Afiș grafic cu frunze de culori diferite pe fundal întunecat, pe care sunt scrise inițialele titlului (CC) și componentele programului: ateliere, rezidențe, podcasts-uri, expoziție.

British Council a lansat, alături de Institutul Cultural Român, Circular Catalysts – un program menit să genereze noi colaborări între designeri, artiști și meșteșugari din România și Marea Britanie și să faciliteze conversații fertile în jurul practicilor și proceselor de producție sustenabile.

Plecând de la ideea că relația pragmatică între oameni și resursele naturale din ruralul românesc poate fi un fond fertil pentru reziliență și dezvoltare durabilă locală, cinci designeri și artiști din Marea Britanie au fost invitați să colaboreze cu organizații care activează în România rurală pentru a explora intersecțiile dintre rural și urban, precum și rolul și migrația materialelor și a meșteșugurilor locale în sustenabilitatea socială, economică și de mediu.

Circular Catalysts își propune să ofere modele de bună practică, atât locale, cât și din Marea Britanie, și să dezvolte o rețea europeană de oameni și inițiative care împărtășesc un set de valori aliniat la principiile economiei circulare. Programul a început cu o serie de rezidențe creative în martie–aprilie și va continua de-a lungul anului 2023 cu activități complementare adresate atât profesioniștilor, cât și publicului larg.

Expoziție

Expoziția documentară Circular Catalysts prezintă obiecte, texte, sunet și fotografii surprinse de Ioana Cîrlig pe parcursul a cinci rezidențe de creație în care artizani contemporani din Marea Britanie au fost găzduiți de organizații locale care lucrează cu meșteșugari tradiționali din România rurală. Prin design și colaborare interdisciplinară, programul, inițiat de British Council România și susținut de Institutul Cultural Român, explorează intersecțiile dintre rural și urban și potențialul practicilor meșteșugărești în bunăstarea individuală și comunitară.

De-a lungul expoziției, programul Circular Catalysts cuprinde o serie de activități de implicare a comunității, cum ar fi ateliere, podcast-uri și întâlniri, cu scopul de a stârni conversații în jurul sistemelor de cunoaștere tradiționale și a practicilor comunitare cu rol în creație și sustenabilitate. Programul promovează schimbul de competențe și cunoștințe între Marea Britanie, România și Europa, ca parte a răspunsului British Council la problemele globale, adresându-se, în speță, urgenței climatice.

Ca parte a angajamentului nostru față de sustenabilitate, designul expozițiilor și deplasările expoziției dau prioritate practicilor ecologice, cu volume mai mici, materiale mai ușoare și reducerea călătoriilor cu avionul. De asemenea, prioritizăm incluziunea, urmărind să creștem accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități prin elemente tactile și prin dedicarea de a-i primi pe cei cu corpuri și abilități diverse. Atât la Timișoara, cât și la București, am organizat Ziua Liniștită, împreună cu Supereroi printre noi, dedicată persoanelor cu nevoi speciale de acces.

Circular Catalysts a prezentat potențialul rezidențelor creative, a fotografiei și a dialogului în jurul meșteșugului, a sustenabilității și a relației dintre oameni și natură în România rurală. Publicul din România s-a lăsat inspirat de meșteșugarii creatori de schimbare și de explorarea contextelor culturale, a sistemelor de cunoștințe tradiționale și a răspunsurilor la urgența climatică globală.

Expoziția a fost lansată în cadrul Romanian Design Week 2023 la București, și a putut fi vizitată între 12 și 28 mai în Piața Amzei.

 • AMAIS și Studio Mud au organizat un workshop incluziv de ceramică, în care atât persoanele tipice, cât și cei cu dizabilități au putut socializa și interacționa indiferent de (diz)abilități. Participanții s-au inspirat din materialele naturale expuse pentru a crea un obiect funcțional. Colecția de obiecte create la atelier a devenit ulterior parte din expoziție.
 • În continuarea experimentelor derulate în cadrul rezidenței #CircularCatalysts, Fundația Pro Patrimonio a organizat la Amzei Design Corner un atelier de imprimare cu plante alături de designerii, făurItorii și prietenii proiectului de design și meșteșug, Honest Goods.

