By British Council România

26 iunie 2023 - 16:45

Songs in English for primary, blog image

"O să-ți povestesc totul când ne vom revedea". Vă sună cunoscută această replică? Sunt sigur că da, pentru că poate ați auzit de multe ori melodia lui Charlie Puth în timp ce vă duceți copiii la și de la școală. Folosirea cântecelor pentru a învăța limba engleză pentru elevii din ciclul primar nu este o noutate, dar nu trebuie să rămânem cu vechile favorite, cum ar fi Hokey, Cokey. Odată ce copiii se simt confortabil să cânte aceste cântece și să mimeze acțiunile, următorul pas este să urce un pas mai sus, până la bucățile de limbaj antrenante pe care le pot auzi la radio. 

Copiii din zilele noastre sunt expuși la o mulțime de limbi engleze, dar putem crește cantitatea la care au acces încurajându-i să asculte refrenul cântecelor populare la radio. Multe școli primare folosesc deja această tehnică dimineața, când, în loc să sune clopoțelul, cântă același cântec în fiecare zi pentru a semnala începutul lecțiilor din ziua respectivă și, credeți-mă, copiii ajung să știe tot cântecul în decurs de o săptămână. Sunt sigur că ați fost uimit de cât de repede copiii dvs. mici înțeleg versurile unui cântec. Ceea ce este minunat la cântece este că ne motivează să cântăm împreună cu ele, chiar dacă nu înțelegem în totalitate sensul lor. Aceasta este o modalitate excelentă de a vă baza pe ceea ce se numește "învățare periferică" - atunci când rețineți lucruri în mod inconștient, fără să încercați. Bineînțeles, tu, ca părinte, poți alege cele mai potrivite melodii și îți poți crea o listă de redare cu melodii care îți vor captiva copilul la școală sau acasă.  Ceea ce este fantastic la acest tip de învățare este faptul că le oferă copiilor din ciclul primar un avantaj în ceea ce privește pronunția și recunoașterea cuvintelor în alte contexte de ascultare.  

Câteva exemple de cântece pe care ați putea dori să le adăugați la lista de melodii pe care le puteți asculta în timpul curselor școlare sunt:

Artist - Titlul cântecului Bucată de limbă
Christina Perri - Human Pot s-o fac
Lukas Graham - Seven years Când aveam șapte ani
Justin Timberlake - Can’t stop the feeling Am acest sentiment în oase... am soarele în buzunar, am sufletul bun în picioare!
Pharrell Williams - Happy Pentru că sunt fericită!
R.Kelly - I believe I can fly Bucată de limbă

Nu uitați de vechile melodii preferate, cum ar fi Beatles (Yellow Submarine) sau Queen, ale căror cântece au, de asemenea, niște refrene grozave pe care copiii dvs. le vor cânta cu plăcere. Nimic nu este mai motivant decât o interpretare a melodiei "We will, we will, rock you!" într-o dimineață de luni.

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Rap și cântece

Pentru acei copii care nu sunt prea pasionați de cântat, rap-ul și cântecele pot fi soluția. Nu trebuie să fiți un maestru MC pentru a crea un cântec, îi puteți face pe copii să facă propriile cântece prin combinarea a 3 sau 4 cuvinte din același subiect:

Îmi place PIZZA!
Îmi plac MĂCEȘILE!
Îmi plac BANANELE, CHIPSURILE și BRÂNZA

Dacă acest lucru reprezintă o provocare, puteți, de asemenea, să transformați alfabetul într-un rap amuzant! Scoateți șepcile de baseball pentru a intra în spiritul lucrurilor și începeți să bateți acele litere dificile. Partea bună a rapsurilor este că poți împărți șirul lung de litere în bucăți ușor de gestionat. Am avut o mulțime de distracție în sala de clasă, făcându-i pe elevii mei să repete alfabetul și chiar dacă este doar pentru a revizui literele, este un mod atractiv de a face acest lucru. Ai fi surprins cât de ușor uită elevii cum se pronunță J, G, R și W. Dacă nu sunt dornici să repete alfabetul, le poți arăta copiilor mai mici un cântec amuzant despre alfabet.

Vă puteți concentra pe toate tipurile de structuri gramaticale cu rap și cântece și face minuni pentru pronunție: "Sunt ambițioasă, amuzantă și superstițioasă".

Dacă vă simțiți inspirat, nu trebuie să creați un rap întreg, una sau două replici pentru început sunt la fel de distractive. Fluency MC este grozav și nu pot să-l las pe el pe dinafară aici, pentru că dacă este cineva care va îi va face pe copiii voștri să facă rap cu combinații de cuvinte acela este el. Puteți găsi mai multe rap-uri în engleză pe Youtube.

Cântece din filme

Din când în când apare câte un film Disney excepțional, cu o coloană sonoră de neuitat. Una dintre preferatele mele din toate timpurile este Cartea Junglei, așa că nu este nimic rău în a le arăta copiilor tăi un pas înapoi în timp și să le arăți o scenă dintr-un anumit film cu cântecul care îl însoțește. "I wanna be like you" este o melodie atât de molipsitoare încât copiii tăi vor cânta imediat alături de ea. Pentru cei mai mici, poate doriți să vedeți Albă ca Zăpada și cei șapte pitici - deși este vechi în ceea ce privește efectele speciale, este un film adorabil, cu o muzică minunată, în special "Hi, Ho, Hi Ho, Hi Ho, mergem la muncă".  Acesta este un cântec pe care îl puteți adapta cu ușurință la orice rutină de acasă- It's off to school we go! Mergem la masă! etc. Nu este nevoie să vă faceți copilul să se uite la tot filmul, dacă scopul este de a-l face să se alăture muzicii, dar cine știe? S-ar putea chiar să dorească să vadă tot filmul în engleză dacă se prind! 

Un film mai recent, cu o întreagă gamă de cântece în limba engleză, este "Sing", în care aveți un repertoriu de animale care interpretează cântece în limba engleză pentru a-i încânta pe copiii dumneavoastră. 

Golden Oldies

Cu toate acestea, nu putem uita lista infinită de cântece clasice pentru copii, care îi vor face mereu pe copiii noștri să se miște și să învețe! 

De la "Cap, umeri, genunchi și degetele de la picioare" la Roțile autobuzului' , lista este nesfârșită. Tot ce trebuie să stabiliți este limba pe care doriți să se concentreze copiii dumneavoastră. 

  • Dacă ești fericit și știi asta - se concentrează pe emoții
  • Zece sticle verzi - numărând de la 1 la 10
  • A fost odată o bătrână care a înghițit o muscă - Insecte și trecutul simplu
  • Bătrânul Macdonald avea o fermă.. animale de fermă

Există atât de multe lucruri de învățat în cântece, încât ar fi o prostie să nu le folosim pentru a-i ajuta pe copiii noștri să-și îmbunătățească engleza.