FameLab finalists being photographed

FameLab e mai mult decât o competiție - oferă cel mai bun training în comunicare și o rețea globală de conexiuni în știință, pentru a-i ajuta pe concurenți să-și crească profilul ca cercetători și comunicatori în știință și să dea o voce cât mai puternică muncii lor, atât în cadrul comunității științifice, cât și pentru publicul larg.

Acces la o rețea globală de oameni de știință și ingineri

Intrând în competiția FameLab, concurenții inspiră noi generații de oameni de știință și ingineri, își dezvoltă abilități esenţiale de comunicare și întâlnesc oameni la fel de pasionați de știință. În plus, fac parte dintr-o rețea importantă de oameni de știință și ingineri, capabili să explice diverse subiecte științifice pe înțelesul publicului larg. Rețeaua de alumni FameLab cuprinde cercetători și profesioniști în știință care activează în peste 200 de centre universitare, instituții de cercetare sau guvernamentale din întreaga lume. 

Pregătirea finaliștilor: Masterclass de comunicare

Masterclass de comunicare 

După etapa preselecțiilor regionale, unul dintre cele mai importante premii pentru finaliștii FameLab este masterclass-ul de comunicare, organizat online în 2021. Dacă te numeri printre finaliști, acest curs îți oferă șansa de a învăța de la unii dintre cei mai buni comunicatori de știință din lume de ce este importantă interacțiunea cu publicul, de a-ți dezvolta considerabil abilitățile de prezentare și de a cunoaște oameni de știință din mai multe domenii de cercetare.   

În ultimii ani, finaliștii FameLab din România au beneficiat de training în cadrul unor masterclass-uri de comunicare în știință susținute de:

  • Dr. Emily Grossman, expertă în biologie moleculară și genetică, cu un doctorat în cercetarea cancerului la Queens' College Cambridge, dar și cu studii și experiență de actorie. Emily Grossman este moderator de emisiuni de știință și trainer specializat în domeniul comunicării media.
  • Karl Byrne, comunicator în știință și finalist FameLab International, trainer cu experiență în producerea și prezentarea de spectacole de știință și discuții pe teme științifice pentru o varietate de audiențe și crearea de expoziții de știință.
  • Huw James, prezentator de știință, aventurier și creator de conținut din Țara Galilor, Marea Britanie. Cu peste un deceniu de experiență în comunicare și public speaking, Huw James a participat în evenimente de comunicare a științei în întreaga lume, ține prelegeri în comunicare a știnței la University of South Wales și cursuri de public speaking pentru National Geographic și alte companii.

Masterclass FameLab 2021

În 2021, masterclass-ul de comunicare se va desfășura online pe 24 și 25 aprilie. Programul FameLab de formare în domeniul competențelor de comunicare va include 2 sesiuni de câte o zi oferite complet online de către un specialist experimentat în comunicare științifică din Marea Britanie și experți în comunicare din universitățile locale. Fiecare dintre cele două sesiuni va aborda abilitățile de comunicare de bază cu sesiuni interactive de predare, exerciții special create, grupuri separate de lucru și feedback, iar participanții vor avea oportunități de a discuta temele abordate și de a pune întrebări specifice.

Află ce se întâmplă la un masterclass FameLab.

Premii 

Competiția FameLab este despre prestigiu mai mult decât despre premii. Toți participanții la FameLab beneficiază de ocazia de a întâlni alți pasionați de știință și de a intra în rețeaua FameLab România și FameLab International, de participarea la evenimente de promovare a științei în rândul publicului din România, și desigur de aprecierea publicului prin pasiunea lor pentru știință. 

În competiția FameLab România 2021, concurenții beneficiază și de o serie de premii speciale oferite de partenerii naționali ai competiției:

  • Premiul “Știință și societate” acordat de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași 
  • Premiul special din partea Academiei Române
  • Premiul “Știința la feminin” oferit de Uniunea Soroptimist Internațional România
  • Premiul din partea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (CNR-UNESCO)

De asemenea, concurenții clasați pe locurile I, II și III în competiție beneficiază de premii oferite de partenerii FameLab: Humanitas, Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, Asociația Ad Astra și Universitatea Politehnica Timișoara:

  • Locul I în competiția FameLab Romania vine cu titlul de campion FameLab, și ocazia de a reprezenta România în competiția globală FameLab International, organizată în toamnă în parteneriat cu Cheltenham Science Festival din Marea Britanie, și în care participă tineri comunicatori în știință din peste 20 de țări. În plus, campionul FameLab Romania beneficiază și cărți din Colecția Știință a editurii Humanitas, de o tabletă Apple iPad de 32 GB oferită de Universitatea Politehnica din Timișoara și un premiu de 300 EUR oferit de Asociația Ad Astra.
  • Locul II în competiția FameLab Romania beneficiază de cărți din Colecția Știință a editurii Humanitas și un premiu de 200 EUR oferit de Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth.
  • Locul III în competiția FameLab Romania beneficiază de cărți din Colecția Știință a editurii Humanitas și un premiu de 100 EUR oferit de Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth.

Rising Star: Premiul Publicului

Fie că ești sau nu de acord cu juriul FameLab, în competiție a mai rămas un premiu pe care îl poți acorda chiar tu! Începând din 17 iunie, până la finalul lunii, votează favoritul tău în competiția FameLab Romania pentru Premiul Publicului - "Rising Star".

Premiul se va duce la concurentul cu cele mai multe voturi valabil exprimate până pe 30 iunie, iar câștigătorul va beneficia și de un premiu de 100 EUR oferit de Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth.