By British Council România

26 iunie 2023 - 17:00

Selection of stories in English for primary aged children, blog image

Dacă aveți un copil de școală primară și căutați modalități de a-l motiva și de a-l ajuta să-și îmbunătățească engleza, cititul cărților cu el ar putea fi exact ceea ce are nevoie.

Beneficiile învățării limbii engleze prin povești

Toți copiii iubesc o poveste bună, dar știați că una dintre cele mai bune modalități de învățare a limbii engleze de către copiii mici este prin intermediul poveștilor? În primul rând, poveștile sunt motivante, deoarece sunt distractive și amuzante. Personajele, decorurile și intrigile lor îi ajută pe copii să învețe despre lumea din jurul lor, le stimulează imaginația și încurajează curiozitatea - "Oare ce se va întâmpla în continuare?"

O poveste bună este ca un lipici care ține totul laolaltă, iar multe lucruri pot fi învățate deodată. În primul rând, învățarea cuvintelor noi în contextul unei povești îi ajută pe copii să le rețină mai bine, deoarece există o asociere puternică cu personajele, cu decorul sau cu intriga, iar în cărțile ilustrate, aceste cuvinte noi sunt legate de ilustrații. Apoi, există cuvinte care rimează în poveste, care îi ajută pe copii să învețe cum să pronunțe și să scrie acele cuvinte dificile din limba engleză într-un mod distractiv și amuzant. De asemenea, rimele fac cuvintele mai ușor de reținut, deoarece îi ajută pe copii să-și amintească cuvintele după cum sună. Pe lângă vocabular și pronunție, ascultarea sau citirea repetată a unei povești îi poate ajuta pe copii să asimileze structurile propozițiilor, astfel încât, atunci când vor studia gramatica mai târziu, vor avea multe exemple pe care să se bazeze. Prin intermediul poveștilor, copiii învață, de asemenea, să urmeze o poveste și să își ordoneze ideile - care sunt elementele de bază pentru o bună comunicare.

Dar cuvintele par complicate, va înțelege copilul meu povestea?

Unul dintre lucrurile minunate la poveștile pentru copii este că sunt însoțite de ilustrații frumoase. În cazul în care copilul dumneavoastră nu înțelege ceva ce aude sau citește, probabil că își va putea da seama ce se întâmplă uitându-se la ilustrații. Nu contează dacă nu înțeleg fiecare cuvânt, deducerea sensului unui text este o abilitate valoroasă de înțelegere a lecturii. De asemenea, copiii se pot bucura de o poveste doar pentru felul în care sună, mai degrabă decât să se concentreze pe înțelesul fiecărui cuvânt. Multe povești pentru copii sunt pur și simplu o scuză bună pentru a spune rime prostești, pentru a te distra cu sucituri de limbă și pentru a te bucura de sunetele amuzante ale limbii engleze - și sunt o mulțime de astfel de povești!

Creați o rutină pentru poveste

Fie că este vorba de o poveste înainte de culcare, fie că este vorba de o poveste pe un scaun confortabil lângă foc, este bine să aveți o rutină a orei de poveste, astfel încât copiii să asocieze cititul în limba engleză cu ceva plăcut. Nu este nevoie să fie complicat; poate fi doar un moment special cu mama, tata, bunica sau altcineva pe care copilul dumneavoastră îl așteaptă cu nerăbdare.

Ce se întâmplă dacă nu vorbesc engleza?

Dacă citirea cu voce tare a unei povești în limba engleză pentru copilul dumneavoastră nu vă permite, multe povești pentru copii sunt disponibile în format audio, pe CD sau online. Puteți asculta povestea împreună în cadrul rutinei voastre cu poveștile, cu un bonus suplimentar de a o putea asculta în mașină în drum spre școală sau pentru divertisment în călătoriile mai lungi cu mașina sau cu trenul. Mai există și internetul. LearnEnglish Kids al British Council are o colecție mare de povești pe care copilul dumneavoastră le poate asculta și citi în același timp, iar Barefoot Books are, de asemenea, o colecție excelentă de povești animate online.

