Câştigătoarea FameLab România 2015- Mara Strungaru

FameLab urmăreşte să inspire, motiveze şi să formeze tinerii oameni de ştiinţă şi inginerii pentru a interacţiona activ cu publicul şi cu liderii în domeniu.

O comunicare eficientă a ştiinţei are potenţialul de a altera stereotipuri, genera interes şi, nu în ultimul rând, de a justifica cheltuielile publice pentru cercetarea ştiinţifică.

Implicarea Marii Britanii

Marea Britanie este un centru de excelenţă pentru comunicarea ştiinţei şi recunoaşte că accesibilitatea ştiinţei pentru un public non-ştiinţific reprezintă o prioritate constantă pentru cercetătorii din lumea întreagă.

Finala FameLab International se desfăşoară anual în cadrul Festivalului de Ştiinţă de la Cheltenham, Marea Britanie. Câştigătorii competiţiilor naţionale din diferite ţări se întâlnesc aici pentru a-şi demonstra abilităţile de comunicare a ştiinţei, pentru a cunoaşte alţi tineri pasionaţi de acest domeniu şi pentru a învăţa de la experţi.

Istoric

Încă de la înfiinţarea sa, în cadrul Festivalului de Ştiinţă de la Cheltenham, în 2005, FameLab a evoluat devenind acum cea mai longevivă competiţie de comunicare a ştiinţei.

Pateneriatul cu British Council, început în 2007, a însemnat lansarea acestei competiţii la nivel global, având acum peste 5000 de tineri pasionaţi de ştiinţă şi inginerie, din peste 25 de ţări diferite.

FameLab în România

FameLab România s-a lansat în 2007 şi este singura competiţie din România care încurajează şi susţine comunicarea ştiinţei în rândul tinerilor. Competiţia constă în organizarea unor preselecţii regionale la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, cu sprijinul de lungă durată al unor parteneri locali (universităţi naţionale) şi sponsori.