By British Council România

26 iunie 2023 - 14:00

Games in English for primary aged children, blog image

Învățarea unei limbi străine nu se rezumă la studierea gramaticii și la memorarea verbelor neregulate, iar acest lucru este valabil mai ales pentru tinerii care învață. Știm că copiii pot învăța o limbă în mod implicit, adică auzind-o și, mai ales, folosind-o în contexte semnificative.De aceea, copiii a căror limbă maternă nu este limba folosită la școală pot învăța rapid cuvinte și expresii de zi cu zi de la colegii lor de clasă. Sunt sigur că ați fost cu toții uimiți de cât de repede au învățat copiii voștri regulile unui nou joc de la locul de joacă și frazele care îl însoțesc. 

Atunci când copiii învață jocuri noi într-o altă limbă, este important ca, pe lângă faptul că aud aceste fragmente de limbă, să aibă și ocazia de a folosi frazele învățate. 

O modalitate excelentă de a face acest lucru este să încercați câteva jocuri în limba engleză acasă. Jocurile le oferă copiilor șansa de a încerca limba într-un context neamenințător. În cele mai multe cazuri, aceștia folosesc limba engleză fără a fi nevoiți să se preocupe de sintaxă și gramatică. Profesorii de limba engleză știu acest lucru și exploatează jocurile în clasă pentru a încuraja utilizarea și dezvoltarea limbii engleze a elevilor lor.  Acesta este un lucru pe care îl putem face cu ușurință acasă pentru a-i ajuta pe copiii noștri să se simtă mai încrezători și mai motivați să folosească engleza pe care o cunosc și să învețe și mai mult.

Vechi favorite

Există câteva care sunt preferatele mele dintotdeauna și, indiferent de situație, sunt întotdeauna un succes pentru copii. 

Un joc amuzant pentru a învăța să spui cât este ora și pentru a învăța "bucăți" de limbă este "Cât este ora, domnule Lup?" Puteți juca acest joc individual cu copilul dumneavoastră, dar puteți juca și cu mai mulți copii. Ceea ce aveți nevoie, totuși, este un spațiu mare, de exemplu în grădină sau pe terasă. Înainte de a începe jocul, încurajați-i pe copii să repete întrebarea: "Cât este ora, domnule Lup? ' și frazele de răspuns "Este ora 1 / ora 2 / ora prânzului / ora cinei etc., astfel încât să fie încrezători atunci când joacă jocul.  Lupul (tu sau un copil ales de tine) stă într-o parte a spațiului, iar ceilalți copii stau în cealaltă parte a spațiului. Copiii care nu sunt lupul trebuie să îi pună domnului Lup întrebarea: "Cât este ora, domnule Lup?", la care "lupul" răspunde cu o oră sau o parte a zilei. De exemplu. Este ora 1. Copiii fac un pas mic înainte și se apropie de lup. Dacă "lupul" spune ora două, ceilalți copii fac doi pași înainte. Dacă lupul spune "E ora prânzului!" Înseamnă că copiii trebuie să fugă pentru a scăpa de lupul care îi va mânca la prânz/cină sau chiar la micul dejun. Așteptați-vă să auziți țipete de frică aici, în timp ce copiii aleargă să scape de domnul/doamna Wolf! Credeți-mă, odată ce copilul dvs. a jucat acest joc, el sau ea se va ruga să îl joace cu fiecare ocazie.

Nu uitați că astfel de jocuri populare pot fi o rampă de lansare pentru o serie întreagă de alte activități. Puteți vorbi și despre alte momente din timpul zilei. De exemplu, "ora de duș, ora de joacă și de ce fac ceilalți copii în diferite momente ale zilei" Poate că, după ce vor juca jocul, copiii dvs. vor dori să citească despre domnul Lup sau despre să joace un joc online bazat pe citirea orei acum că au încredere și că limbajul le este familiar.