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Alegerea poveștii potrivite

Acum că știi care sunt beneficiile cititului de povești cu copilul tău și cum să procedezi, ce povești ar trebui să citești? Sfatul meu este să alegeți o poveste simplă, cu ilustrații atrăgătoare, în funcție de interesele copilului dumneavoastră. Cu toate acestea, sunt șanse ca, dacă vă place povestea, și copilul dumneavoastră să vă placă - nimic nu se compară cu un povestitor entuziast! Dar pentru a vă ajuta să începeți, iată câteva dintre poveștile mele preferate pentru copii, potrivite pentru copiii de toate vârstele din ciclul primar:

- Plimbare prin junglă - Stella Blackstone & ilustrat de Debbie Harter

Această poveste ne poartă într-o drumeție prin pădurea tropicală, o urcare pe un munte și o traversare înot a oceanului. Prin rimă și repetiție, copilul dumneavoastră va învăța despre animale și sunetele pe care le scot, despre verbe de mișcare și despre decoruri exotice din întreaga lume. Este una dintre preferatele mele pentru că este distractiv să joci diferite scene!

- A fost odată o bătrână care a înghițit o muscă - poveste tradițională

Acesta este un alt favorit al meu. Este povestea unei bătrâne care a înghițit o muscă, iar pentru a prinde musca înghite tot mai multe animale care cresc în mărime, până când... (nu vă fac spoilere). Este o modalitate distractivă de a învăța despre animale și despre cuvintele care rimează, iar ritmul său antrenant înseamnă că este o poveste care poate fi cântată cu plăcere. Puteți asculta versiunea cântată a poveștii aici, pe site-ul British Council's LearnEnglish Kids.

- La mulți ani Winnie - Valerie Thomas & ilustrat de Korky Paul

Vrăjitoarea Winnie locuiește într-o casă neagră cu pisica ei neagră Wilbur. Tot ce are este negru! În această poveste, Winnie își sărbătorește ziua de naștere. Copilul dvs. va exersa zilele săptămânii într-un mod semnificativ și va învăța cuvintele pentru diferiți membri ai familiei, cadouri de ziua de naștere și jocuri de petrecere, precum și multe tipuri diferite de tort! Yum! Există, de asemenea, o mulțime de oportunități pentru a exersa pronunțarea sunetului "w"!

- Tigrul care a venit la ceai - Judith Kerr

Publicată pentru prima dată în 1968, această poveste a fost preferata multor generații și este populară și astăzi. Acesta spune povestea unei fetițe pe nume Sophie și a unui tigru care se invită la ceai. Tigrul mănâncă și bea toată mâncarea și apa din casa lui Sophie, apoi pleacă și nu se mai întoarce niciodată. Această poveste este excelentă pentru a învăța despre mâncare, băutură și lucruri din bucătărie. Este o poveste dulce și simplă, cu multe repetări care o fac ușor de urmărit și de urmat.

- Cel mai deștept uriaș din oraș - Julia Donaldson & ilustrat de Axel Scheffler

Ador această poveste pentru că îi învață pe copii despre bunătate și despre cum să spună mulțumesc - și are un final frumos. Este povestea uriașului George, a hainelor sale noi și a modului în care întâlnește diverse animale care au nevoie disperată de ajutorul său. În această carte, plină de cuvinte care rimează, copiii învață despre haine și animale, expresii utile precum "Ce s-a întâmplat?", "Înveselește-te!" și cum să spună lucruri precum "cel mai deștept" și " cel mai bun".

- Napul gigantic - Aleksei Tolstoi & ilustrat de Niamh Sharkey

Această poveste populară pentru copii este un basm popular rusesc. Este vorba despre un bătrân care plantează un nap, care crește atât de mare încât nu poate să-l scoată singur din pământ. Îi cere ajutorul soției sale, dar tot nu reușesc să o scoată. Povestea se dezvoltă pe măsură ce tot mai multe animale de la fermă îi ajută, până când, în cele din urmă, scot împreună napul. Această poveste este excelentă pentru a învăța despre animale, legume, descrieri (adjective) și acțiuni (verbe). Este un alt exemplu de poveste pe care este distractiv să o joci. Amintirea secvenței poveștii încurajează concentrarea și dezvoltă și abilitățile de memorare. Îmi place foarte mult morala acestei povești - dacă lucrăm cu toții împreună, putem face orice!