În luna iulie, Circular Catalysts a fost prezentă în incinta HEI – House of European Institutes, în cadrul programului cultural Timișoara 2023.

 • Supereroi printre noi a organizat workshop-ul ‘DIY- Cum putem organiza un eveniment cultural incluziv?’. Timp de două zile, participanții au pus laolaltă idei, situații și soluții despre cum se poate realiza un eveniment cultural prietenos și deschis persoanelor cu dizabilități temporare sau permanente.
 • Ioana Cîrlig, fotografa care a documentat rezidențele din cadrul programului, a fost invitată să țină un atelier de fotografie de natură urbană. Timp de două zile, participanții au explorat Timișoara și au explorat peisaje urbane naturale în diferite contexte.
 • Lola Lely, designer interdisciplinar și rezident Circular Catalysts, a susținut un atelier de design sustenabil pentru femei creative din Timișoara. Împreună, au explorat tehnicile artizanale tradiționale și au împărtășit potențialul lor în designul contemporan.
 • Andy ‘Sinboy’ Luke a fost invitat să țină un atelier despre intervențiile artistice în spațiul public. În cadrul atelierului, am invitat adolescenți și tineri din Timișoara să descopere lucrările lui Andy și să discute despre arta stradală și rolul acesteia în dinamica urbană. Provocarea atelierului a fost aceea de a crea o intervenție colaborativă non-invazivă într-o zonă verde din jurul Bastionului istoric.

Expoziția Circular Catalysts a fost prezentată în Timișoara ca parte a proiectului HEI– House of European Institutes, proiect care face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Program

6–19 noiembrie 2023
Institutul Cultural Român, 1 Belgrave Square, Londra SW1X 8PH

Evenimentele Circular Catalysts de la Londra vor avea loc în contextul unei delegații oficiale, în cadrul căreia reprezentanți ai participanților români la program se vor întâlni cu stakeholderi din Marea Britanie, meșteșugari contemporani și lideri ai inițiativelor de design durabil.

Delegația își propune să conecteze profesioniștii din domeniul cultural din România și Marea Britanie și să genereze noi colaborări, precum și să co-creeze viitorul programului global Circular Cultures | Making Matters al British Council în România.

06/11
 • 18.00 | Vernisajul expoziției | Institutul Cultural Român, 1 Belgrave Square, Londra SW1X 8PH | Eventbrite
 • 20.00 | Ceremonia românească a ceaiului – Cum să treci ziua – performance ghidat – Marlene Herberth (KraftMade)
07/11
 • 18.00 | Prezentare și discuție publică | Introducere în dezvoltarea rurală naturală: Rescrierea narațiunii culturii țărănești în România | Speakeri: Monica Bota Moisin – WhyWeCraft® si Cultural Intellectual Property Rights Initiative®, Oana Costinaș – Patzaikin, Crina Mareș – Remarkable Romania | Eventbrite
 • 19.00 | Turul expoziției cu artiștii
08/11
 • 18.00 | Atelier de print botanic pentru adulți cu Pro Patrimonio si Anoushka Cole | Eventbrite

Viitoare itinerări ale expoziției

Birmingham: ianuarie – februarie 2024 | CENTRALA – Unit 4 Minerva Works, 158 Fazeley Street | Programul complet în curând

