By British Council Romania

22 octombrie 2019 - 13:47

Alice In Wonderland storytelling la bibilioteca @British

În deschiderea unui nou sezon de storytelling la biblioteca @British din București, copiii au ascultat-o pe gimnasta Diana Bulimar citind din „Alice în Țara Minunilor & Alice în Țara din Oglindă”, repovestire de Eva Mason, publicată la editura Curtea Veche.

O personalitate cu totul aparte și o ființă foarte energică, Diana ne-a cucerit din prima clipă și am înțeles imediat de ce o îndrăgesc atât de mult cei mici. 

Seara s-a lăsat cu joacă, ceai și socializare, iar prietenii de la editura Curtea Veche le-au oferit copiilor ocazia să doneze câte un exemplar din cartea citită de Diana, în vederea dotării bibliotecilor din mediul rural. 

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Curioși din fire, am vrut neapărat să aflăm câte ceva și despre povestea de cititoare a Dianei.

British Council: Bună, Diana! În primul rând, bine ai venit la biblioteca British Council. Pentru că urmează să le citești celor mici, ne întrebam... care ar fi cărțile copilăriei tale? Sau poate există un autor care te-a marcat în mod deosebit când erai mică?

Diana: Vă mulțumesc pentru invitație! Țin minte că prima carte care m-a marcat a fost “Singur pe lume”. A fost prima carte pe care am citit-o cap-coadă, prima care m-a încântat. Bineînțeles, ai mei îmi spuneau tot timpul să citesc, însă nu mi-a plăcut atât de mult, până să ajung la această carte. Eu am fost și o fire mai singuratică, de aceea cred că m-am regăsit atât de bine în acea carte.

British Council: Interesant, de obicei copiilor nu le plac “clasicii”, iar tu exact cu asta ai început. 

Diana: Da, nu știu exact ce a fost în capul meu, dar chiar mi-a plăcut. Aveam în jur de 8-9 ani... iar apoi m-am dus înspre Harry Potter, am dat gata toate cele șapte volume. Când citeam al patrulea volum, țin minte că eram plecată în prima vacanță cu ai mei, în Grecia. Bineînțeles că tata a început și el să citească Harry Potter atunci. „Pocalul de foc”… mai că nu lua ea foc, la ce bătaie era pe ea (râde). 

British Council: Foarte tare. Dacă tot ai menționat faptul că erai mai degrabă singuratică în copilărie, aveam de gând să te întrebăm cum ai reușit să îmbini sportul cu viața de copil.

Diana: Nu mi-a fost atât de greu, pentru că am avut tot timpul în jur copii și adolescenți lângă mine, care făceau și ei sport, așa că aveam aproximativ aceeași viziune – sau cel puțin asta vedeam în sală, chiar dacă în afara contextului sportiv aveam opinii diferite, de exemplu când venea vorba de citit. Unii citeau cu totul altceva, iar alții nu citeau deloc, așa că ai mei au o mare parte din vină pentru faptul că eu am citit.

British Council: Ha, ne-ai luat-o puțin înainte, pentru că tocmai aveam de gând să te întrebăm cum ai început să citești. 

Diana: Pot să spun că am avut un declic în momentul în care am început să concurez la marile concursuri. Eram încă junioară, aveam undeva pe la 13-14 ani, și țin minte că, după un concurs foarte bun al României, a trebuit să dau un interviu. În momentul acela pur și simplu m-am blocat, nu aveam vocabular și nu îmi veneau cuvintele potrivite. Atunci m-am gândit cum aș putea să schimb asta, iar părinții mei m-au îndemnat să citesc mai mult.

Alice in Wonderland decor

British Council: Iar în momentul de față ce citești? 

Diana: Momentan, citesc “Puterea prezentului”, de Eckhart Tolle. M-am îndreptat către dezvoltare personală și cred că mi-ar plăcea să citesc psihologie, ca să mă înțeleg mai bine pe mine. Aș vrea să urmez și o facultate în domeniu, dar momentan trei ani mi se pare o perioadă cam lungă, așa că am zis întâi să citesc mai multă psihologie, să îmi dau seama dacă chiar mă atrage domeniul.

British Council: Am înțeles că nu e prima oară când participi la o activitate de felul celei de azi. Crezi că există o legătură între sport și lectură? 

Diana: Cred că este foarte important cine te influențează în cazul ambelor. De exemplu, dacă vine ca o sarcină, ca un părinte care îți tot repetă “du-te și citește”, clar nu vei începe să citești. Trebuie să vină din interiorul tău, trebuie să realizezi singur că faci aceste lucruri ca să te dezvolți ca persoană, sau să te lovești, exact ca mine, de un moment care să îți arate că trebuie să devii mai bun. Pentru mine a existat de la început o legătură între sport și citit – de exemplu, există foarte multe cărți despre sportivi pe care eu le-am citit, iar dacă începi cu acest gen de cărți este normal să descoperi apoi că îți place să citești și despre alte și alte subiecte.

British Council: Știm că urmează să lansezi o carte la editura Curtea Veche. Ai putea să ne spui câteva cuvinte despre ea?

Diana: Da, în această săptămână va fi gata în sfârșit și prima copie fizică – fiindcă ea e gata de mai mult timp, însă nu am apucat să o vedem și în realitate. Abia aștept să... să le-o arăt tuturor! Părinților nici nu le-am arătat-o încă, nu vreau să afle până nu e gata. Mi se pare o carte veselă și adolescentină, dar și o carte despre viață. Cred că e minunat să citești amintirile altcuiva, să vezi cum a trăit acea persoană anumite momente. Practic, este o carte autobiografică. (râde)

Le mulțumim Dianei și prietenilor de la Curtea Veche, care ne-au ajutat să deschidem sesiunile de Storytelling @British pentru mici cititori în noul an școlar. Pentru alte lecturi minunate, vă așteptăm cu drag la biblioteca @British din București și la următoarele sesiuni de storytelling! 

Descoperă colecția și ofertele bibliotecii.

Urmărește-ne pe Facebook sau abonează-te la newsletter ca să fii la curent cu următoarele evenimente.