By IELTS Expert

29 iunie 2023 - 11:00

TOEFL or IELTS - which is the right test for me, blog image

Am întocmit o listă de lucruri importante pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a alege între TOEFL și IELTS, două dintre cele mai larg acceptate teste de competență lingvistică în limba engleză. Pe baza următoarelor criterii acest articol ar trebui să te ajute să decizi o dată pentru totdeauna care dintre cele două teste răspunde cel mai bine nevoilor tale:

  • Dificultate
  • Obiective
  • Mod de prezentare
  • Nivelul de limba engleză
  • Abilități testate
  • Competențe de vorbire
  • Durata
  • Obținerea rezultatelor
  • Costuri
  • Sfaturi și experiențe ale altor participanți la test.

Poate că atunci când te gândești să dai un test internațional de competență lingvistică în limba engleză prima dată te întrebi care este cel mai bun test. Și în nouă din zece cazuri, este o alegere între TOEFL și IELTS. Pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză, este important să înțelegi mai întâi cum funcționează fiecare test, astfel încât alegerea finală să corespundă obiectivelor tale personale.

În ceea ce privește recunoașterea internațională, cele două teste nu se deosebesc prea mult. Ambele sunt recunoscute de majoritatea instituțiilor de învățământ și de afaceri. Merită să ne amintim, totuși, că IELTS este cel mai utilizat test internațional de limba engleză în străinătate, acceptat de peste 12.500 de organizații din 140 de țări. Acest lucru îl face automat alegerea ideală dacă unul dintre obiectivele tale este să călătorești prin lume și să cunoști o mare varietate de culturi.

Este un pas important dacă înainte de a alege între TOEFL și IELTS te-ai hotărât deja în ce parte a lumii dorești să călătorești, restrângând destinațiile la un anumit continent și o anumită țară. Universitățile și companiile tind să îți ofere informații detaliate despre tipul de test pe care îl solicită, fie că este vorba de TOEFL sau IELTS. Unele acceptă ambele teste. În acest caz, instituția pe care ai ales-o ar trebui să-ți pună la dispoziție informații despre punctajul minim pentru fiecare test și despre tipul de test pe care să îl susții.

IELTS - conceput de Cambridge English, parte a Universității Cambridge - este cel mai popular test de limba engleză cu miză mare în Regatul Unit și în cea mai mare parte a Europei. De asemenea, este acceptat de majoritatea instituțiilor din Statele Unite, unde se află Educational Testing Service (ETS), organizația care administrează TOEFL. Acest lucru înseamnă că IELTS te poate duce oriunde dorești să mergi.

Gândește-te, de asemenea, dacă vrei să te muți în străinătate din motive academice, afaceri sau motive personale. Cele mai importante diferențe dintre cele două teste sunt prezentate mai jos. Pentru a face alegerea corectă, ar trebui să parcurgi pe rând toate criteriile, punând în balanță avantajele și dezavantajele. Așa că, orice ai face, nu te grăbi!

Dificultate

Atunci când te gândești la ce test de engleză să dai, este normal să vrei să știi care este nivelul de dificultate al fiecăruia, pentru că astfel îl vei putea alege pe cel mai ușor dintre toate.

Așadar, întrebarea de un milion de dolari este care este cel mai dificil test, TOEFL sau IELTS? Ei bine, ca să fiu sincer, acest lucru depinde în întregime de competențele tale lingvistice și de cunoștințele anterioare, așa că nu există un răspuns concret. Din păcate, nu s-a ajuns încă la un consens cu privire la ce test este mai ușor.

În timp ce TOEFL este deținut de un organism nord-american, iar IELTS de organizații din Marea Britanie și Australia, succesul tău la IELTS nu depinde de familiaritatea cu accentul, vocabularul sau contextul britanic. De fapt, un factor care face ca IELTS să fie cu adevărat internațional este că testul prezintă o mare varietate de accente, nu doar britanice. Și, în caz că te întrebi, pentru a obține un scor bun, în Speaking section al testului IELTS nu se așteaptă să vorbești ca un vorbitor nativ din Marea Britanie sau altă parte.

Pentru a se familiariza cu adevărat cu formatul testului și cu tipurile de exerciții, partenerii IELTS au pus la dispoziția viitorilor candidați o serie de resurse - inclusiv cursuri, webinarii, aplicații de coaching și teste practice - pentru a se familiariza cu formatul testului. Unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le poți primi la pregătire pentru IELTS cu British Council este următorul: practică limba engleză în toate modurile posibile. Citește în limba engleză, ascultă muzică în limba engleză, urmărește filme și seriale în limba engleză și, dacă este posibil, vorbește în mod regulat în limba engleză.

