Examene de engleză generală

Fie că ești începător sau vorbitor fluent și dorești să-ți îmbunătățești competențele lingvistice, fie că studiezi sau profesezi, avem examenul potrivit pentru tine.

Certificatele obținute în urma examenelor de limba engleză administrate de British Council pot fi folosite pentru echivalarea probelor de competență lingvistică în următoarele situații:

 • Admiterea în învățământul liceal de stat și profesional cu program bilingv și intensiv (nivel minim necesar: A2 conform grilei CEFR);
 • Bacalaureat (nivel minim necesar: B1 conform grilei CEFR).

Află mai multe detalii consultând documentele de mai jos. 

A1 Key, B1 Preliminary și B2 First – versiunea Standard sau For Schools?

- Nu există diferențe de format, nivel sau abilități testate.

- Conținutul este ușor diferit, întrucât varianta for Schools este adaptată intereselor și experiențelor de viață ale candidaților de vârstă școlară.

- Certificatele sunt identice, indiferent de varianta de test susținută (Standard sau For Schools).

A2 Key (KET) și A2 Key for Schools (KETfS)

A2 Key, cunoscut și sub denumirea Key English Test (KET), este primul nivel de examen de engleză generală din suita Cambridge English. Acest certificat demonstrează că ai cunoștințele de bază pentru a putea comunica în limba engleză în situații cotidiene.

A2 Key for Schools (KETfS) este același nivel cu Cambridge English: Key și are aceeași recunoaștere internațională. Singura diferență constă în conținutul care este special conceput pentru interesele și experiența școlarilor.

Acest examen poate echivala proba de competență lingvistică pentru admiterea în învățământul liceal de stat și profesional cu program bilingv și intensiv dacă este promovat cu unul din următoarele calificative: Pass with Distinction, Pass with Merit sau Pass. 

Nivel: A2 pe Scala Comună Europeană de Referință.

Cui se adresează?

Poți susține examenul KET după aproximativ 250 ore de studiu și practică, dacă poți vorbi, scrie și înțelege engleza de bază. Acest examen reprezintă primul pas în dezvoltarea abilităților de limba engleză necesare pentru lucru și studiu. Candidatul unui examen KET este capabil:

• să întrebe și să răspundă la întrebări legate de persoana sa ori alte persoane;

• să înțeleagă anunțuri și instrucțiuni atunci când i se vorbește rar și clar;

• să își exprime punctul de vedere cu privire la un subiect citit sau auzit.

Care este formatul examenului?

Examenul are 3 probe. Candidații susțin proba de Citire - înțelegere a textului și Scriere (Reading și Writing) și proba de Ascultare (Listening) în aceeași zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susține în aceeași zi sau poate fi programată într-o altă zi. Această probă se susține în perechi de doi candidați, cu doi examinatori.

A2 KET / A2 KETfS Reading și Writing  Listening  Speaking
Durata probei 60 min  30 min  8-10 min pe pereche de candidați
Procentaj din valoarea totală a notei 50%  25%  25%

B1 Preliminary (PET) și B1 Preliminary for Schools (PETfS)

B1 Preliminary este cunoscut și sub denumirea Preliminary English Test (PET) și Preliminary English Test for Schools (PETfS). Examenul demonstrează că poți comunica în limba engleză în situații practice, de zi cu zi. Examenul îți va oferi o bună bază dacă dorești să studiezi pentru o calificare profesională.

Acest examen poate echivala atât proba de competență lingvistică pentru admiterea în învățământul liceal de stat și profesional cu program bilingv și intensiv, cât și proba de competență lingvistică din cadrul examenului de Bacalaureat dacă este promovat cu unul din următoarele calificative: Pass with Distinction, Pass with Merit sau Pass.  

Nivel: B1 pe Scala Comună Europeană de Referință.

Cui se adresează?

Studiul pentru PET îți va îmbunătăți nivelul de limba engleză astfel încât să poți comunica eficient atunci când călătorești sau folosești engleza la serviciu.

Candidatul la PET este capabil:

 • să-și exprime preferințele sau dezacordul într-o discuție;
 • să înțeleagă anunțuri și instrucțiuni scrise și vorbite;
 • să scrie o scrisoare personală și să ia notițe în timpul unei ședințe sau discuții.

Care este formatul examenului?

Examenul are trei probe. Candidații susțin proba de Citire - înțelegere a textului și compunere (Reading și Writing) și proba de Ascultare (Listening) în aceeași zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susține în aceeași zi sau poate fi programată într-o altă zi. Această probă se susține în perechi de doi candidați, cu doi examinatori.

B1 PET / B1 PETfS Reading  Writing Listening Speaking
Durata probei 45 min 45 min 30 min 12 min pe pereche de candidați
Procentaj din valoarea totală a notei 25% 25% 25% 25%

B2 First (FCE) și B2 First for Schools (FCEfS)

B2 First este cunoscut și sub denumirea First Certificate in English (FCE) și First Certificate in English for Schools (FCEfS). Acest test de engleză generală dovedește că poți vorbi engleză suficient de bine pentru a munci și studia într-un mediu în care se vorbește limba engleză.

Acest examen poate echivala atât proba de competență lingvistică pentru admiterea în învățământul liceal de stat și profesional cu program bilingv și intensiv, cât și proba de competență lingvistică din cadrul examenului de Bacalaureat dacă este promovat cu un punctaj cuprins între 160-190. 

