By British Council România

31 ianuarie 2024 - 11:00

What official English certificate do you need to get a visa and study in the UK, image

Deși Marea Britanie nu mai face parte oficial din UE, mii de cetățeni ai UE continuă să își dorească să meargă acolo pentru a lucra sau pentru a studia - de fapt, cererile de studii universitare, în Marea Britanie, au crescut, în anii ce au urmat referendumului. În prezent, în Marea Britanie trăiesc, studiază și lucrează peste 1 milion de români, dar, evident, deplasarea liberă între cele două țări a devenit mai complicată după Brexit. Acest lucru nu înseamnă însă că studiile în UK nu continuă să fie o opțiune excelentă, ținând cont că multe dintre universitățile de top din lume se află în Marea Britanie. Dar înseamnă, într-adevăr, că acum vor fi necesare un pic mai multe documente. Unul dintre lucrurile importante, pe care va trebui să le faci, este să obții o acreditare lingvistică, pentru viza de muncă sau de studii. În acest articol, îți vom arată care teste de nivel de engleză sunt aprobate de guvernul Marii Britanii și te vom ajuta să fii mai cu un pas mai aproape de universitatea sau locul de muncă dorit!

Identifică tipul de viză necesar

Tipul de viză de care ai nevoie va depinde dacă intenționezi să te muți în Marea Britanie pentru muncă sau studii și ce tip de muncă plănuiești să faci. Este important să verifici aceste lucruri pe site-ul oficial al guvernului britanic. Tipul de test de nivel engleză necesar va depinde de tipul de viză pentru care aplici. Unele vize (pentru majoritatea locurilor de muncă calificate și studii) vor necesita un test de engleză aprobat, care evaluează toate abilitățile - citire, scriere, vorbire și ascultare, în timp ce dacă vei călători în Marea Britanie, pentru alte motive, (de exemplu, pentru a face sport), este posibil să ai nevoie doar de un test de engleză care evaluează vorbirea și ascultarea. Asigură-te că afli exact ce tip de viză trebuie să obții.

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

Secure English Language Test

Vei descoperi repede că va trebui să treci un test denumit SELT, care va indica nivelul tău de engleză - acesta este un acronim pentru Secure English Language Test. Aceste teste îndeplinesc standarde riguroase de securitate și calitate, pentru a se asigura că toată lumea primește un tratament corect și că nivelul pe care îl atingi reflectă adevăratul nivel de engleză. Cu siguranță, nu va fi suficient să prezinți un certificat de la academia locală de engleză, care poate demonstra că ai finalizat un curs de limbă engleză pentru avansați, în urmă cu câțiva ani!

Guvernul Marii Britanii are o listă de SELT-uri pe site-ul său. Dacă mergi în Marea Britanie, pentru a studia, este important să știi ce test de nivel engleză va trebui să susții - reține că vei avea nevoie de un certificat de limbă pentru cererea de viză, dar universitatea sau instituția la care vrei să studiezi îți poate cere și un tip de certificat diferit, pentru un alt nivel.

Pe lângă testul academic sau general IELTS obișnuit, susținut de peste 3,5 milioane de oameni, din 140 de țări, în fiecare an, IELTS oferă două teste special concepute pentru vizele și imigrația în Marea Britanie:

IELTS Life Skills este un test cu calificative promovat/nepromovat, pentru nivelul CEFR A1 sau B1. IELTS Life Skills este, de obicei, preferat pentru vize generale (cu alte cuvinte, nu este un test de nivel engleză indicat pentru persoanele care speră să lucreze sau să studieze în Marea Britanie).

IELTS for UKVI, este recomandat, în prezent, de multe universități și instituții, deoarece este similar cu testul IELTS obișnuit, prin aceea că, după ce îl vei susține, vei obține un nivel certificat pentru fiecare abilitate, de la nivelul A1 până la nivelul C2. În plus, acesta este și unul dintre SELT-urile recunoscute de guvernul Marii Britanii. Pe site-ul web Take IELTS al British Council, poți găsi un ghid util, care te va ajuta să descoperi ce nivel de engleză este necesar pentru diferite tipuri de viză pentru muncă și studii. Testul IELTS for UKVI poate fi susținut doar la București - poți afla mai multe despre datele testelor de pe site-ul IELTS.

Asigură-te că verifici ce tip de test de nivel engleză este necesar pentru universitatea la care vrei să aplici.

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

Ce nivel de engleză trebuie să am pentru a primi viza?

În acest caz, trebuie să ții cont de două lucruri: primul este nivelul de care „ai nevoie”, pentru a obține viza dorită. Dacă aplici la o universitate sau la un colegiu din Marea Britanie, al doilea lucru este nivelul solicitat de instituția respectivă. Acest lucru ar putea fi diferit și în funcție de cursul pe care vrei să îl urmezi - așa că fă-ți temele bine.

În general, pentru o viză de studii, vei avea nevoie de o certificare de nivel B2 sau superioară, dacă vrei să studiezi la nivel de diplomă (universitară sau superioară). Dacă aplici pentru a studia sub un nivel de diplomă (și anume, pentru a obține niveluri A sau similar), ai nevoie de un nivel B1 sau superior. Pentru o viză de muncă, nivelul de engleză va depinde de tipul de muncă - pentru locuri de muncă calificate, poate fi necesar să demonstrezi doar un nivel B1.

Cum să te pregătești: limbă, cultură…și finanțe!

Indiferent de nivelul de engleză din prezent și de nivelul pe care trebuie să-l demonstrezi pentru viză, cu cât mai mult îți poți pregăti și îmbunătăți abilitățile de engleză, înainte de a trăi sau de a lucra în străinătate, cu atât mai bine. Pe lângă perfecționarea abilităților tale generale de engleză, este o idee bună să te înscrii la curs de pregătire pentru testul pe care decizi să îl susții, deoarece pregătirea în tehnica examenului te va ajuta să te simți mai încrezător și vei fi astfel sigur că vei obține un punctaj bun - există o mulțime de resurse gratuite care te pot ajuta să te pregătești pentru testul IELTS for UKVI, precum și cursuri scurte de pregătire cu examinatori IELTS instruiți. Dar ține minte că nu se rezumă totul la studiu. Ar fi ideal și dacă vei încerca să profiți de alte oportunități, pentru a exersa limba engleză în afara clasei, pentru a te simți mai bine pregătit pentru viața ta nouă în Marea Britanie.

Mutatul în străinătate poate fi o experiență descurajantă, dar poate fi și incredibil de interesantă și plină de satisfacții. Chiar dacă te simți încrezător în abilitățile tale lingvistice, vor exista inevitabil și alte lucruri la care va trebui să te adaptezi. Și finanțele ar putea reprezenta o problemă - studiul în străinătate este rareori ieftin, dar este posibil să fii eligibil pentru o bursă sau un împrumut, așa că merită să studiezi un pic opțiunile. Succes cu aplicația și o ședere minunată în Marea Britanie!