Mâinile unui bărbat care lucreză în lemn
©

KraftMade/Magdalena Menzinger

Crafting Futures este un program global British Council care contribuie la un viitor mai bun prin activarea potențialului unic al meșteșugului de a inspira oameni din întreaga lume. Programul celebrează valoarea meșteșugului în istoria, cultura și lumea noastră de astăzi.

Prin creație și prin colaborare internațională, Crafting Futures reunește practicieni, designeri și organizații de patrimoniu din întreaga lume pentru a explora împreună direcții pentru un viitor mai bun.

Crafting Futures Romania

Lansat în România în 2020, Crafting Futures aduce împreună șase profesioniști din Marea Britanie și organizații, designeri, artiști și activiști din România alături de care pot dezvolta proiecte de învățare colaborativă pentru a susține practicile tradiționale, sustenabile în design.

Sesiunile Crafting Futures, organizate lunar online în perioada mai - august 2020, au urmărit să încurajeze dialogul despre rolul și viitorul practicilor meșteșugurilor tradiționale și să stabilească prime direcții de colaborare între designeri, artiști și cercetători în craft din Marea Britanie și parteneri locali care susțin și promovează meșteșugurile tradiționale și practicile sustenabile în design în România.

Programul continuă cu o vizită de lucru în România, replanificată pentru 2021, precum și cu activări digitale menite să celebreze craftul în context contemporan.

Participanți

Marea Britanie

Participanții din Marea Britanie sunt:

 • Annemarie O’Sullivan, creatoare de coșuri contemporane din East Sussex care folosește și reactivează tehnici tradiționale britanice. 
  „Cred că va fi o revoluție a craftului. Când totul dispare, oamenii încă vor să creeze. A crea ceva este un act productiv, vindecător, ne ajută în atât de multe feluri.” Află mai multe despre munca și viziunea ei despre craft în interviul nostru cu Annemarie.
 • Anoushka Cole, cercetătoare și creatoare de materiale cu focus pe resurse organice și reducerea deșeurilor.
 • Carol Carey, Creative Director pentru Somerset Art Works, cu peste 20 de ani de experiență în design, artă publică și design urban/spațial.
  „La finalul zilei, suntem la fel de buni ca ultimul proiect, deci există întotdeauna presiunea de a merge mai departe.” Află mai multe despre activitatea Somerset Art Works și viziunea lor despre craft în interviul nostru cu Carol.
 • Dorit Young, designer și fondatoare a Clothes Clinic și realizatoare de pălării couture, pasionată de modă sustenabilă și conservarea tradițiilor creative. 
  „Întotdeauna am lucrat pe piețe în declin. Simt că trebuie să mă reorientez mereu, dar asta mi se potrivește. Îmi place ideea de a fi tot timpul pregătită să mă adaptez curentului.” Află mai multe despre munca și viziunea ei despre craft în interviul nostru cu Dorit.
 • Gareth Neal, designer de mobilier recunoscut internațional pentru combinarea inovatoare a tehnologiilor ultramoderne de fabricare cu tehnici tradiționale.
  „Dacă vrei cu adevărat să reușești, atunci trebuie să fii devotat, meticulos, trebuie să ai o minte deschisă și să fii pregătit să eșuezi. De nenumărate ori.” Află mai multe despre munca și viziunea lui despre craft în interviul nostru cu Gareth.
 • Lola Lely, artistă multidisciplinară din Londra a cărei muncă scoate în evidență procese și narațiuni ce combină practici contemporane cu tehnici tradiționale.

România

Partenerii locali în proiectul Crafting Futures sunt:

 • Teodor Frolu, architect și activist pasionat de patrimoniu, reprezentând Patzaikin, inițiativă care dezvoltă produse menite să readucă în atenţia publicului tradiţiile meşteşugăreşti din Delta Dunării, precum și platforma naţională Tradiții Creative.
 • Andreea Machidon, arhitect și designer în cadrul fundației Pro Patrimonio și dezvoltatoare a colecției Honest Goods.
 • Andrei Georgescu, fost manager al Mestesukar Butiq și în prezent manager pentru Corizom, un program de creație internațional.
 • Marlene Stanciu, activistă și cercetătoare în craft pasionată de ruralism și slow design și fondatoare a KraftMade.
  „Doar împreună putem avea o voce puternică.” Află mai multe despre munca și viziunea ei despre craft în interviul nostru cu Marlene.
 • Oana Neneciu și Loredana Pană, coordonatoarele DeltaCraft, o platformă colaborativă de susținere a meșteugurilor în Delta Dunării.
  „Meșteșugurile din Delta Dunării riscă să se piardă în următorii 20 de ani.” Află mai multe despre munca și vizunea lor despre craft în interviul nostru cu Oana și Loredana.
 • Corina Bucea, manager de proiecte la Centrul Cultural Clujean, reprezentând programul România Remarcabilă.

Programul Crafting Futures, destinat promovării meșteșugului la nivel global prin cercetare și educație, este curatoriat și organizat de British Council în România împreună cu The Institute și Centrul Cultural Clujean.

Află mai multe despre programul global Crafting Futures.