By British Council România

13 februarie 2019 - 17:03

Cantece in engleza pentru copii

Dacă vrei să înveţi limba engleză eficient alături de copilul tău, cel mai bine ar fi să o incluzi în programul vostru de zi cu zi, fie că sunteţi sau nu acasă. Puteţi face acest lucru foarte uşor prin cântece în engleză, iar acolo unde este posibil, prin efecte vizuale, animaţii şi alte mijloace care să îi ajute pe copii să înţeleagă şi să se bucure de înţelesurile din spatele cântecelor. 

Nu-ţi face griji dacă cel mic va avea nevoie să asculte un cântec de câteva ori până să se obișnuiască cu el, pentru că în scurt timp îl vei auzi fredonând prin casă, chiar dacă nu înţelege versurile în limba engleză. Iată câteva sugestii de cântece cu care aţi putea să începeţi şi care sper să fie pe placul tău…

Forme de salut şi obiceiuri

În timpul zilnic pe care îl aloci limbii engleze aţi putea încerca să vă exersați abilităţile de solişti prin cântecul plin de viaţă "Hello Hello”, care are și un videoclip foarte colorat şi interactiv cu acţiuni pe care copiii să le imite. Un cântec ca acesta îl familarizează pe cel ce îl ascultă cu vocabularul de zi cu zi, însă o face într-un mod subtil, sub forma unui cântec antrenant şi distractiv, potrivit pentru cei mici. Pe măsură ce copilul devine din ce în ce mai stăpân pe cunoştinţele sale, ai putea încerca să schimbi salutul cu întrebarea “How are you?” ("Ce faci?"),  precum şi cu răspunsurile la această întrebare, ce iau forma emoţiilor simple, precum: good (mă simt bine), great (grozav), wonderful (excelent), tired (obosit), hungry (înfometat), not so good (nu prea grozav). 

Din experienţa mea, cel mai bun mod de a-i face pe copii să găsească plăcere în treburile casnice, precum curăţenia, este să le transformi într-un joc. Încurajarea independenței în toate formele sale este o pregătire foarte bună pentru viitor, iar dacă cel mic ascultă un cântec precum “Clean Up” de fiecare dată când trebuie să îşi aşeze jucăriile la locul lor, acesta va fi un exerciţiu extrem de util, deoarece este un semnal ce stabileşte o rutină pentru o sarcină care devine, astfel, din ce în ce mai plăcută. 

Animale

Pentru a învăţa animalele de la fermă şi sunetul specific fiecăruia, cântecul “Old McDonald had a farm” este ajutorul perfect! Această melodie veselă este extrem de repetitivă, oferindu-le proaspeţilor învăţăcei ocazii nenumărate să exerseze aceleaşi cuvinte din nou şi din nou! Atunci când observi că cel mic a învăţat deja versiunea originală a cântecului, încearcă să schimbi animalele fermei cu cele exotice: “Old McDonald had a Parrot…” ("Bătrânul McDonald avea un papagal…”).

Cântecul “I have a Pet” introduce cu succes numele şi suntele specifice animalelor domestice, iar datorită ritmului vioi, precum şi versurilor extrem de uşor de memorat, tu şi copilul tău veţi începe să îl fredonaţi fără să vă daţi seama, mai ales atunci când urmează versul “Do you have a pet?” („u ai un animal de companie?”).

Walking in the jungle” îi introduce pe cei mici în lumea animalelor exotice (broaşte, maimuţe, tucani şi tigri), sub forma unei aventuri în junglă, în care cei mici se vor plimba, vor ţopăi şi vor sări coarda! Din nou, repetiţiile şi efectele vizuale extrem de antrenante îl vor face pe prichindelul tău să imite mişcările pe care le vede în videoclip şi să declare cu încredere: “We’re not afraid, we’re not afraid!” („Nu ne este frică, nu ne este frică!”)

