By IELTS Expert

20 februarie 2023 - 15:47

Finding the right English proficiency test for you, blog image

Vei afla tot ce trebuie să știi despre cele mai populare teste de competență în limba engleză, astfel încât să poți decide care este cel mai potrivit pentru tine:

  • Cele mai populare teste de competență în limba engleză  
  • Principalele caracteristici ale testelor 
  • Cum se compară testele 
  • Cum să alegi testul potrivit pentru tine  
  • Pregătirea pentru testul IELTS

Atunci când trebuie să susții un test de competență în limba engleză și să descoperi toate opțiunile, este normal să ai o mulțime de întrebări.  

Este unul dintre teste mai ușor decât celelalte? Ce teste pot fi efectuate pe calculator? Care dintre ele oferă rezultate rapide?

Va trebui să ai în vedere principalele caracteristici ale fiecărui test înainte de a face o alegere. Trebuie să ai în vedere factori precum recunoașterea, siguranța, formatul testului, criteriile de evaluare și metoda de susținere a testului.

Fiecare test poate fi cel mai potrivit în funcție de scopurile personale. De exemplu, dacă unul dintre obiectivele tale de studiu este să te înscrii la o școală de prestigiu Ivy League, atunci teste precum IELTS și TOEFL, care măsoară dacă nivelul tău de cunoaștere a limbii engleze este potrivit pentru mediul academic, ar trebui să te ajute să îl îndeplinești.  

Convingerea că TOEFL este cel mai potrivit test de limba engleză în cazul în care dorești să studiezi în Statele Unite, nu mai este adevărată. Testul IELTS Academic este la fel de bun, motiv pentru care peste 3.400 de instituții din SUA (inclusiv membre Ivy League) și programe îl acceptă ca dovadă a competențelor lingvistice în engleză.

Dacă dorești să te muți în străinătate pentru a munci sau pentru a studia, poți susține unul dintre cele mai populare teste de competență în limba engleză, cu orientare generală. Astfel de teste tind să măsoare cunoștințele de limba engleză într-un context practic, de zi cu zi.

Cele mai populare teste de competență în limba engleză

Cele mai populare teste de competență în limba engleză sunt IELTS, TOEFL, TOEIC, CELPIP și Cambridge English Qualifications KET, PET, FCE, CAE și CPE. Astfel, IELTS și TOEFL sunt într-o ligă diferită de restul, deoarece sunt recunoscute și acceptate de un număr mare de organizații, atât în țările anglofone, cât și în cele non-anglofone.  

Testele de competență în limba engleză sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă pe piața muncii. Angajatorii, organismele profesionale și asociațiile se bazează pe rezultatele testelor pentru a selecta persoanele potrivite. Așadar, obținerea unor rezultate bune la aceste teste îți poate îmbunătăți considerabil perspectivele de angajare.

Principalele caracteristici ale testelor

IELTS

IELTS este conceput pentru a evalua competențele lingvistice ale persoanelor care doresc să studieze sau să lucreze acolo unde engleza este principala limbă de comunicare. Recunoscut de peste 11.000 de organizații din întreaga lume, este cel mai popular test de competență lingvistică în limba engleză pentru învățământul superior și migrația globală.  

Testul are patru secțiuni: ascultare, citire, scriere și vorbire. Fiecare dintre aceste secțiuni generează un punctaj individual, care este utilizat ulterior pentru a acorda un punctaj general. Rezultatele sunt raportate sub formă de note pe o scară de la 1 (cel mai mic) la 9 (cel mai mare). Punctajul IELTS este valabil pentru o perioadă de doi ani de la data testului.  

Există două teste IELTS disponibile - IELTS Academic și IELTS General. Testul pe care trebuie să îl susții depinde de ceea ce dorești șă faci în viitor. IELTS Academic măsoară dacă nivelul tău de cunoaștere a limbii engleze este adecvat mediului academic, deci reflectă aspecte ale limbajului academic. IELTS General, pe de altă parte, măsoară competența lingvistică în limba engleză într-un context practic, de zi cu zi. În mod firesc, sarcinile și secțiunile reflectă atât situațiile de la locul de muncă, cât și cele sociale.

