A typewriter and a couple of anniversary books
©

Bogdan Cristel

Proiectele noastre promovează literatura britanică în România și încurajează publicul să se familiarizeze cu autorii britanici contemporani, ale căror texte au fost traduse în limba română și publicate de cele mai prestigioase edituri din țară.

În fiecare an organizăm sau suntem parteneri la evenimente dedicate literaturii; fie că este vorba de Festivalul Internațional de Literatură București sau Noaptea Literaturii Europene, promovăm scriitorii din Marea Britanie și încurajăm dialogul în jurul problemelor ridicate de textele literare. De asemenea, aducem publicul mai aproape de canoanele literare britanice prin activități și inițiative creative, prin proiecte precum Shakespeare Lives sau Dickens 2012

Vezi mai jos detalii despre proiectele noastrre literare și află care sunt scriitorii britanici care ne-au vizitat.

Proiectul Hogarth Shakespeare - parte din Anul Shakespeare

Proiectul Hogarth Shakespeare a fost demarat în 2015 în Marea Britanie, la 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, şi preluat de edituri din peste 28 de ţări. În România, proiectul a fost coordonat de Denisa Comănescu la Editura Humanitas Fiction. Lansată la iniţiativa editurii britanice Hogarth, seria Hogarth Shakespeare propune revizitarea capodoperelor shakespeariene de către unii dintre cei mai bine cotaţi scriitori actuali, care le reimaginează pentru secolul XXI. Autorii implicaţi în proiect şi romanele lor sunt: Jeanette Winterson – O paranteză în timp, Howard Jacobson – Neguţătorul din Veneţia, Anne Tyler – Îmblânzirea scorpiei, Margaret Atwood – Furtuna, Tracy Chevalier – Othello, Edward St Aubyn – Regele Lear, Jo Nesbø – Macbeth, Gillian Flynn – Hamlet.

British Council a susținut acest proiect încă de la început, implicându-se activ în apariţia şi promovarea volumelor incluse în serie, cât şi în cadrul evenimentelor organizate ca urmare a demarării proiectului. Unul dintre aceste evenimente a fost vizita în România a cunoscutului scriitor Howard Jacobson.

Seria Hogarth Shakespeare este parte din "Shakespeare Lives", un program global derulat în 2016 pentru a sărbători creația celui mai cunoscut dramaturg din lume, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea sa. Programul a fost derulat de British Council alături de campania GREAT Britain și l-a celebrat pe Shakespeare ca dramaturg universal. Puteţi vedea mai multe detalii despre program aici

Luna Literaturii Europene

Luna Literaturii Europene este un proiect european organizat de EUNIC - the European Union of National Institutes of Culture/Reţeaua Europeană a Institutelor Naţionale de Cultură ce a avut prima ediţie în luna octombrie 2017. 

Luna Literaturii Europene este o iniţiativă care îşi propune să evidenţieze patrimoniul reprezentat de literatura europeană şi de a inspira tinerii să (re)descopere plăcerea de a citi.

Programul include proiecţii de filme – ecranizări ale unor romane europene, workshopuri pentru elevi despre scriitori din ţările europene şi câştigători ai premiilor literare europene, activităţi pentru şcoli, activităţi pentru profesori, online şi faţă-în-faţă, despre predarea literaturii şi cum să faci din lectură o activitate distractivă, activităţi pentru biblioteci despre cum să promovezi cititul din plăcere, o seară de poezie urbană, schimburi de carte, saloane literare şi workshopuri de traduceri.

Mai multe detalii despre ediţia din 2017 poți vedea aici

Noaptea Literaturii Europene

Noaptea Literaturii Europene este un proiect european organizat de EUNIC - the European Union of National Institutes of Culture/Reţeaua Europeană a Institutelor Naţionale de Cultură , care a luat fiinţă în 2009 şi care porneşte de la ideea fermă că literatura constituie un instrument creativ ce reflectă dialogul dintre culturile care împărtăşesc aceeaşi experienţă a lecturii. 

Conceptul fundamental este acela de a aduce literatura mai aproape de cititori, prin lecturi publice ale unor texte literare contemporane citite de personalităţi, în spaţii neconvenţionale.