Rezidențe

 • Gareth Neal este un designer de mobilier britanic de renume internațional, care a fost recunoscut pentru abordarea sa inovatoare în ceea ce privește combinarea tehnicilor de fabricare digitală de înaltă calitate cu practicile artizanale tradiționale. Munca sa se caracterizează prin rigoare conceptuală, conștiință ecologică și meticulozitate, ceea ce i-a adus colaborări cu arhitecți de renume, precum Zaha Hadid. Piesele sale sunt expuse în instituții prestigioase, precum Victoria and Albert Museum. În timpul rezidenței Circular Catalysts din Cincu, județul Sibiu, Gareth a fost găzduit de KraftMade, care se concentrează pe obiecte performative, piese unice, colecții capsulă, restaurare și educație, în special în domeniul lemnului și al textilelor. Practica KraftMade se axează pe crearea de expoziții site-specific, obiecte performative și colecții capsulă care evidențiază inițiative practice de educație și restaurare, cu accent pe abordări interdisciplinare și pe viitoruri regenerative. Proiectul lor în curs de desfășurare, KraftMaking the Future, este o serie de ateliere și rezidențe care încearcă să transmită înțelepciunea arhaică a meșteșugurilor ca soluție regenerativă pentru viitor. Gareth și Alex Herberth (restaurator în lemn și tâmplar de artă, creator de obiecte performative unice din lemn, metal, oase și pietre) au explorat sursele și resursele tehnicilor meșteșugărești tradiționale și au testat caracterul lor practic contemporan și sustenabilitatea viitoare în circuitul lent al designului, producției, consumului și regenerării.
 • Anoushka Cole, producător și cercetător de materiale din sudul Londrei, a participat la cea de-a doua rezidență din cadrul programului Circular Catalysts, care a avut loc la începutul primăverii la ansamblul arhitectural și peisager excepțional – Vila și Parcul dendrologic Golescu, datat din 1910, din Câmpulung Muscel. Anoushka, cu preocuparea sa pentru sustenabilitate și meșteșug, a cules ierburi și flori de pe dealurile românești și a infuzat fibre naturale cu esența lor, alături de o echipă de designeri parte din Fundația Pro Patrimonio, o organizație dedicată conservării, salvării și reactivării patrimoniului cultural. Filozofia Anoushkăi se aliniază cu viziunea fundației, conform căreia tradiția nu este rigidă, ci mai degrabă o sursă de identitate, cultură și gândire critică asupra vieții moderne. Rezidența a oferit ocazia de a face experimente practice în domeniul prelucrării și imprimării cu coloranți naturali, folosind natura înconjurătoare ca element principal pentru a obține pigmenți naturali, a crea modele de tip blockprinting și a imprima frunze și petale de flori direct pe materiale. Această conexiune între tehnicile moderne de design și modalitățile ancestrale de prelucrare a țesăturilor exemplifică fuziunea dintre tradiție și inovație în domeniul meșteșugăresc. Rezultatele rezidenței prezintă modul în care sustenabilitatea și meșteșugurile se pot intersecta în sectorul artei și al designului și invită să apreciem frumusețea și semnificația patrimoniului cultural local tangibil și intangibil într-un context contemporan. Puteți asculta podcast-ul RDW Talks în care Anoushka a discutat cu Mihai Gurei de la Black Rhino Radio aici. Mai multe detalii despre Atelierul de explorări și imprimări botanice, organizat de Fundația Pro Patrimonio în cadrul Circular Catalysts @ Romanian Design Week, pe site-ul Pro Patrimonio.
 • Annemarie O’Sullivan și Tom Mcwalter de la Studio AMOS au pornit într-o călătorie pentru a explora meșteșugurile locale și modurile tradiționale de viață și de producție. În timpul șederii lor în Cincu, județul Sibiu, găzduită de KraftMade, artizanii de coșuri din Marea Britanie au avut ocazia de a face schimb de cunoștințe și tehnici cu țesătorii de coșuri locali din județul Sibiu. De asemenea, au descoperit că practica cultivării salciei pentru împletit, pe care o practică în Marea Britanie, s-a pierdut în România, iar meșterii de aici culeg în schimb salcie sălbatică. Cu toate acestea, Annemarie și Tom au identificat o parcelă în sat unde salcia ar fi putut fi cultivată special pentru împletituri de coșărie, dovedind