.constantin@britishcouncil.ro
+4 0743 163 504

Despre British Council

British Council este organizația internațională a Marii Britanii pentru relații culturale și oportunități educaționale. Misiunea noastră este de a construi și dezvolta relații de cooperare și înțelegere între locuitorii Marii Britanii și cetățenii altor țări prin artă și cultură, educație și limba engleză. În ultimul an, am ajuns la peste 80 de milioane de oameni prin intermediul activităților noastre și, în același timp, am interacționat cu mai mult de 791 de milioane de oameni online sau direct, prin intermediul diferitelor noastre canale de comunicare. Din anul 1934 suntem o fundație caritabilă, sub patronajul Royal Charter și, totodată, un organism de drept public în Marea Britanie.