Deși fiecare regiune anglofonă are forme de pronunție foarte distincte, vorbitorii nativi de limba engleză tind, în general, să se înțeleagă între ei. Cel mai important lucru pentru tine, ca participant la test, este să fii inteligibil pentru ceilalți și la rândul tău să îi poți înțelege și tu pe ceilalți.

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

Obiective

Un alt factor crucial atunci când trebuie să alegi între TOEFL și IELTS este să iei în considerare obiectivele tale. De exemplu, trebuie să dai testul pentru a călători ca student, pentru a-ți măsura nivelul de cunoaștere a limbii sau pentru a te muta în străinătate cu scopul de a lucra?

Un avantaj distinct al testului IELTS este că poți alege dintre două tipuri de teste: IELTS Academic și IELTS General Training. Testul IELTS Academic va răspunde cel mai bine nevoilor tale dacă vrei să te muți în străinătate pentru a lucra într-o organizație vorbitoare de limba engleză sau pentru a studia la nivel universitar sau postuniversitar. Pe de altă parte, testul IELTS General Training măsoară capacitatea de a te descurca într-un cadru cotidian și în viața de zi cu zi, așa că este susținut de obicei de persoanele care doresc să emigreze într-o țară vorbitoare de limba engleză.

Cu toate acestea, în unele cazuri, ți se poate cere să te prezinți în mod special la IELTS  UKVI. Acesta este testul adecvat pentru a-ți susține interviul de viză pentru Regatul Unit și este identic cu IELTS în ceea ce privește conținutul, formatul testului și criteriile de evaluare. De fapt, singura diferență constă în modul în care sunt raportate rezultatele. IELTS pentru UKVI va certifica faptul că testul a fost efectuat într-un loc oficial aprobat de Ministerul de Interne din Regatul Unit. Pentru a te ajuta să alegi testul IELTS potrivit, este foarte recomandat să te consulți în prealabil cu instituția la care intenționezi să te înscrii.

Mod de prezentare

Dacă ar fi să compari modul în care sunt prezentate testele TOEFL și IELTS, nu ai găsi nicio diferență semnificativă între ele. La fel ca IELTS, și TOEFL este disponibil în două versiuni. Ambele teste oferă, de asemenea, o versiune online pe care o poți susține din confortul propriului spațiu privat. TOEFL are testul Home Edition, iar IELTS a lansat recent IELTS Online în unele locații, care ar trebui să fie disponibil pe scară mai largă în lunile următoare.

Nivelul de limba engleză

Chiar dacă o comparație exactă între scorurile TOEFL și IELTS are o perspectivă ușor descurajantă, se poate stabili un grad aproximativ de comparabilitate cu tipul de niveluri cerute de obicei de instituțiile academice și de afaceri. Aceste niveluri pot fi, de asemenea, comparate cu standardele de referință din Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi (CEFR). Acesta este un standard internațional care definește competența lingvistică și este un punct de referință utilizat în întreaga lume.

În linii mari, rezultatele IELTS sunt raportate ca scoruri de bandă pe o scară de la 1 (cel mai mic) la 9 (cel mai mare), în timp ce performanța TOEFL este evaluată pe o scară de la 0 la 120 de puncte (cel mai mare).

După cum indică în mod clar tabelul, scorurile IELTS ajung până la nivelul C2 (în principiu, nivelul de vorbitor nativ de limba engleză) al CEFR, în timp ce TOEFL poate oferi doar până la nivelul de validare C1. Cu alte cuvinte, dacă nivelul tău de limbă engleză este la același nivel cu cel al unui vorbitor nativ de limba engleză, pentru a dovedi acest lucru nu este suficient să susții TOEFL. Într-un astfel de scenariu, IELTS este alegerea cea mai potrivită.

Atât rezultatele TOEFL, cât și cele IELTS sunt valabile timp de doi ani. După ce această perioadă a trecut, va trebui să susții din nou oricare dintre aceste teste.

Abilitățile testate

În general, TOEFL și IELTS evaluează aceleași competențe, și anume: ascultarea, citirea, scrierea și vorbirea. Cu toate acestea, secțiunile sau părțile din fiecare test pot fi diferite din cauza diferențelor dintre tipurile de exerciții utilizate.

Proba Listening din TOEFL, de exemplu, este limitat la întrebări cu alegere multiplă. În testul IELTS, această secțiune este mai variată datorită diferitelor tipuri de sarcini utilizate: alegere multiplă, potrivire, etichetare de planuri/ hărți/ diagrame, completare de formulare/ note/ tabele/ diagrame de flux/ rezumate, completare de propoziții.