că meșteșugul durabil la nivel local așteaptă să fie redescoperit și să crească din nou într-o cultură înfloritoare. Această descoperire este o dovadă a importanței schimbului de cunoștințe. După cum spune Annemarie, munca ei a fost întotdeauna o conversație cu creatorii care au venit înaintea ei, transmițând tehnicile de la o generație la alta, iar vizita în România este o experiență puternică pe care este dornică să o ducă mai departe. Puteți asculta podcast-ul RDW Talks în care Annemarie O’Sullivan și Cristiana Tăutu (Head of Arts la British Council România) au discutat cu Mihai Gurei de la Black Rhino Radio aici.
 • Lola Lely este un designer iscusit care utilizează tehnici tradiționale de artizanat pentru a realiza produse și opere de artă distincte și apreciate. Procesul unic al Lolei implică în mod frecvent colaborarea cu artizani și comunități din afara mediului său profesional obișnuit, ceea ce îi permite să învețe de la meșteșugari pricepuți și să se implice, alături de aceștia, atât în Marea Britanie, cât și în străinătate. Munca Lolei include adesea un grad de implicare socială, iar unele dintre cele mai satisfăcătoare proiecte ale sale au implicat colaborarea cu grupuri marginalizate sau subreprezentate. În calitate de designer, Lola are experiență în a se inspira din tradițiile meșteșugărești și a le transforma în produse bine gândite, practice și în opere de artă de colecție. Patzaikin este o casă românească de modă și lifestyle fondată în 2011 de arhitectul Teodor Frolu și de olimpicul Ivan Patzaichin. Ecosistemul Patzaikin, inspirat de legătura lui Ivan cu natura, apa și delta Dunării, este un antreprenoriat colaborativ între artiști, arhitecți, designeri și meșteșugari pasionați. Ghidați de experiența lor creativă, aceștia promovează transferul de resurse materiale și imateriale din patrimoniul rural local prin intermediul designului contemporan. Lola Lely a pornit într-o călătorie la Mila 23 pentru a se cufunda în peisajul unic al Deltei Dunării și pentru a învăța despre obiceiurile locale. Patzaikin va construi, de asemenea, un centru cultural rural dedicat memoriei lui Ivan Patzaichin. În urma rezidenței, Lola a participat la un atelier de lucru colaborativ cu mai mulți artiști și meșteșugari, parte a rețelei Tradiții Creative, împărtășind cunoștințele sale despre procesele de producție circulară și contribuind la realizarea conceptului următoarei expoziții Tradiții Creative la Muzeul Țăranului Român din București. Puteți asculta podcast-ul RDW Talks în care Lola Lely a discutat cu Mihai Gurei de la Black Rhino Radio aici.
 • Carol Carey, directorul creativ al Somerset Art Works (SAW), a încheiat recent o rezidență creativă la Cluj, găzduită de România Remarcalbilă. Scopul ei a fost acela de a explora oportunitățile de colaborare între artiștii din Somerset și artizanii români, căutând un partener român cu care să organizeze o rezidență de artizanat în România. SAW se angajează să creeze noi oportunități pentru ca artiștii să desfășoare activități de cercetare și să dezvolte oportunități de colaborare, pentru a atinge excelența în cadrul comunității. De asemenea, se concentrează pe sustenablilitata de mediul, pe patrimoniul meșteșugăresc local și pe rolul pe care artele și meșteșugurile îl pot juca în modelarea și susținerea comunităților. În ultimii 10 ani, SAW a ridicat calitatea meșteșugurilor din Somerset prin implicarea artiștilor meșteșugari cu un palmares de excelență și prin crearea de resurse educaționale pentru a le permite tinerilor să își dezvolte abilitățile de creație. România Remarcabilă este un proiect al Centrului Cultural Clujean, care constă într-o rețea de așezări mici din Transilvania care investesc în cultură și patrimoniu ca dezvoltare locală durabilă. Aceștia își sprijină așezările membre pentru a da o nouă valoare adăugată culturii și patrimoniului lor, pentru durabilitatea comunității și a regiunii. Prin intermediul acestei rezidențe, Carey a reușit să exploreze potențiale parteneriate și oportunități de colaborare între SAW și România Remarcabilă, de care ar putea beneficia atât artiștii și comunitățile din Somerset, cât și cele din România.