Cine nu a jucat spânzurătoarea la școală sau cu frații și surorile? Acesta poate părea un joc simplu, dar de fapt, jucând acest joc cu copiii dvs., treceți în revistă întregul alfabet, ceea ce este excelent pentru dezvoltarea abilităților de recunoaștere a literelor, de ortografie și de ascultare. La urma urmei, într-o zi, copilul dumneavoastră ar putea fi nevoit să își scrie numele la examenul de vorbire B1 Cambridge PET!  Nu vă limitați doar la cuvintele de silabisire, ci asigurați-vă că dezvoltați acest joc pe măsură ce copilul dvs. capătă încredere în el și faceți-l să scrie fraze scurte, nu doar cuvinte. Dacă adăugați prima literă a fiecărui cuvânt, acest lucru devine mai puțin dificil. Un sfat bun este să treceți în revistă unele dintre cele mai dificile vocale și consoane înainte, astfel încât tinerii să fie încrezători în a distinge "I" de "E" și "J" de "G". Puteți urmăriți o scurtă poveste pe LearnEnglish Kids pentru a vă ajuta copiii să își amintească pronunția unor litere și cuvinte

W_ _ _ _ '_ t_ _ t_ _ _ _ _ _ ?  (Poți ghici această frază scurtă? ;-D)

De asemenea, puteți face acest lucru mult mai distractiv investind într-o mini tablă albă și un marker. Nimic nu este mai motivant pentru un copil decât să se simtă ca un profesor!!!

Pictionary este un alt joc distractiv care le permite copiilor mai artistici să își arate abilitățile de desen și vocabularul. Această activitate este de fapt un joc de ghicit, bazat pe ghicitul unui cuvânt desenat de cineva. Deci, din nou, puteți juca acest joc individual cu copilul dumneavoastră, dar este, de asemenea, distractiv de jucat în familie sau atunci când aveți o vizită de la prieteni sau membri ai familiei. Tipăriți niște cartonașe cu setul de vocabular pe care doriți să lucrați, sunt necesare și câteva foi de hârtie și două creioane, iar cronometrul de pe telefonul mobil este, de asemenea, foarte util pentru a stabili o limită de timp pentru realizarea desenului. Dacă aveți o echipă, desemnați un jucător din fiecare echipă ca artist. Arătați-le cartonașul care nu trebuie să fie văzut de ceilalți membri ai echipelor lor. Pentru a ușura munca, puteți, dacă doriți, să le spuneți echipelor care este "subiectul", de exemplu: mâncare, transport, locuri de muncă, locuri din oraș etc. Când se numără până la 3, artiștii trebuie să deseneze imaginea pe care colegii lor de echipă trebuie să o ghicească. Pentru elevii mai mici, puteți să le arătați o imagine a ceea ce trebuie să deseneze în loc de cuvânt, astfel încât, dacă ați ales ca temă "mâncare", imprimați niște cartonașe cu alimente și folosiți-le pentru a vă ajuta copilul. Pentru copiii mai mari, folosirea cuvântului este o modalitate excelentă de a-și îmbunătăți abilitățile de citire. Dacă coechipierul ghicește corect și spune cuvântul în engleză, câștigă un punct pentru echipa sa. Puteți seta limita de timp cu ajutorul cronometrului de pe telefonul mobil pentru a face acest lucru mai interesant. Acesta este un joc de recapitulare, așa că este important ca jucătorii să fie familiarizați cu cuvintele sau imaginile înainte de a începe jocul.

Cursa cu linia de spălat este un joc care îi face pe copii să fie entuziasmați să întindă rufele! Acest joc poate fi jucat cu un singur copil sau în două echipe, dacă aveți un grup de tineri. Pentru acest joc zgomotos trebuie să aveți o pungă cu haine de copii mici (hainele de bebeluș sunt ideale), un set de cuie și o bucată de frânghie lungă pe care să o legați între două scaune, dacă sunteți în casă. Dacă vă aflați în aer liber, va trebui să legați "linia de spălat" la înălțimea copiilor, astfel încât aceștia să poată ajunge să agațe hainele pe frânghie. Treceți în revistă articolele de îmbrăcăminte și încercați să vă asigurați că aveți câte două din fiecare articol. Faceți două pachete de haine pentru fiecare echipă. Obiectivul este de a vă pune obiectul pe linie înaintea adversarului. Astfel, un copil poate fi "cel care cheamă" și strigă articolul de îmbrăcăminte, iar ceilalți sunt împărțiți în două grupuri. Cel care sună strigă articolul. "Tricoul!" și fiecare jucător găsește tricoul în pachetul de haine, aleargă la linie, fixează tricoul pe linie și câștigă punctul dacă articolul său este fixat primul. Aruncați o privire la această versiune a jocului dacă nu aveți haine pe care să le puteți folosi în joc.