Dacă dorești să susții IELTS cu British Council, o poți face în orice parte a lumii: există peste 800 de centre oficiale de testare British Council IELTS, localizate în mod convenabil și care dispun de facilități moderne.

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

TOEFL

Acesta este cel mai important test american și este acceptat în întreaga lume de universități și instituții. Testul a fost dezvoltat inițial de către Centrul de Lingvistică Aplicată din Washington, DC. Limbajul folosit în cadrul testului reflectă îndeaproape modul în care limba engleză este folosită în mediul academic de zi cu zi, iar conținutul testului este în întregime academic, cu sarcini integrate. La fel ca IELTS, acest test evaluează cele patru competențe lingvistice de bază: ascultare, citire, scriere și vorbire.

În prezent, testul TOEFL iBT poate fi susținut în trei moduri diferite: la un centru de testare, acasă sau pe hârtie. Versiunea TOEFL iBT Home reprezintă același test pe care l-ai susține la un centru de testare, dar din confortul casei tale. În mod similar, versiunea pe hârtie are aceleași patru abilități TOEFL iBT de testare, dar trebuie finalizată în două părți. În timp ce proba de vorbire se face acasă, pe calculator, celelalte trei secțiuni sunt pe hârtie și se desfășoară la un centru de testare. 

Fiecare secțiune a testului TOEFL are un interval de punctaj de la 0 la 30, astfel încât punctajul maxim pe care îl poți obține este de 120. Punctajul este valabil timp de 2 ani.

TOEIC

Testul de engleză pentru comunicare internațională evaluează abilitățile de comunicare la locul de muncă. Un punctaj total de 990 la test (echivalent cu C1 nivelul de CEFR), se obține prin însumarea punctajelor obținute la ascultare și citire. Testul urmează un model de notare diferit pentru probele de vorbire și scriere. Ca și celelalte teste, rezultatele TOEIC sunt valabile timp de doi ani. 

Deoarece testul te ajută să demonstrezi capacitatea de a comunica la nivel global cu colegii de muncă și clienții, este foarte apreciat de companii, corporații multinaționale și organisme internaționale și guvernamentale din întreaga lume. De exemplu, companiile din sectorul aviației îl folosesc pentru a măsura nivelul de cunoaștere a limbii engleze al angajaților lor.  

CELPIP

Programul Canadian de Competență în Limba Engleză, mai bine cunoscut sub numele de CELPIP, este principalul test de competență lingvistică în limba engleză generală din Canada. Acesta evaluează abilitățile de comunicare în limba engleză într-o varietate de situații cotidiene și este utilizat, în principal, în scopuri profesionale și de imigrare. Sunt disponibile două tipuri de teste: CELPIP - Test General (3 ore), și CELPIP - Testul General LS (1 oră). În timp ce testul mai lung acoperă toate cele patru abilități lingvistice, versiunea mai scurtă include doar vorbire și ascultare.  

În ceea ce privește conținutul testului, CELPIP se concentrează pe engleza nord-americană. Spre deosebire de IELTS Listening, care prezintă vorbitori din diferite țări vorbitoare de limba engleză, secțiunea de ascultare din CELPIP utilizează doar accentul nord-american. De asemenea, testul CELPIP este complet computerizat, testul de vorbire se face pe calculator, iar răspunsurile la întrebări sunt înregistrate.  

Cambridge English KET, PET, FCE, CAE și CPE

Aceste teste au fost elaborate de Cambridge English, un departament al Universității Cambridge. Testele Cambridge sunt recunoscute în întreaga lume de mii de angajatori, universități și ministere ca dovadă a capacității de a utiliza limba engleză. Un aspect unic al acestor teste este faptul că rezultatele nu au o dată de expirare, ceea ce înseamnă că aceste calificări sunt valabile pe viață.  

Îți prezentăm mai jos principalele caracteristici ale testelor Cambridge English Qualifications. 

