Respect pentru diversitate

Când vorbim de respect pentru diversitate ne referim la educarea întregii populații pentru a învăța să aprecieze diversitatea, să își schimbe comportamentul și atitudinea față de diferite grupuri pe care le-ar putea discrimina din cauza stereotipurilor și a prejudecăților. 

Interlingua

Acesta este un proiect-cadru de dialog intercultural și înțelegere reciprocă, pe care l-am desfășurat în parteneriat cu Kultur Kontakt-Austria.

Participanții la proiect au fost profesori din școli din șase orașe din România: București, Constanța, Iași, Brașov, Brăila și Odorheiu Secuiesc. Fiecare școală a format câte o echipă din care au făcut parte profesori de engleză, germană și română, alături de elevii lor. Fiecare echipă a lucrat cu comunitățile locale și a realizat câte un proiect în domeniul diversității etnice, dialogului intercultural sau multilingvismului. 

Proiectul Interlingua a avut următoarele rezultate:

  • metodologii pentru dezvoltarea competențelor interculturale prin intermediul predării în mai multe limbi și a altor programe de învățare; 
  • proiecte școlare și comunitare menite să promoveze învățarea interculturală: un calendar intercultural în Brașov, un mini-dicționar intercultural în Constanța, ghiduri interculturale în Brăila și Odorheiu Secuiesc, materiale de predare pentru învățare interculturală în Iași și un website interactiv în București;.
  • integrarea educației interculturale în curricula școlară;
  • un manual "Interlingua" de bune practici, publicat în engleză, germană și română.

Proiectul Respecting Diversity

Scopul proiectului a fost creșterea nivelului de conștientizare a importanței lucrului cu tinerii pe probleme de diversitate și dezvoltarea unor proiecte naționale și internaționale în acest domeniu. În cadrul proiectului am contribuit la:

  • creșterea competențelor și capacității organizațiilor non-guvernamentale care lucrează cu tinerii în domeniul diversității;
  • creșterea nivelului de cunoștințe privind accesarea fondurilor europene destinate tinerilor, în mod special "Youth in Action".

Proiectul este finalizat, însă un ghid de metode și tehnici este disponibil pentru a fi folosit de persoane și organizații care lucrează cu tineri pe probleme de diversitate. Ghidul "Respecting diversity toolkit" poate fi accesat mai jos (disponibil în limba engleză).

Perspective asupra societății contemporane

În fiecare an am fost partenerii Conferinței Societății de Antropologie Socială și Culturală, ai Festivalului de Film Istoric de la Râșnov și am susținut inițiativele a diferite organizații non-guvernamentale, oferind perspectiva Marii Britanii în diferite arii, prin intermediul unor experți, conferențiari, traineri, etc (de exemplu: Conferința Întreprinderilor Sociale, în parteneriat cu NEST România).