Profesoară care zâmbește în fața clasei cu un manual în mână

Proiectul "English for the Community" este organizat de British Council România în parteneriat cu Romanian-American Foundation (RAF). 

Engleza este o competență-cheie în ecoturism: ajută comunitățile să aibă acces la un public internațional și să împărtășească idei cu organizații străine. Competențele de limba engleză deschid porțile tinerilor către oportunități de angajare în ecoturism și reduc nevoia lor de a migra pentru a găsi de lucru în afara comunităților lor.

Iar oamenii cei mai potriviți pentru a-i ajuta pe tineri să își dezvolte cunoștințele de limbă sunt chiar profesorii lor.

Prin urmare, un obiectiv principal al proiectului este acela de a asigura oportunități de dezvoltare profesională pentru circa 150 de profesori pe o perioadă de trei ani, contribuind astfel la crearea unei noi generații de profesioniști în mediul rural prin intermediul unei educații de calitate.

Unde se desfășoară proiectul?

Lucrăm cu profesori din orașe mici și sate din nouă județe din România (Suceava, Neamț, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Bihor, Mureș, Sibiu și Brașov). Activitățile din proiect ca Teacher Activity Groups se desfășoară în Vatra Dornei, Târgu Neamț, Miercurea Ciuc, Hațeg, Sighetu Marmației, Remeti, Sibiu, Sighișoara și Făgăraș, iar toți profesorii din zonele rurale apropiate sunt încurajați să se alăture grupurilor

Fiecare locație a fost selectată datorită potențialului deosebit pentru dezvoltarea ecoturismului. Sunt unele dintre cele mai frumoase zone din România, însă totodată zone în care oportunitățile de angajare pentru tineri sunt reduse, ceea ce îi forțează să migreze către orașe mai mari din țară sau în străinătate.

Ce se întâmplă în cadrul proiectului?

Inspirat de abordarea programului Teaching for Success, proiectul ține cont de realitățile din clasele României rurale. 

Studiu de referință (Baseline Study)

Pentru a ne asigura că proiectul răspunde nevoilor reale ale profesorilor din fiecare locație, am realizat un studiu de referință (baseline study) în cadrul căruia am vorbit cu profesori, directori, inspectori județeni și - nu în ultimul rând - elevi despre învățarea și predarea limbii engleze. 

Vezi rezumatul studiului (PDF, 1 MB)

Vezi raportul complet English For the Community Baseline Study (PDF, 3 MB)

Teacher Activity Groups

În mod tradițional, principalele moduri de a susține dezvoltarea profesională continuă a profesorilor au fost oportunitățile de participare la lecturi, ateliere sau cursuri, evenimente care sunt adesea utile și plăcute, motiv pentru care și acest proiect cuprinde și traininguri față în față. Acestea nu sunt însă singuele opțiuni pentru dezvoltarea profesională a profesorilor și, deși utile, au limitările lor. De aceea, proiectul "English for the Community" urmărește să ofere susținere profesorilor prin mai multe căi. Un aspect esențial în acest proces este reprezentat de dezvoltarea așa-numitelor Teacher Activity Groups. Prin intermediul lor, profesorii din fiecare zonă se întâlnesc lunar să împărtășească idei și păreri, să acceseze resurse și cursuri interactive online, să se susțină în introducerea unor activități sau tehnici noi la clase și să încurajeze, astfel, dezvoltarea fiecărui membru al grupului. 

Cine va livra proiectul?

English for the Community este un proiect gestionat de British Council România și Romanian-American Foundation. Cheia proiectului sunt cei nouă Country Trainers - fiecare dintre ei este responsabil pentru o zonă, în cadrul căreia oferă susținere și training pentru formarea unui Teacher Activity Group. Ulterior, fiecare Teacher Activity Group va fi gestionat de către doi facilitatori locali care trăiesc și predau în zonele respective. 

Află mai multe despre Country Trainers. 

Cum va ajuta proiectul comunitatea?

Predarea eficientă și învățarea limbii engleze în școli le oferă tinerilor șansa de a-și dezvolta abilități lingvistice care îi vor ajuta să își găsească locuri de muncă în comunitatea lor - în ecoturism, de exemplu - și astfel să susțină mai departe comunitatea. Proiectul English for the Community urmărește, în paralel, să susținp și bibliotecile din locațiile vizate, inclusiv prin încurajarea utilizării resurselor digitale și dezvoltarea unor abilități civice.

Care va fi impactul proiectului?

Proiectul urmărește să ofere un model eficient al felului în care profesorii își pot susține elevii pentru a contracara riscul șomajului, obținând astfel un impact pozitiv, sustenabil și de lungă durată în comunități. 

Modelul proiectului poate fi replicat pentru a susține dezvoltarea altor grupuri de profesori și comunități, în locații diferite sau la altă scară.

Contactează-ne

Vrei informații suplimentare sau vrei să te implici în proiect? O poți contacta pe Alina Constantinescu, Project Manager, la alina.constantinescu@britishcouncil.ro