By British Council România

26 iunie 2023 - 11:15

How to use adverbs of frequency in English, blog image

Cât de des studiați regulile gramaticale în limba engleză? O faceți în mod regulat? Sau aproape niciodată? Un aspect fundamental al învățării oricărei limbi este să înveți să exprimi cât de des faci anumite lucruri. În limba engleză, ca și în multe alte limbi, acest lucru se face, în general, prin utilizarea adverbelor de frecvență:

a. Mereu te plângi!
b. Sunt foarte ocupată, așa că nu prea am timp să mă uit la televizor.
c. Paștele cade uneori în martie, dar de obicei cade în aprilie. 

Când folosiți adverbe de frecvență?

Adverbele de frecvență ne permit să exprimăm cât de regulat se întâmplă ceva. Un adverb poate avea diverse funcții. De exemplu, poate descrie un verb ("el conduce repede") sau poate descrie o întreagă propoziție ("Din fericire, a scăpat nevătămat din accident"). Adverbele de frecvență au, de asemenea, aceste funcții, dar, așa cum sugerează și numele lor, ele exprimă cât de des apare verbul (a se vedea propoziția a de mai sus) sau cât de des apare întreaga propoziție (a se vedea propozițiile b și c de mai sus). Un adverb de frecvență este aproape întotdeauna un singur cuvânt, cu excepția adverbului "aproape niciodată". Cum știi ce adverb de frecvență să folosești? Acest lucru depinde de nivelul de regularitate pe care doriți să îl exprimați. Folosiți tabelul de mai jos pentru a vă ajuta.

Regularitate (% este aprox.) 100% din timp 80 - 90% din timp
Adverb întotdeauna de obicei
Propoziție de probă În Edinburgh, iarna, zilele sunt întotdeauna scurte. În Edinburgh, iernile sunt de obicei foarte reci.
Adverbe similare - în mod normal, în general
Regularitate (% este aprox.) 50 - 70% din timp 20 - 40% din timp
Adverb adesea uneori
Propoziție de probă Iarna ninge des în Edinburgh. În Edinburgh, uneori, există ierni fără zăpadă.
Adverbe similare frecvent ocazional
Regularitate (% este aprox.) 5 - 10% din timp 0% din timp
Adverb aproape niciodată niciodată
Propoziție de probă În Edinburgh, temperatura nu depășește aproape niciodată 30 de grade Celsius. În Edinburgh nu sunt niciodată zile scurte vara.
Adverbe similare rar, rareori -

Care sunt regulile pentru structură?

Cele mai importante reguli legate de adverbele de frecvență se referă la utilizarea lor în poziția corectă în propoziții. Există trei poziții comune, în funcție de tipul de verb:

Tip de verb Verbul "a fi" Toate celelalte verbe Auxiliare și verbe modale
Exemplu Întotdeauna întârzii. De obicei lucrez în zilele de marți.

M-am gândit de multe ori să devin vegetariană.

Nu-mi amintesc niciodată numele lui!

Poziția adverbului de frecvență După verbul "a fi". Înainte de verb. După auxiliar sau modal.

Aceste reguli de poziționare a adverbelor pot părea un pic aleatorii. De ce se pune adverbul după verbul "a fi", dar înaintea tuturor celorlalte verbe? Motivul poate fi legat de pronunție. Atunci când un vorbitor fluent de limba engleză vorbește, acesta contractează aproape întotdeauna verbul "to be" și auxiliarele (astfel, "You are late" devine "You're late"; "I have considered" devine "I've considered"; etc.). Acest lucru înseamnă că un adverb înaintea verbului "a fi" sau înaintea auxiliarului ar interfera cu contracția. Și astfel adverbul apare după aceste elemente. 

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

Excepții și variații

Ca și în alte limbi, adverbele nu sunt singura modalitate de a exprima frecvența în limba engleză. De asemenea, este posibil să folosiți expresii cu mai multe cuvinte, în special cele care includ cuvintele "every" sau "a":

Bradley merge la cursuri de franceză în fiecare marți și joi.
Tanya călătorește în străinătate de cel puțin trei ori pe an.
Sophie își sună bunica o dată pe săptămână.

Rețineți că aceste expresii de frecvență apar de obicei la sfârșitul propoziției sau al clauzei.