KET (Key English Test): acesta este un examen de nivel elementar care îți testează capacitatea de a utiliza limba engleză pentru a comunica în situații simple.  

PET (Preliminary English Test): acest test are un nivel intermediar. Dacă ai abilități lingvistice practice pentru utilizarea zilnică, PET ți se va potrivi.  

FCE (First Certificate of English): acest test poate dovedi că ai competențele lingvistice necesare pentru a trăi și a lucra independent într-o țară vorbitoare de limba engleză sau pentru a studia la cursuri predate în limba engleză.  

CAE (Certificate in Advanced English): Este o calificare aprofundată, de nivel înalt, care arată că deții competențele lingvistice pe care le caută angajatorii și universitățile.  

CPE (Certificate of Proficiency in English): acesta este cel mai înalt nivel de calificare oferit de Cambridge English. Testul dovedește că poți comunica cu fluența și sofisticarea unui vorbitor de limba engleză foarte competent.

Cum se compară testele

Chiar dacă rezultatele acestor teste nu sunt direct comparabile, poți folosi ca punct de referință Cadrul European Comun de Referință (CEFR) , un standard internațional care definește competențele lingvistice.

Test/Nivel A1 A2 B1 B2 C1 C2
IELTS - - 4.0-5.0 5.5-6.5 7.0-8.0 8.5, 9.0
TOEFL - - 42-71 71-94 95-120 115-120
TOEIC 120-234 235-549 550-784 785-944 945-990 -
KET (Key) 100-119 120-139 140-150 - - -
PET (Preliminary) - 120-139 140-159 160-170 - -
FCE (First) - - 140-159 160-179 180-190 -
CAE (Advanced) - - - 160-179 180-199 200-210
CPE (Proficiency) - - - - 180-199 200-230
CELPIP - 4 5 6,7 8,9 10-12

Cum alegi testul potrivit

Motivul pentru care dorești să susții un test de competență în limba engleză va decide, în mare măsură, care este testul potrivit pentru tine. Ținând cont de acest lucru, am identificat mai jos posibile scenarii.  

Scenariul 1: Aș dori să studiez la o universitate din Statele Unite sau din Canada.

IELTS este cel mai popular test de competență lingvistică în limba engleză din lume pentru învățământul superior și migrația globală. Instituții importante din SUA recunosc faptul că IELTS oferă o reflectare reală a capacității de a înțelege limba engleză și de a comunica în această limbă. Testul IELTS pentru Statele Unite este de încredere pentru cele mai bune 25 de universități din țară, acceptat de toate colegiile Ivy League, și utilizat de programele primelor 50 de universități americane cu cei mai mulți studenți internaționali. Fiind un test american, TOEFL are, de asemenea, o largă acceptare în rândul instituțiilor de învățământ din Statele Unite.  

În ceea ce privește Canada, IELTS este o alegere la fel de populară și acolo. De fapt, este testul de engleză preferat de universitățile și colegiile din Canada

Scenariul 2: Aș dori să lucrez și să studiez în Regatul Unit, Australia sau Noua Zeelandă.

În Regatul Unit, Australia și Noua Zeelandă, IELTS este un nume de încredere care îți poate deschide uși. Cele mai importante instituții de învățământ din aceste țări recunosc standardele înalte ale testului. Fie că ai nevoie de admitere la o instituție de învățământ sau de găsirea unui loc de muncă, IELTS te poate ajuta să obții acest lucru.

În aceste țări vorbitoare de limba engleză, domeniile educației și ocupării forței de muncă au standarde foarte înalte. Învățarea limbilor străine îți permite să te pregătești eficient într-un mediu multicultural și să dobândești competențe pentru viitor. Atunci când stăpânești bine limba engleză și poți demonstra acest lucru prin intermediul unuia dintre cele mai eficiente teste de engleză, vei obține un avantaj în fața celorlalți.

Scenariul 3: Mi-ar plăcea să lucrez pentru o companie multinațională.