De departe cel mai iubit cântec de către copii este “Baby Shark", deoarece acesta îi introduce pe loc în povestea familiei de rechini înfometaţi care pun ochii pe un banc de peşti delicioşi. Acest cântec este deopotrivă distractiv şi eficient, deoarece conține vocabularul membrilor familiei  (bebeluş, mamă, tată, bunică, bunic), al mărimilor, precum şi câteva structuri de bază, totul într-un stil incitant și interactiv. 

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Culori

Un mod simplu şi distractiv de a învăţa culorile este jocul interactiv ,,vânătoarea de culori”. Cei mici urmează anumite instrucţiuni simple, (,,Găseşte ceva albastru!”) şi sunt captivaţi de efectele vizuale ce apar în videoclipul cântecului “I see something blue”. După ce copilul devine familiarizat cu cântecul, încearcă să organizezi o vânătoare de culori chiar în casa ta!

Odată ce culorile au fost învăţate, puteţi trece la cântecul “I can sing a rainbow”, care este popular şi liniştitor pentru cei mici, ajutându-i să capete încredere în cunoştinţele lor în materie de culori în limba engleză și pot să identifice diferitele nuanțe pe cer sau pe ecran!

Numere

Cântecul "Five Little Ducks" spune povestea simplă, dar frumoasă, a celor cinci boboci de raţă, precum şi a mamei lor. Trebuie menţionat încă o dată că repetiţia este cheia succesului când vine vorba de aceste cântece pentru copii în engleză, iar acest cântec nu este o excepţie de la regulă. Pe măsură ce explorează împrejurimile una câte una, răţuştele numără descrescător de la 5 la 0, după care se întorc sub aripa protectoare a mamei lor.

Pentru mai multe exerciţii cu numere, există cântecul "Five Little Monkeys", avându-le drept subiect pe cele cinci maimuţele, care cad rând pe rând din pat. Copiii iubesc să retrăiască momentul căzăturii fiecărei maimuţele şi apoi să îl imite pe doctorul furios, care le avertizează: „Nu mai săriţi în pat!”

Cântecul "1,2,3,4,5 Once I Caught a Fish Alive" îi ajută pe copii să treacă într-un mod distractiv de la numărătoarea până la 5, la cea până la 10. Numără pe degete în timp ce cânţi şi încurajează-l pe cei mic să facă acelaşi lucru. Astfel, vă veţi antrena atât muşchii degetelor, cât şi abilitatea de a număra în limba engleză.

Cântecul "Hickory Dickory Dock" este un mod simplu şi eficient de a exersa număratul, precum şi de a introduce noţiunea de timp. După o vreme, încurajează-l pe copilul tău să înlocuiască şoricelul din cântec cu orice animal doreşte el, de exemplu o iguană.

Cântece interactive - exerciţii pentru mâini şi picioare!

Cântecul "If you’re happy and you know it" este vesel şi interactiv, iar din experienţa mea, copiii adoră să îl fredoneze, în timp ce aplaudă, bat din picioare şi strigă: „Ura!”

"Heads shoulders, knees and toes" este un cântec antrenant ce îi ajută pe copii să înveţe părţile corpului, în timp ce fac mişcare! Pe măsură ce se familiarizează cu cântecul, ai putea încerca să elimini câte o parte a corpului de fiecare dată când cânţi un anumit vers. Sau ce zici de o versiune mai energică, numită “Animal Aerobic Class”, care devine din ce în ce mai rapidă? Eşti gata?

Atunci când învaţă acţiunile, cei mici preferă cântecul "The wheels on the bus", în special versul “bebeluşii din autobuz fac waah waah waah”.

"Incy Wincy Spider" este un cântec minunat, deoarece povestea micului păianjen este însoţită de mişcări din mâini, ce ajută la dezvoltarea muşchilor.

Prin aceste melodii pentru copii, limba engleză va deveni treptat parte din viaţa copilului tău. Dacă ţi-au plăcut aceste recomandări, încearcă să vizitezi LearnEnglish Kids pentru o varietate de cântece în engleză, sau să citeşti și "5 moduri simple prin care copilul tău învață engleza din cântece" pentru mai multe idei de activităţi în limba engleză care să se desfăşoare pe muzică. 

 

Vezi și