Deși există reguli generale pentru poziția corectă a adverbelor de frecvență în propoziții, anumite adverbe pot încălca aceste reguli. Atunci când vorbitorul dorește să accentueze adverbul, este obișnuit să îl plaseze la începutul (sau chiar la sfârșitul) propoziției. Acest lucru este deosebit de frecvent în cazul adverbelor care sugerează o frecvență "medie", cum ar fi de obicei, adesea, uneori etc.  Luați în considerare propoziția:

Uneori lucrez în zilele de sâmbătă.

Acest lucru este corect și respectă regulile prezentate în secțiunea anterioară. Totuși, se poate spune și așa:

Uneori, lucrez în ziele de sâmbătă.

Funcția de a pune cuvântul "uneori" la începutul propoziției subliniază faptul că acest fapt ar putea fi puțin surprinzător - poate ne-am fi imaginat că vorbitorul a avut întotdeauna sâmbete libere.

Greșeli comune

După cum s-a explicat mai sus, anumite adverbe pot apărea în mai multe poziții posibile într-o propoziție. Cu toate acestea, nu este niciodată posibil să se insereze un adverb între un verb și obiectul său:

Citesc des romane SF. ✗

Citesc adesea romane SF. ✓ (Sau, pentru a sublinia, "Deseori, citesc romane SF."/ "Citesc des romane SF.")

Adverbele "niciodată", "rar", "rareori" și "aproape niciodată" au o implicație negativă. Acest lucru înseamnă că trebuie folosite cu verbe la afirmativ. Dacă verbul ar fi fost la forma negativă, propoziția ar conține o dublă negație, ceea ce nu este posibil în limba engleză:

În zilele noastre nu cumpăr niciodată CD-uri. ✗
Nu mai cumpăr niciodată CD-uri în zilele noastre. ✓

Deoarece adverbul "niciodată" are o implicație negativă, el descrie doar lucruri care nu s-au întâmplat. Pentru a descrie lucruri care s-au întâmplat cu adevărat, folosim adverbul "vreodată":

Este cel mai bun film pe care nu l-am văzut niciodată. ✗
Este cel mai bun film pe care l-am văzut vreodată. ✓

Atunci când folosiți expresia "have to" pentru a exprima o obligație, nu uitați că "have" este un verb, nu un auxiliar. Acest lucru înseamnă că adverbul vine de obicei înaintea lui.

Întotdeauna trebuie să trag un pui de somn după o masă mare. ✗
Întotdeauna trebuie să trag un pui de somn după o masă mare. ✓

Exemple celebre din filme, cântece, seriale TV etc.

I will always love you - În acest cântec celebru din anii '90, Whitney Houston îi spunea iubitului ei că el va fi mereu în inima ei.

We are never (ever ever ever) getting back together - În hitul ei mondial din 2012, Taylor Swift i-a spus fostului ei iubit că nu-l mai vrea niciodată ca iubit (aici cuvintele "ever, ever" nu fac decât să accentueze ideea de "niciodată").

Mâine nu moare niciodată - Acest film din 1997 spune povestea lui James Bond care încearcă să salveze lumea urmărind un criminal malefic care vrea să declanșeze cel de-al Treilea Război Mondial. În spaniolă, titlul filmului era “El mañana nunca muere”.

Forrest Gump - În acest film din 1994, personajul principal Forrest spune celebra replică "Mama mea spunea întotdeauna că viața este ca o cutie de ciocolată - nu știi niciodată ce vei primi".

Mini chestionar

Fiecare dintre propozițiile de mai jos conține câte o greșeală. Găsiți greșeala și corectați-o.

 1. I always am happy when I finish work early.
 2. Susan has been never to Thailand.
 3. Gerald needs to take his medication three times for day.
 4. Always I try to arrive at the office before 9am.
 5. It doesn’t hardly ever rain in Almería.
 6. I eat sometimes muesli for breakfast.
 7. I always don’t remember my keys when I leave the house.

Răspunsuri

 1. I am always happy when I finish work early.
 2. Susan has never been to Thailand.
 3. Gerald needs to take his medication three times a day.
 4. I always try to arrive at the office before 9a.m.
 5. It hardly ever rains in Almería.
 6. I sometimes eat muesli for breakfast. (Sau pentru a sublinia, “Sometimes, I eat muesli for breakfast.” / “I eat muesli for breakfast sometimes.”)
 7. I don’t always remember my keys when I leave the house. (Sau “I never remember my keys when I leave the house.”)