By IELTS Expert

29 iunie 2023 - 13:25

The importance of listening in English, blog image

Ascultarea este o parte foarte importantă a învățării limbii engleze, dar cum o putem îmbunătăți?

Acest articol pune accent pe trei tipuri de provocare în ascultare - ascultarea la o viteză ușor de înțeles, ascultarea la o viteză naturală și ascultarea unor tipuri de accente și dialecte. Dacă ești la nivel de C1, sau dacă cunoști limba engleză la nivel C2, ar fi bine să sari peste prima parte. Pentru nivelurile sub celor de mai sus, cred că este necesară o combinație a tuturor tipurilor de provocare dacă vrei să treci peste faza de a învăța și să-ți îmbunătățești cu adevărat capacitatea de ascultare.

Mulți cursanți de nivel inferior sunt reticenți în a asculta limba engleză la o viteză naturală și într-o varietate de accente, simțind că nu sunt "pregătiți", dar de fapt nu este niciodată prea devreme, așadar, chiar dacă ești începător, ar trebui să continui să citești dincolo de capitolul de viteză, ușor de înțeles din acest articol!

Dacă te pregătești pentru un examen, te rugăm să ai în vedere că pentru cele mai recente informații despre formatul examenului trebuie să accesezi sursa directă - IELTS sau pagina web Cambridge English. Pentru cei care susțin testul IELTS, puteți exersa pe teste gratuite online Listening

Ascultarea la o viteză ușor de înțeles

Aproape toate cursurile și manualele de curs conțin exerciții de ascultare la nivelul cursanților și, deși nu este util să ascultăm exclusiv discursuri simplificate și încetinite în mod nefiresc, nu există nicio îndoială că ascultarea gradată ne ajută enorm la creșterea încrederii.

Cu toate acestea, dacă nu ai timp sau resurse financiare pentru un curs de limba engleză sau dacă dorești să completezi cu exerciții suplimentare de ascultare cursul pe care îl frecventezi, poate te întrebi unde ai putea găsi exerciții de ascultare cu un nivel de dificultate potrivit pentru tine. Iată câteva opțiuni.

Pagina web Voice of America’s Learning English are știri într-o engleză simplă. Știrile sunt disponibile atât sub formă de audio, cât și de text scris, iar materialul audio este la o viteză mult mai lentă decât vorbirea naturală. Depinde de tine dacă în timp ce asculți vrei să și citești. Pe aceeași pagină web vei găsi linkuri către cursuri de limba engleză la două niveluri. Pentru că este un produs american, aceste niveluri nu sunt corelate cu Cadrul European, dar aș spune că nivelul 1 este util pentru începătorii absoluți, iar nivelul 2 pentru A2/B1 sau pentru cursanții de nivel pre-intermediar. Cel mai bun mod de a vedea dacă nivelul este potrivit pentru tine este să încerci unul.

Dacă ai nevoie de o gamă mai largă de exerciții de ascultare cu dificultate crescândă pagina web a British Council LearnEnglish are o întreagă secțiune dedicată ascultării. Aici poți găsi zeci de exerciții de ascultare, organizate pe niveluri, de la Începător A1 până la Avansat C1. Exercițiile se bazează pe situații de la locul de muncă și situații sociale, precum și pe scenarii utile, cum ar fi închirierea unui apartament, și sunt însoțite de activități premergătoare pentru a te pregăti.

O altă modalitate de a face ascultarea mai ușoară este să alegem ceea ce ne place să ascultăm și să o redăm la o viteză mai mică. Pe YouTube, de exemplu, dă clic pe butonul de setări din partea de jos a videoclipului și alege viteza de redare, apoi selectează 0,75 pentru o viteză de vorbire mai lentă, dar care sună totuși realist. 0.5 va suna un pic înfiorător, dar tot îți vei da seama de toate schimbările de tonalitate și caracteristicile de limbaj ale vorbirii naturale, așadar, dacă crezi că această ascultare te ajută, alege-o cu încredere! Majoritatea cărților audio și podcasturile au, de asemenea, această funcție.

