By British Council România

31 ianuarie 2019 - 14:16

Muzică pentru copii

Muzica pentru copii este unul dintre cele mai naturale şi distractive moduri de a învăţa engleza pentru cei mici. Prin cântec, copiii se simt încurajaţi să reproducă cu entuziasm şi spontan sunetele limbii engleze.

Cântecele pe care le ascultă îi ajută pe copii să îşi îmbunătăţească pronunţia, oferindu-le un model clar pentru accentul în propoziţie, ritm sau intonaţie. 

Muzica nu este numai un mijloc excelent de învăţare a limbii engleze, ci şi o activitate extrem de benefică din punct de vedere social, ajutându-i pe copii să capete încredere în ei înşişi, pe măsură ce încep să fredoneze cântece inventate de ei şi să îşi exploreze propriile mijloace creative. 

Iată deci cinci sugestii pentru a te folosi de muzica în engleză cu copilul tău, atât acasă cât şi pe drum!

Muzica - un mod de viaţă!

Asigură-te că muzica face parte din viaţa ta de zi cu zi! Astfel, chiar şi cele mai insuportabile sarcini vor deveni mai plăcute cu un simplu cântec. De exempl, ce-ar fi ca atunci când tu şi copilul tău faceţi ordine prin casă să ascultaţi cântecul “Clean Up”? Muzica nu are numai un efect pozitiv asupra sarcinilor zilnice, ci stabileşte şi o rutină. De exemplu, dacă vrei să îl obişnuieşti pe cel mic să facă baie, aţi putea să ascultaţi împreună “The Bath Song”, sau dacă vrei să îl pregăteşti de culcare pe un fundal sonor liniştitor, puteți să vă bucurați împreună de beneficiile poveștilor pe muzică

Dar muzica nu are numai efectul de a calma. Ea poate de asemenea să energizeze şi să producă o schimbare a stării de spirit. Încearcă să îţi faci rutina de dimineaţă pe muzică şi vei vedea că te vei trezi mult mai bine dispus! 

Ce-ar fi să vă începeţi ziua împreună pe ritmul cântecului ‘Count and Move’?

Dansaţi cu încredere!

Fie că eşti adult sau copil, una dintre plăcerile vieţii este aceea de a dansa în voie, aşa că nu pierdeţi ocazia de a da frâu liber celor mai energice mişcări de dans! Dansul este un stimulent atât pentru corp cât şi pentru abilitatea de exprimare, de aceea reprezintă un factor important în dezvoltarea celor mici - și aduce și bună dispoziție!

Dacă sunetele sunt însoţite şi de mişcări, cei mici vor înţelege mai bine muzica pentru copii în engleză. Desigur că mişcarea este o modalitate excelentă prin care copiii învaţă mai multe despre corpul lor, iar dansul este extrem de eficient în dezvoltarea abilităţilor motorii, a coordonării şi a echilibrului. Odată cu învăţarea pronunţiei, ai putea să îţi antrenezi şi muşchii pe cântece precum ‘The Hokey Cokey’ sau ‘Heads, Shoulders, Knees and Toes.’

Cântecele pentru copii includ foarte multe acţiuni ce necesită folosirea mâinilor, ceea ce poate stimula abilităţile timpurii de scriere. Testează-le împreună cu cel mic pe cântece precum ‘Incy Wincy Spider’ sau ‘Twinkle Twinkle Little Star’ şi te vei convinge!

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Cântaţi cât vă ţin plămânii!

Cântecul ajută la antrenarea buzelor, a limbii şi a urechii muzicale, astfel încât să reproducă cu succes o limbă străină. Nu numai că va fi extrem de distractiv să cântaţi împreună, dar așa copilul tău se va simţi mai implicat în această activitate colectivă.

Fii primul care dă startul şi începe să cânţi muzică pentru copii în engleză. Din experienţa noastră, nu e nevoie să ai o voce de înger, oricum copiii sunt cel mai îngăduitor public!

Pe măsură ce va căpăta încredere în abilităţile sale muzicale, ai putea foarte bine să îl încurajezi să interpreteze un cântec în engleză pentru copii în faţa unui public restrâns, de examplu în familie. Dacă este timid, încearcă să îl înregistrezi, iar el se va putea asculta de câte ori va dori!

Pentru mai multă inspiraţie de muzică pentru copii, încearcă să explorezi și cântecelele Learning Time with Timmy sau alte resurse de pe YouTube.

Jucaţi-vă cu instrumentele!

Instrumentele muzicale şi diferitele sunete pe care le puteţi produce jucându-vă cu acestea vă vor oferi, atât ţie cât şi copilului tău, o experienţă ce vă va bucura atât simţul tactil, cât şi celelalte simţuri. Explorarea prin joc şi experienţă personală este perfectă pentru dezvoltatea abilităţilor auditive, precum şi pentru coordonarea vizuală sau pentru simţul ritmic. 

Ce-ar fi să va construiţi propriile instrumente muzicale? Intrumentele de percuţie, spre exemplu maracas, sunt uşor de creat acasă şi sunt un punct de plecare extrem de eficient. Caută un coş de reciclat potrivit, o sticlă de plastic sau o caserolă din plastic, pe care apoi să o umpli cu paste, legume sau orez. (Ai putea să îl laşi pe cel mic să aleagă ce să puneţi înăuntru!) 

Ascultaţi împreună ‘Shakey Shakey’ cu Sam şi Pam, învăţaţi versurile, cântaţi şi ţineţi ritmul cu aceste ,,instrumente” improvizate!

Pentru mai multe idei de instrumente realizate acasă, puteţi să aruncaţi o privire pe site-ul Learn English Kids.

Faceţi ca muzica să prindă viaţă!

Copiii vor înţelege mult mai bine care este povestea unui cântec, dacă îl veţi ilustra cu ajutorul unor păpuşi, măşti sau cu alte recuzite. Astfel, ei vor învăţa şi vor memora mult mai repede noul vocabular. 

Păpuşile pot fi cel mai bun instrument de învăţare! Pe măsură ce prichindelul tău descoperă muzica pentru copii în engleză, ce-ar fi să îi faci cunoştinţă și cu o păpuşă vorbitoare de limba engleză? Din experienţa noastră, copiii iubesc să joace rolul profesorului, iar dacă păpuşa încurcă versurile cântecului, copiii o vor corecta fără să clipească. O păpuşă poate fi confecţionată rapid dintr-o şosetă veche purtată pe mână şi nasturi pentru ochi - găsiți inspirație chiar pe site-ul Learn English Kids.

Cuvintele noi ce apar în versurile cântecelor pot fi introduse cu ajutorul unor cartonaşe cu imagini, cum sunt cele ce pot fi descărcate tot de pe Learn English Kids. Cu puţină creativitate, le poţi desena de unul singur! Dă-le timp copiilor să studieze cartonaşele cât au nevoie şi astfel le va fi mai uşor să îşi amintească fără niciun ajutor cântecele, deoarece le vor asocia cu imaginile.

Muzica în engleză trebuie să facă parte din viaţa voastră. Nu numai că îl va ajuta pe copilul tău să înveţe mai uşor limba engleză, ci va stimula și alte aspecte esenţiale dezvoltării sale. Pentru mai multe idei şi sugestii de activităţi muzicale pentru copii de grădiniţă, citește și De la culori la animăluțe, învățăm cuvinte noi în engleză prin cântece amuzante, la orice vârstă

Află mai multe