De asemenea, este important să trecem de la revizuirea vocabularului la revizuirea frazelor, iar unul dintre cele mai cunoscute jocuri în acest sens este "M-am dus la piață să cumpăr..." Acesta este un joc de memorie care, dacă este jucat în grup, necesită o ascultare atentă și o bună reținere a memoriei. Când joc acest joc în clasă, copiii mă întrec întotdeauna! Așezați copiii în cerc și începeți cu "Am fost la piață să cumpăr...o cutie de lapte", iar persoana care stă lângă acest jucător repetă replica și adaugă un nou element. De exemplu. M-am dus la piață să cumpăr o cutie de lapte... și un pachet de biscuiți" și așa mai departe până când îi vine din nou rândul primului jucător.Pentru a vă ajuta copiii, puteți avea la îndemână o foaie de hârtie pe care să scrieți câteva exemple de fraze pe care le pot folosi dacă nu se pot gândi la o frază pe care să o adauge. Dacă un jucător nu-și amintește ceva de pe listă, pierde o viață sau este eliminat. Câștigătorul este persoana care își amintește toate elementele de pe listă. Acest joc pare înșelător de simplu, dar poate ați observat că copiii pot exersa o serie de structuri. În exemplul meu, accentul se pune pe cuantificatori - o sticlă de, un pachet de etc., astfel încât există un adevărat nivel de provocare. Puteți schimba cu ușurință fraza astfel încât să exersați alte structuri. De exemplu, anul viitor voi călători în Canada și voi vizita.....' Sâmbăta trecută am fost într-o excursie și am văzut.....'. 

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Jocuri de masă

Nu uitați de jocurile de societate vechi pe care le aveți ascunse într-un dulap. Junior Scrabble © este un joc pe care îl puteți juca împreună cu copiii dumneavoastră într-o după-amiază ploioasă de duminică. Poate fi dificil la început, dar vă puteți sprijini copiii prin a-i face să facă o listă inițială de cuvinte pe care le cunosc în limba engleză și să aibă acest glosar lângă ei în timp ce se joacă. O alternativă simplă la aceasta este folosirea literelor pentru a forma cuvinte în condiții cronometrate. Dați-i copilului dumneavoastră literele și setați cronometrul sau cronometrul la 1 minut și lăsați-l să vadă câte cuvinte poate crea în acest timp. Dumneavoastră (și ei) veți fi uimiți de numărul de cuvinte pe care le pot pronunța în limba engleză, iar acest număr va crește pe măsură ce vor deveni mai încrezători. 

O altă versiune a unui joc de societate tradițional este "Șerpi și scări". Poți juca acest joc chiar dacă nu ai șerpi și scări sau o tablă! Adunați toate cartonașele pe care le-ați folosit în alte jocuri sau imprimați câteva seturi pe care copiii dvs. le pot chiar colora, astfel încât să își creeze propriul joc. Apoi, folosind bilețele sau mici bucăți de hârtie, adăugați câteva fraze tipice pentru tabla de joc, cum ar fi: "Începe, termină, "Întoarce-te cu 2 spații", "Întoarce-te la start", "Mergi înainte cu 3 spații", "Ratează o tură".  Rugați-i pe copii să le lipească pe masa din bucătărie cu blu tak în formă dreptunghiulară, circulară sau chiar de șarpe pentru a crea "tabla". Nu uitați să adăugați cărțile "start" și "finish" la locul potrivit. Pregătește zarurile și numărătoarele pentru numărul de jucători și ești gata să joci versiunea engleză a jocului "Oca"! Pe măsură ce copilul dumneavoastră ajunge pe fiecare cartonaș, încurajați-l să spună cuvântul și să identifice elementul de pe cartonaș. Pentru elevii din ciclul primar superior puteți tipări un joc de societate și provocați-i să scrie o întrebare scurtă sau o provocare în fiecare spațiu, de exemplu: Cum se spune "grifo" în engleză, Numiți 10 animale sălbatice, Care este mai lung, râul Amazon sau râul Tajo? În acest fel, ei exersează o mulțime de structuri gramaticale și revizuiesc vocabularul, ca să nu mai vorbim de exersarea abilităților de scriere, citire, ascultare și vorbire!