În ceea ce privește proba Reading, TOEFL alocă 60 de minute acestei secțiuni, care este împărțită în fragmente de text (între trei și cinci), iar înțelegerea este evaluată prin intermediul unor întrebări cu alegere multiplă. Prin comparație, proba Reading la IELTS, care durează de asemenea 60 de minute, implică un set de texte care sunt evaluate într-un mod mult mai cuprinzător. De exemplu, ți se poate cere să sugerezi titluri, să completezi propoziții, să termini rezumate, să completezi tabele, diagrame și așa mai departe.

Competențe de vorbire

Una dintre cele mai evidente diferențe la secțiunea Speaking este că cei care susțin testul TOEFL trebuie să vorbească la microfon în timp ce răspund la întrebări. La IELTS, candidații susțin un interviu oral individual cu un examinator IELTS instruit. Este posibil ca această parte a testului să fie susținută în aceeași zi cu proba scrisă sau la o dată anterioară/ulterioară. Este posibil ca proba IELTS Speaking să fie susținută prin apel video sau personal.

Procesul de a purta o discuție față în față cu o altă persoană în timp real este, fără îndoială, realist, ceea ce face ca IELTS Speaking să fie interactiv și cât se poate de apropiat de o situație din viața reală, așa cum poate fi un test.

Durata

Durata testelor TOEFL și IELTS nu este un factor care poate fi trecut cu vederea. Deși acest aspect nu este cel mai important în momentul în care faci alegerea dintre cele două teste, este important să iei în considerare cât timp îți va lua. Este mult mai bine să îți faci o idee clară cu privire la durata testelor, deoarece îți vei putea planifica ora sosirii și plecării de la centrul de testare. Mai important, nu trebuie să uităm că, cu cât durează mai mult un test, cu atât poți fi mai epuizat, afectându-ți capacitatea de concentrare. Să ții cont de faptul că aceste condiții de examen tind să-ți testeze capacitatea de a sta într-un loc și de a răspunde la întrebări dificile, păstrându-ți concentrarea.

TOEFL durează cel mai mult dintre cele două teste, având o durată medie de trei ore și 30 de minute. Pe de altă parte, IELTS durează aproximativ două ore și 45 de minute, indiferent de testul pe care îl alegi.

Obținerea rezultatelor

Timpul necesar pentru a primi rezultatele TOEFL și IELTS variază în funcție de cum ai susținut testul. Rezultatele IELTS depind de faptul dacă alegi testarea pe suport de hârtie sau pe calculator. Rezultatele testului IELTS pe calculator durează între trei și cinci zile, în timp ce rezultatele IELTS pe suport de hârtie sunt disponibile, de obicei, la treisprezece zile după ce ai susținut testul. Primirea rezultatelor TOEFL  durează între șapte și zece zile de la data expedierii.

Costuri

Taxele și metodele de plată disponibile sunt, de obicei, luate în considerare cu atenție înainte ca o persoană să facă alegerea. Înscrierea la IELTS este un proces simplu, iar plata poate fi efectuată în moneda locală, online sau offline. Pentru a verifica taxele din țara unde dorești să susții testul, te rugăm să verifici această pagină.

Sfaturi și experiențe ale altor participanți la test

Faptul că IELTS este cel mai popular test de competență lingvistică în limba engleză din lume poate fi în avantajul tău. Ceea ce înseamnă că, printre altele, îți va fi mai ușor să găsești sfaturi și experiențe ale altor persoane care au susținut testul.

Cei mai mulți dintre cei care susțin testul IELTS, dacă nu chiar toți, au emoții legate de modul în care se va desfășura ziua testului. Pentru a reduce orice fel de stres, ar fi o idee bună să afli la ce să te aștepți în ziua susținerii testului, citind experiențele altor persoane. Pe lângă faptul că te ajută să afli informații importante despre modul în care se desfășoară testarea, acest lucru te va face să te simți mai încrezător. Pentru a afla mai multe, aruncă o privire pe IELTS sfaturi pentru ziua testării pus la dispoziție de către British Council.

Reputația mondială IELTS înseamnă că este, fără îndoială, o alegere bună atunci când vine vorba de dezvoltarea carierei. Dacă obții scoruri bune la IELTS, va fi mult mai ușor să avansezi în carieră. În plus, ar putea fie util în cazul în care alegi să te înscrii la studii universitare de masterat sau de doctorat.

După ce ai parcurs acest ghid comparativ, ar trebui să poți decide singur care dintre cele două teste se potrivește cel mai bine planurilor tale de viitor. După ce te-ai hotărât dacă vrei să susții TOEFL sau IELTS, nu uita să consulți taxele și datele de testare IELTS, care sunt disponibile pe site-ul British Council.

Înscrie-te azi și pregăteste-te pentru evaluarea și certificarea oficială a competențelor tale lingvistice. Baftă!