Colaboratori Circular Catalysts

Ioana Cîrlig realizează fotografie documentară, este editor foto și, din când în când, organizator de proiecte culturale. După o incursiune de câțiva ani în fotojurnalism în București, s-a dedicat proiectelor personale, pe termen lung, iar de cinci ani lucrează la un proiect despre plante. Fotografiile din expoziția Circular Catalysts reflectă înclinația Ioanei spre natură și detaliu. Ioana a descris experiența ei în cadrul proiectului Circular Catalysts într-un interviu pentru revista Scena9, pe care îl puteți citi aici.

Supereroi printre noi este o asociație din București, înființată în anul 2015, care promoveză incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin intermediul evenimentelor culturale accesibilizate și incluzive. Misiunea generală a ascociatiei Supereroi printre noi este de a crea conștientizare și incluziune socială pentru persoanele cu dizabilități severe, folosind povești personale și evenimente culturale accesibile.

AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) este o organizație care construiește o societate echitabilă pentru persoanele cu dizabilități temporare sau permanente prin aplicarea principiilor designului incluziv în: arhitectură, tehnologie, proiecte sociale.

Studio mud. – Roxana Bâra este arhitect și de 6 ani construiește o realitate ceramică prin care interacționează cu lumea pentru a îi ajuta pe oameni sa fie mai atenți la ritualurile lor zilnice și mai bucuroși de întâlnirile cu obiectele care îi înconjoară. mud. există pentru că toată lumea merită obiecte frumoase din porțelan.

Cosmin Postolache este compozitor și producător audio și a realizat design-ul de sunet care însoțește expoziția Circular Catalysts.

Studio Fluid este un studio de creație care îmbină concepte inteligente cu soluții vizuale pentru design grafic și peisagistic. Teodor Bradu și Ioana Marin au conceput identitatea vizuală a proiectului, panotarea expoziției și amenajarea spațiilor de expoziție.

Despre Circular Cultures

Circular Catalysts este parte din Making Matters | Circular Cultures, un program regional multidisciplinar al British Council care are ca scop promovarea dialogului în jurul designului circular, explorând subiecte precum schimbările climatice, deșeurile de materiale și culturile de creație. În România, Circular Catalysts explorează interconectarea și izolarea sistemelor rurale, urbane și sociale în context local și global. Programul activează diferite tipologii de actori, esențiali pentru dezvoltarea proceselor de placemaking, într-un mod sustenabil: comunitatea, meșteșugarul, satul, pădurea, designerul, căminul, orașul, râul, piața.

British Council susține pacea și prosperitatea prin construirea de legături, înțelegere și încredere între oamenii din Marea Britanie și țările din întreaga lume. Prezent în România din 1938, sprijinină artiștii, liderii culturali, studenții, tinerii lideri, profesori și instituții guvernamentale și non-guvernamentale prin proiecte din domeniile artă, educație și societate.

Institutul Cultural Român susține acest proiect pentru a sprijini un schimb mutual de cunoștințe și a crește capacitatea actorilor creativi din România, precum și pentru a facilita accesul profesioniștilor români la rețele internaționale.

HEI – House of European Institutes este un proiect care face parte din oferta culturală a Timișoara – Capitală Europeană Culturală 2023 coordonat de Goethe-Institut București și Centrul Cultural German din Timișoara, alături de Forumul Cultural Austriac, Ambasada Republicii Bulgaria în România, Centrul Ceh București, Institutul Francez din România, Ambasada Georgiei din România, Fundația Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, British Council România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos din partea SICA, Institutul Polonez din București, Institutul Camões, Institutul Cultural Român, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei în București, Institutul Turc „Yunus Emre” și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

Romanian Design Week cel mai mare eveniment interdisciplinar din România – un festival de zece zile care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică, propune pentru ediția 2023 tema CONNECTIONS, din încercarea de a genera spații de dialog și procese de cross-contaminare creativă și din dorința de a încuraja proiectele interdisciplinare și colaborative.

Parteneri: The Institute, Tradiții Creative

Partener media: Scena9

Circular Catalysts la Romanian Design Week, București, Mai 2023.
Circular Catalysts la Romanian Design Week, București, Mai 2023. ©

Roald Aron

Circular Catalysts la HEI – House of European Institutes, Timișoara, Iulie 2023.
Circular Catalysts la HEI – House of European Institutes, Timișoara, Iulie 2023. ©

Bogdan Gîrbovan