By IELTS Expert

04 aprilie 2024 - 15:00

Five reasons to take IELTS, blog image

Mai jos vei găsi cinci motive bune pentru a alege testul IELTS astfel încât să îți atingi obiectivele de studiu, lucru și imigrare. Acestea sunt:

  • Recunoaștere internațională
  • Opțiuni adaptate nevoilor tale
  • Punctaj simplu
  • Sprijin semnificativ în vederea testării
  • One Skill Retake

Indiferent care sunt motivele pentru care alegi să înveți sau să lucrezi într-un mediu cu vorbire în limba engleză, trebuie să te asiguri că rezultatele testelor tale de competență în limba engleză sunt acceptate pe scară largă de școli, universități și angajați. De asemenea, îți vei dori probabil și o gamă variată de materiale de pregătire care să te ajute să obții cel mai bun punctaj posibil.

IELTS excelează la toate aceste capitole și nu numai, ceea ce înseamnă că și tu o poți face.

Recunoaștere internațională - cu aprobarea British Council

Cu ajutorul testului IELTS, vei începe să descoperi un univers de oportunități cu totul nou.

IELTS este testul preferat al persoanelor care doresc să se mute în Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit. IELTS este recunoscut deja de peste 12.000 de organizații din întreaga lume. Acestea includ școli și universități de top, departamente guvernamentale, asociații profesionale și companii - instituții dornice să beneficieze de talentul și potențialul tău.

Poți afla dacă organizația pe care o vizezi acceptă IELTS și de ce punctaj vei avea nevoie pentru a lucra sau studia acolo, folosind instrumentul nostru util de căutare.

Opțiuni adaptate nevoilor tale

Nu toată lumea are aceleași ambiții, motiv pentru care există mai multe tipuri de teste IELTS și mai multe moduri de a le susține. Datorită acestor opțiuni, vei găsi cu siguranță testul potrivit pentru tine.

IELTS Academic

Este destinat persoanelor care intenționează să studieze în limba Engleză la nivel universitar sau postuniversitar. Acest test reflectă tipul de limbaj academic pe care îl vei întâlni într-un astfel de context. Dacă obiectivul tău este să studiezi la un nivel mai înalt sau dacă vrei să îți fie recunoscute calificările profesionale, acesta este cea mai bună opțiune pentru tine.

IELTS General Training

Este destinat persoanelor care doresc să imigreze într-o țară vorbitoare de limba engleză pentru a trăi, a se pregăti sau a studia la un nivel preuniversitar. Acest test evaluează competențele tale de limba engleză într-un context practic, de zi cu zi și reflectă situațiile profesionale și sociale în care te vei regăsi.

IELTS for UKVI (UK Visas and Immigration)

Este un tip special de test IELTS Academic sau IELTS General Training pentru persoanele care au nevoie de o viză UK pentru a studia, lucra sau locui în Regatul Unit. Dacă această situație se aplică în cazul tău, ar putea fi nevoie să susții și testul IELTS for Life Skills. Ambele sunt teste SELT (Secure English Language Tests) aprobate de UK Home Office.

Pentru IELTS, poți alege cum vrei să susții testul – pe hârtie sau pe un computer într-unul dintre centrele noastre de testare. Depinde dacă preferi să scrii sau să folosești o tastatură.

În plus, ai putea susține testul IELTS Academic și de acasă, prin intermediul IELTS Online folosind propriul computer sau laptop. Această opțiunea este disponibilă în mai multe țări – verifică aici pentru a vedea dacă ești eligibil.

Pentru mai multe informații despre diferitele tipuri de teste IELTS, vezi pagina noastră despre ce test ar trebui să aleg.

Punctaj simplu – ușor de înțeles și recunoscut pe scară largă

Rezultatele tale la testul IELTS sunt ușor de înțeles. Acestea sunt acordate sub formă de punctaje întregi pe o scară de la 1 („non-utilizator”) la 9 („expert”). De exemplu, cineva care obține un punctaj de 6 ar fi considerat un „utilizator competent”.

Există câte un punctaj individual pentru fiecare parte a testului: Ascultare, Citire, Scriere și Vorbire. Acestea pot fi punctaje întregi sau punctaje fracționate. Punctajul tău general este dat de performanța ta medie pentru toate cele patru domenii.

Dacă este cazul, punctajele sunt rotunjite până la cea mai apropiată valoare fracționată, precum în exemplul de mai jos:

Ascultare Citire Scriere Vorbire Medie Punctaj general
6,5 6,5 5,0 7,0 6,25 6,5

Toate testele IELTS folosesc același sistem de punctaj, indiferent dacă sunt susținute pe hârtie, pe un computer de la un centru de testare sau online. Astfel, vei putea înțelege cu ușurință cum va fi punctat testul tău.

Un alt avantaj al IELTS este acela că poate fi mapat cu ușurință la Cadrul european comun de referință (CECRL) - un standard internațional pentru descrierea competenței lingvistice pe o sară de la A1 (de bază) la C2 (expert).

Oricine obține un punctaj IELTS de 7 sau mai mare se va încadra în categoria „utilizator expert”, în timp ce oricine obține un punctaj IELTS de 4,5 sau mai mare va fi recunoscut ca „utilizator independent”.

Vei găsi mai multe informații despre punctaje și comparațiile cu CECRL aici. Pentru un ghid complet al rezultatelor și punctajelor, inclusiv duratele de afișare a rezultatelor și opțiunile de recorectare, vizitează această pagină.

Sprijin semnificativ în vederea testării – ca să te poți pregăti pentru cele mai bune rezultate

Cu IELTS, poți accesa o sursă bogată de materiale de pregătire pentru a te ajuta să stăpânești toate aspectele testului înainte de a-l susține. Indiferent de nivelul tău, aceste materiale te vor ajuta să îți perfecționezi competențele, să ai mai multă încredere în tine și să te pregătești pe deplin pentru ziua de testare.

Aceste resurse includ IELTS Ready Premium cu o gamă de teste și cursuri de pregătire, precum și teste gratuite de pregătire pentru IELTS

Dacă ai întrebări, le poți adresa unui profesor IELTS în cadrul sesiunilor live cu experți de pe Facebook. În plus, mai ai la dispoziție și cursuri individuale și sesiuni personalizate de instruire online.

Poți găsi mai multe materiale de pregătire pentru IELTS aici.

One Skill Retake – pentru a obține punctajul dorit fără a repeta întregul test

Datorită acestei noi opțiuni, IELTS One Skill Retake, atunci când susții testul IELTS, vei avea posibilitatea de a-ți îmbunătăți punctajul pentru o anumită competență fără a repeta întregul test. 

Cu One Skills Retake, dacă simți nevoia să îți îmbunătățești performanța sau consideri că nu ai putut să îți atingi nivelul real la o anumită competență, de exemplu, la Ascultare, Citire, Scriere sau Vorbire, te poți concentra exclusiv pe secțiunea respectivă și poți repeta testarea aferentă acelei competențe în termen de 60 de zile de la testul inițial.

În plus, atunci când primești rezultatul pentru One Skill Retake, dacă preferi să folosești punctajul original, o poți face! 

Vezi aici pentru a afla mai multe despre această opțiune.