Parteneriatele noastre cu instituții din România au făcut posibile numeroase evenimente inovatoare în domeniul filmului, de la proiecte la festivaluri de film. Succesul acestora s-a reflectat și în rândul publicului, sălile devenind neîncăpătoare pentru toți cei care au venit să urmărească producții britanice de top.

Descoperă mai jos unele dintre cele mai recente proiecte realizate de British Council în domeniul cinematografiei și personalitățile care ni s-au alăturat, precum și evenimentele în care ne-am implicat de-a lungul timpului.

British Documentary

British Documentary este unul dintre cele mai longevive și populare proiecte ale noastre, care a debutat în 2010, aducând în fața publicului din România cele mai bune documentare britanice în peste 15 orașe din țară.

Pentru fiecare ediție am selectat cele mai bune documentare britanice contemporane, nominalizate sau câștigătoare ale premiilor oferite de Grierson Trust: British Documentary Awards, una dintre cele mai importante instituții de profil. Documentarele dezbat numeroase dileme contemporane, unele de-a dreptul controversate, fie în materie de activism, politică și societate, fie mass-media și alte teme de actualitate.

Poți vedea mai multe detalii despre proiect aici

Zilele Filmului Britanic

Timp de nouă ani, Festivalul Zilele Filmului Britanic s-a remarcat printr-o selecție provocatoare, alcătuită din cele mai noi producții britanice, care s-au bucurat, la rândul lor, de unele dintre cele mai importante premii în domeniul cinematografiei. Proiecțiile au acoperit o gamă largă de genuri cinematografice menite să prezinte cinematografia britanică în toată versatilitatea sa, de la comedie neagră la dramă sau thriller.  

Proiecțiile au avut loc la Muzeul Țăranului Român și au fost primite de public cu foarte mare entuziasm.

#FiveFilms4Freedom

#FiveFilms4Freedom este cel mai urmărit festival de film digital LGBTQ+. În fiecare primăvară, cinci scurt-metraje pe teme LGBTQ+ din selecția BFI Flare: London LGBTQ+ Film Festival pot fi urmărite gratuit online timp de o săptămână.

Filmele aparțin unor tineri regizori din întreaga lume și provin din selecția festivalului BFI Flare care se desfășoară în paralel la Londra. 

One World Romania - Festival de film documentar dedicat Drepturilor Omului

One World Romania este un festival de film dedicat drepturilor omului. Proiectul își are originile în Praga, fiind organizat în spiritul lui Vaclav Havel și la inițiativa sa. Încă de la prima ediție, în 2008, inițiativa a reunit numeroase instituții culturale de prestigiu pentru a pune la cale unul dintre cele mai interesante festivaluri de film din România. 

British Council România s-a alăturat acestui proiect în 2009, devenind o prezență constantă în rândul partenerilor festivalului, și a contribuit la aducerea în prim-plan a unor documentare absolut remarcabile din repertoriul britanic.

Alte festivaluri de film

  • Kinofest este primul și cel mai important festival de film digital din România, oferind publicului o ocazie unică de a vedea producții inovatoare, altfel greu de accesat. Proiectul este unul independent și aduce în fața publicului român în fiecare an, încă din 2007, o selecție excepțională de filme digitale. Colaborarea dintre British Council România și Kinofest s-a materializat în numeroase proiecții, unele dintre ele având loc chiar la sediul nostru din București.   
  • Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF a fost creat sub patronajul Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Universităţii Naționale de Arte București, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Este primul și singurul eveniment de acest gen în România, fiind dedicat filmului de avangardă și artelor vizuale. British Council a sprijinit Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF încă de la prima sa ediție în 2010, contribuind, de asemenea, la desemnarea președintelui onorific al festivalului, regizorul Peter Greenaway