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

Ascultarea la viteza naturală

În calitate de copii, prima noastră expunere la limbă este prin ascultare, dar, în calitate de adulți care învață limbi străine, preconcepțiile și anxietățile pot uneori să ne împiedice să înțelegem. Unii cursanți intră în panică atunci când sunt expuși la vorbirea naturală, iar acest lucru este adesea declanșat de ideea greșită că trebuie să reținem fiecare cuvânt, când de fapt ar trebui să ne concentrăm asupra a ceea ce înțelegem. Dacă vrem să ne îmbunătățim capacitatea de ascultare, este esențial să depășim această teamă de cuvinte și sunete necunoscute.

Deci, cum ne stabilim obiective realizabile ascultând limba engleză la o viteză naturală, chiar și la niveluri mai inferioare? 

Dacă ești un începător absolut, poți începe prin a urmări serialele în limba engleză, dar cu subtitrare în limba nativă sau prin a asculta radioul în timp ce pregătești cina. Nu contează dacă urmărești subtitrările mai mult decât sunetul audio sau doar dansezi pe melodiile de la radio - expunerea la sunetele limbii engleze la o viteză naturală și detalii precum vorbirea conectată, sunt puncte de pornire destul de bune pentru a începe învățarea. Scopul tău realizabil în acest caz este doar să te obișnuiești cu sunetele pe care le auzi, să le asculți în încăperea unde te afli și să nu te trezești cu transpirația rece a unei traume din trecut de la ora de engleză!

Dacă te situezi la un nivel mai înalt decât un începător, îți poți stabili un obiectiv puțin mai ridicat. De exemplu, urmărește din nou episodul preferat din serialul respectiv, dar de data aceasta fără subtitrări. Deja știi ce se întâmplă, așa că nu trebuie să îți faci griji că vei pierde un moment important, iar contextul te va ajuta să vezi cât de mult ai înțeles. Alternativ, alege un serial nou, cu un scenariu mai simplu, și urmărește-l de la început în limba engleză, cu subtitrare în engleză la început, și fără subtitrare când ești pregătit.

Filmele sunt, de asemenea, o idee excelentă pentru o modalitate plăcută de a asculta limba engleză la o viteză naturală. 

Ascultarea unor tipuri de accente și dialecte

Încă îmi amintesc prima dată când am mers la Madrid, după un an de locuit în Malaga și după ce am comunicat perfect în spaniolă, dar m-am trezit că mă chinuiam să înțeleg și să fiu înțeles în timp ce comandam o cafea! Unii ar putea spune că, cu siguranță, spaniola "standard" este mult mai ușoară decât cea andaluză, dar nu există mai greu sau mai ușor în cazul limbilor, accentelor și dialectelor - este o chestiune de obișnuință.

După părerea mea, nu ne putem numi cu adevărat cunoscători ai unei limbi până când nu suntem capabili să înțelegem o varietate rezonabilă de accente. Contrar a ceea ce ai putea crede, BBC radio este un loc bun pentru a începe să lucrezi în acest sens. Pe aplicația BBC Sounds, ai acces gratuit la posturi de radio, inclusiv 6 Music, cu accente de DJ care variază de la galeza lirică a lui Cerys Matthews până la vorbirea tărăgănată a lui Iggy Pop, 1Xtra, cu accente și vocabular mai tinerești, și BBC Asian Network, cu o varietate de accente britanice asiatice, ca să nu mai vorbim de câteva melodii hindi uimitoare.

Există, de asemenea, podcasturi și cărți audio redactate pe BBC Sounds, din nou cu o varietate de accente și dialecte printre interpreți și actori. Mai presus de toate, poți asculta muzică, ceea ce știi deja că este o modalitate excelentă de a-ți pregăti urechile.

O ultimă idee

Așadar, în concluzie, indiferent ce alegi pentru a practica ascultarea, nu trebuie să înțelegi întotdeauna pe deplin ceea ce auzi. Este bine să te bazezi uneori pe ajutoare precum subtitrările sau chiar să te lași pur și simplu purtat de sunete, dar dacă dorești să-ți îmbunătățești audiția, trebuie să treci de ascultările care te fac să te simți confortabil. Dacă poți repeta fiecare cuvânt din ceea ce s-a spus, este prea ușor și trebuie să fii mai curajos!