TOEIC, IELTS și TOEFL sunt cele mai populare teste de cunoaștere a limbii engleze în scop profesional. Companiile își dau seama că anumite componente specifice din teste, cum ar fi IELTS, le poate ajuta să selecteze persoanele potrivite. Prin urmare, dacă dorești să faci parte dintr-o companie corporatistă cu prezență globală, obținerea unor rezultate bune la unul dintre aceste teste îți poate îmbunătăți considerabil perspectivele de angajare. Angajatorii din sectoare precum finanțe, guvern, construcții, energie, aviație și turism se bazează pe IELTS pentru a recruta persoane cu competențe lingvistice corespunzătoare.

Scenariul 4: Aș dori să îmi construiesc o carieră în domeniul afacerilor internaționale.

Organizațiile de afaceri consideră din ce în ce mai mult necesară externalizarea proceselor de afaceri. Acest lucru sporește automat necesitatea de a avea angajați bilingvi sau multilingvi pentru a asigura buna funcționare a afacerii. În plus, ajută organizațiile să se impună pe piețe noi. Într-o astfel de situație, este mult mai puțin probabil ca întreprinderile să concedieze un angajat care cunoaște bine limba engleză. 

Dacă dorești să-ți construiești o carieră în domeniul afacerilor internaționale, faptul că poți dovedi că ai cunoștințe generale de limba engleză va fi un mare avantaj. Un test de genul IELTS, care poate măsura nivelul de cunoaștere a limbii engleze, atât într-un context academic, cât și într-un context practic, de zi cu zi, te va ajuta să îți demonstrezi competențele lingvistice în fața potențialilor angajatori.

Scenariul 5: Aș dori să știu care este nivelul meu de limbă engleză.

Dacă vrei să îți afli nivelul de engleză, atunci testele Cambridge English sunt o alegere bună. După cum am menționat mai devreme, aceste calificări acoperă o gamă de niveluri (CEFR niveluri A2 până la C2) și sunt valabile pe viață.  

Cu toate acestea, dacă dorești să te familiarizezi cu formatul testelor de engleză precum IELTS, accesează acest link. Aici vei găsi o gamă de materiale de pregătire gratuite care te ajută să înțelegi mai bine testul. Poți, de asemenea, să experimentezi testul susținând online și gratuit unul dintre testele de practică IELTS disponibile pe site. În plus, vei avea ocazia să vizionezi videoclipuri cu cei are au susținut în trecut testul IELTS, în care împărtășesc sfaturi utile și vorbesc despre experiența lor.

Pregătirea pentru testul IELTS  

Când te înscrii la testul IELTS cu British Council ai acces la o gamă largă de materiale de pregătire gratuite, inclusiv teste practice online, webinarii IELTS, aplicații mobile, Pachete de Studiu IELTS și tutoriale video. Depinde de tine cum beneficiezi de aceste avantaje. Citește despre formatul testului, pentru a știi exact la ce să te aștepți. În cele din urmă, nu uita regula de aur: cu cât petreci mai mult timp exersându-ți abilitățile IELTS, cu atât vei fi mai bine pregătit în ziua examenului.

Gânduri finale

Sperăm că ai găsit aici suficiente informații pentru a-ți adresa întrebările corecte, astfel încât să poți alege testul de competență în limba engleză care ți se potrivește cel mai bine. În timp ce testele prezentate aici au toate caracteristici unice care le fac atractive, există câteva avantaje suplimentare pentru IELTS. Pe lângă faptul că este cel mai recunoscut test de competență lingvistică în limba engleză din lume, acesta poate măsura nivelul C2 de cunoaștere din Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi Străine (CEFR). De asemenea, IELTS are un conținut internațional - cu texte și sarcini provenind din publicații din întreaga lume anglofonă - ceea ce îl face un test corect și imparțial.  

Indiferent de testul pe care vei decide să îl susții, asigură-te că exersezi suficient, chiar dacă ai încredere că abilitățile tale de limba engleză sunt peste medie. Acest lucru se datorează faptului că, dacă nu înțelegi pe deplin cum funcționează fiecare secțiune a testului și ce caută examinatorii atunci când îți evaluează performanța, este puțin probabil să obții cele mai bune rezultate. Mult noroc!