  • 2015 - Pe 9 noiembrie, am sărbătorit cea de-a IV-a ediție a Nopții Literaturii Europene într-un cadru inedit - Biblioteca memorială a Muzeului Național Tehnic „Prof.ing.Dimitrie Leonida”. Discuțiile și lecturile au avut ca punct de pornire lucrări cu caracter științific, printre care amintim „Scurtă istorie a timpului – de la Big Bang la găurile negre”, „Teoria universală – originea și soarta universului” de Stephen W. Hawking, „Un râu pornit din Eden – codul genetic, calculatorul și evoluția speciilor” de Richard Dawkins (Editura Humanitas, 2015, 2015 și, respectiv, 2014), „Filosofia naturală” de Isaac Newton (Editura Herald, 2015). Invitații noștri au fost Alexandru Mironov și Cristian Român,cunoscuți scriitori și jurnaliști de știință.
  • 2014 - În ultimii ani, mai multe scriitoare britanice au abordat cu mare succes romanul istoric, inspirat de întunecatul Ev Mediu european şi de nu mai puţin tulburătoarea perioadă a Renaşterii. Cu ocazia celei de-a treia ediții a Nopții Literaturii Europene, v-am invitat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” pentru discuții și lecturi din operele scriitoarelor britanice Hilary Mantel, câştigătoare a premiului Man Booker pentru romanele sale despre epoca regelui Henric al VIII-lea, Sarah Dunant cu romanul „Sânge şi splendoare – o istorie a familiei Borgia” și Philippa Gregory, autoarea unei serii dedicate dinastiei Tudorilor şi, de asemenea, să ni-l reamintim pe cel mai cunoscut „istoric” englez, de la a cărui naştere aniversăm în 2014 împlinirea a 450 de ani: William Shakespeare. Lectura şi interpretarea le-au aparținut invitaților noștri de seamă: prof. univ. dr. Mihaela Irimia și conf. univ. dr. Bogdan Ştefănescu – Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine.
  • 2013 - Noaptea Literaturii Europene s-a întors la Bucureşti miercuri, 29 mai 2013. Această ocazie specială le-a dat institutelor culturale posibilitatea să îşi desfăşoare activitatea în locuri atipice, altfel inaccesibile publicului. Lecturile British Council România s-au desfăşurat la Bursa de Valori care, timp de o noapte, a devenit Bursa de Literatură. Actorul Axel Moustache a delectat publicul cu lecturi din Jonathan Coe şi Salman Rushdie, comentariile au fost moderate de conf. univ. dr. Bogdan Ştefănescu şi lector univ. dr. Dragoş Ivana - Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti. Publicul a fost întâmpinat cu jocuri interactive şi premii pentru cititorii avizi de literatură britanică, precum şi cu proiecţia în premieră a filmului „Copiii din miez de noapte”, după cartea omonimă a scriitorului Salman Rushdie. 
  • 2012 - Ediţia din 2012 a avut loc în 24 de oraşe din 20 de ţări, prezentând 3 elemente comune: literatura contemporană în lectura unor personalităţi din diverse domenii, în spaţii atipice, pentru o singură noapte din an. În România, prima ediţie a Nopţii Literaturii Europene a avut loc în 2012, cu participarea a zece institute culturale, membre ale grupului EUNIC. Programul nostru a inclus lecturi din Salman Rushdie, Stephen Fry, Hilary Mantel, Ian McEwan, Julian Barnes, în prezenţa extraordinară a lui Bogdan Ştefănescu - profesor de literatură la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Radu Paraschivescu - scriitor, traducător şi publicist, precum şi Bogdan Şerban - DJ la Radio Guerrilla. 

FILB - Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti

Am fost un partener constant al Festivalului Internațional de Literatură București, contribuind la familiarizarea cititorilor români cu opera autorilor britanici.

  • 2014 - Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Literatură București a stat sub semnul diversității şi s-a remarcat prin prezența în cadrul festivalului a două dintre cele mai interesante voci britanice ale literaturii SF & Fantasy: Paul McAuley și Richard K. Morgan.
  • 2013 - Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti a reunit, încă o dată, scriitori de prestigiu din lumea întreagă. British Council România a colaborat şi de această dată cu organizatorii acestui festival unic în România, contribuind la vizita scriitoarei britanice, Sarah Dunant şi a poetului de origine jamaicană, Kei Miller
  • 2012 - Ediţia cu numărul cinci şi-a îndreptat toate privirile către Marea Britanie şi, cu ajutorul British Council România, s-a bucurat de prezenţa a importante nume pe scena literaturii actuale: Jonathan Coe, Will Self şi Andrew Cowan.
  • În 2011, publicul s-a bucurat, cu ajutorul British Council România, de prezenţa scriitorului britanic Paul Bailey, ale cărui romane traduse în limba română continuă şi acum să aibă un mare succes în rândul cititorilor. Paul Bailey a fost o prezenţă remarcabilă în dialogul cu Mircea Cărtărescu, moderat de criticul literar Marius Chivu.

Dickens 2012 - Bicentenarul Charles Dickens

Dickens 2012 a fost o celebrare internaţională a vieţii şi operei lui Charles Dickens, cu ocazia bicentenarului naşterii sale. 
Deşi un scriitor victorian, opera lui Dickens depăşeşte limitele timpului, limbii şi culturii epocii în care a trăit. Dickens rămâne o influenţă covârşitoare în întreaga lume, iar scrierile sale continuă să inspire cinematografia, televiziunea, literatura, artiştii şi membrii comunităţii academice.
British Council a susţinut un program în 50 de ţări din întreaga lume pentru a coordona o serie de evenimente culturale şi educaţionale celebrând bicentenarul unuia dintre cei mai prolifici şi influenţi romancieri britanici: Charles Dickens.
Bicentenarul British Council a fost un program complex, care a integrat o serie de evenimente, printre care şi proiecţii de film, o competiţie de scriere creativă şi activităţi interactive pentru copii, care au avut loc la biblioteca noastră din București. 

Link-uri externe