Acum, un joc simplu și rapid, ușor de pregătit și chiar mai ușor de jucat! Acest joc este cunoscut sub numele de Bull's Eye. Desenați un cerc mare cu trei nivele pe o bucată mare de hârtie sau pe un carton. Fiecăruia dintre aceste niveluri i se alocă puncte. Centrul ochiului de taur este de 100 de puncte, al doilea cerc exterior este de 60 de puncte, iar al treilea cerc exterior este de 20 de puncte. Folosiți o minge moale sau o jucărie moale mică pentru a trage în ochiul de taur. Pregătiți câteva întrebări sau "provocări" asemănătoare celor din jocul anterior "Șerpi și scări" și împărțiți-le în funcție de nivelul de dificultate al întrebărilor, cele mai dificile primind 100 de puncte. Copilul dumneavoastră trebuie să arunce "săgeata" sau mingea moale spre țintă și să răspundă la întrebările corespunzătoare. Întrebările pot varia de la traducerea mai ușoară a unor cuvinte, de exemplu: "Ce înseamnă "gato" în limba engleză?", până la întrebări mai dificile de 100 de puncte, cum ar fi "Câți frați și surori ai?". Puteți folosi manualul școlar al copiilor dumneavoastră pentru a găsi întrebări și vocabularul pe care l-au exersat sau puteți folosi materiale vizuale, cum ar fi cartonașele flash, pentru a obține cuvântul în limba engleză. Aceasta este o modalitate excelentă de a revizui vocabularul pentru un examen și, dacă copiii dvs. au frați mai mari, este o modalitate excelentă de a-i face să petreacă timp de calitate împreună și de a învăța mai multă engleză în timp ce se joacă.

Să înceapă distracția!

Joc Limba De ce aveți nevoie
Cât este ora, domnule Lup? Cât este ora, (domnule Lup)?
Este ora ...
Este ora pentru micul dejun!
Este ora pentru prânz!
Este orapentru cină!
Am să te mănânc!
Grup de copii, spațiu mare
Cursa cu linia de spălare Haine vocabular
Agață...
Ia cârligele de haine
Fugi!
Repede!
Punga cu haine (pentru copii), cârlige pentru haine, sfoară sau frânghie
Perechi (pelmanism) E rândul meu
E rândul tău
Eu sunt câștigătorul
Nu-mi amintesc
Întoarceți cărțile
Vocabular pentru "setul" de cărți, de exemplu, animale, obiecte din casă
Set de cărți cu imagini
Joc de vocabular (engleză Oca) Ca mai sus
Mișcă-te înapoi cu 2 locuri
Ratează un viraj
Înapoi la start
Mergi înainte 2 spații
E rândul meu
Îmi dai zarurile, te rog?
Seturi de carduri flash imprimabile
Cântece de bătut din palme Cântecul Mâinile!
Scrabble Vocabular Litere pe tablă de scrabble, cronometru
Bull’s Eye Fișe cu vocabular
Aruncă mingea
Țintește
Cât pe ce!
Foarte bine!
Bull’s Eye
Fișe
Pictionary E rândul meu
Eu sunt sertarul
Vocabular
Îmi dai creionul, te rog?
Cartonașe, hârtie, creioane, cronometru
Spânzurătoarea Seturi de cuvinte: casă, animale, locuri, corp
Fraze scurte
Pix, hârtie sau mini-tabă albă și marker