Nivel: B2 pe Scala Comună Europeană de Referință.

Cui se adresează?

Dacă dorești să lucrezi într-un mediu în care se vorbește limba engleză, să locuiești într-o țară cu populație vorbitoare de limba engleză sau să urmezi studii preuniversitare în engleză, cea mai bună soluție este să începi studiul pentru pregătirea examenului FCE.

Candidatul la FCE este capabil:

 • să redacteze emailuri și rapoarte scurte;
 • să dezvolte o idee și să poarte o discuție în limba engleză;
 • să înțeleagă engleza generală folosită la televizor și în presa scrisă.

Care este formatul examenului?

Examenul are patru probe. Candidații susțin probele de Citire - înțelegere a textului (Reading) și Utilizare a limbii engleze (Use of English), Scriere (Writing) și Ascultare (Listening) în aceeași zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susține în aceeași zi sau într-o altă zi. Această probă se susține în perechi de câte doi candidați, cu doi examinatori.

B2 FCE/ B2 FCEfs Reading și 
Use of English
Writing Listening Speaking
Durata probei 1h 15 min 1 h 20 min 40 min 14 min pe pereche de candidați
Procentaj din valoarea totală a notei 40% 20% 20% 20%

 

C1 Advanced (CAE)

C1 Advanced este cunoscut și sub denumirea Cambridge Advanced Certificate in English (CAE). Acest certificat de engleză generală demonstrează că ai un nivel de engleză la standardul cerut pentru a studia sau profesa în limba engleză.

Acest examen poate echivala atât proba de competență lingvistică pentru admiterea în învățământul liceal de stat și profesional cu program bilingv și intensiv, cât și proba de competență lingvistică din cadrul examenului de Bacalaureat dacă este promovat cu un punctaj cuprins între 180-210. 

Nivel: C1 pe Scala Comună Europeană de Referință.

Cui se adresează?

Dacă dorești să demonstrezi angajatorilor sau universităților că poți comunica eficient în limba engleză într-un context profesional ori academic, trebuie să obții certificatul CAE.

Pentru a promova acest examen trebuie să fii capabil:

 • să redactezi e-mailuri și rapoarte complexe și să iei notițe în timpul ședințelor și al prelegerilor;
 • să ții prezentări în engleză pe subiecte complexe;
 • să înțelegi o varietate de texte, de la ficțiune la editoriale.

Care este formatul examenului?

Examenul are patru probe. Candidații susțin probele de Citire - înțelegere a textului (Reading) și Utilizare a limbii engleze (Use of English), Scriere (Writing) și Ascultare (Listening) în aceeași zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susține în aceeași zi sau într-o altă zi. Această probă se susține în perechi de câte doi candidați, cu doi examinatori.

C1 CAE Reading și 
Use of English
Writing Listening
Speaking
Durata probei 1hr 30 min 1 hr 30 min 40 min 15 min pe pereche de candidați
Procentaj din valoarea totală a notei  40% 20% 20% 20%

 

C2 Proficiency (CPE)

C2 Proficiency este cunoscut și sub denumirea Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE).  Acest certificat demonstrează că stăpânești perfect engleza și o poți folosi fluent în orice context academic, profesional sau în cercetare. Este cel mai ridicat nivel de examen Cambridge English.

Acest examen poate echivala atât proba de competență lingvistică pentru admiterea în învățământul liceal de stat și profesional cu program bilingv și intensiv, cât și proba de competență lingvistică din cadrul examenului de Bacalaureat dacă este promovat cu un punctaj cuprins între 200-230. 

Nivel: C2 pe Scala Comună Europeană de Referință.

Cui se adresează?

Dacă dorești să demonstrezi angajatorilor că poți folosi engleza la nivel de senior management, sau dacă dorești să studiezi la nivel post universitar sau doctorat într-o universitate cu predare în limba engleză, trebuie să obții certificatul CPE.

Pentru a promova acest examen trebuie să fii capabil:

 • să înțelegi aproape orice scris sau vorbit în engleză;
 • să folosești și să înțelegi limbajul formal, academic și colocvial; 
 • să negociezi, să argumentezi și să comentezi aspecte subtile ale unor subiecte complexe.

Care este formatul examenului?

Examenul are patru probe. Candidații susţin proba de Citire - înțelegere a textului și folosire a limbii (Reading and Use of English), Scriere (Writing) și Ascultare (Listening) în aceeași zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susține în aceeași zi sau într-o altă zi. Această probă se susține în perechi de 2 candidaţi, cu 2 examinatori.

C2 CPE Reading și Use of English Writing Listening Speaking
Durata probei 1hr 30 min 1hr 30 min 40 min 16 min  pe pereche de candidați
Procentaj din valoarea totală a notei 40% 20% 20% 20%

Susține un examen Cambridge English la British Council România

Înscrie-te la un examen Cambridge English în România.

Unde și când pot susține un examen Cambridge English în Romania? Cât costă un examen?

Cum se desfășoară o zi de examen?

Rezultatele la examenele paper based sunt disponibile în 4 - 6 săptămâni de la susținerea examenului, iar în cazul examenelor pe calculator la 2 săptămâni de la susținerea acestora.

De ce să susțin un examen la British Council?

Vezi și