Câştigătoarea FameLab România 2015- Mara Strungaru

O nouă generație de cercetători inspirată să se implice activ în relația cu publicul larg

FameLab reprezintă o poveste de succes în domeniul comunicării științifice la nivel mondial, sprijinind misiunea British Council de a crea conexiuni, înțelegere și încredere între oamenii din Marea Britanie și alte țări prin educație și schimburi culturale.

Fenomenul FameLab

FameLab a venit cu o nouă abordare a implicării publicului în domeniul științei în întreaga lume, prin evenimente, cursuri de formare de tip masterclass și crearea de noi rețele pentru cercetători interesați de comunicarea științei. Această formare în domeniul comunicării științifice a reprezentat o sursă neprețuită de dezvoltare profesională pentru participanții la FameLab, una care le-a conturat o nouă perspectivă asupra colaborării și a ajutat la formarea unei noi generații de studenți și cercetători din domeniul STEM.

Conceptul FameLab, bazat pe schimburi culturale și științifice, s-a dovedit a fi o formulă de succes în întreaga lume. De-a lungul celor 15 ani de istorie a concursului (din 2007 până în 2021), FameLab International a implicat peste 40 000 de participanți din peste 30 de țări și a ajuns la un public de milioane de oameni din întreaga lume. În acești 15 ani remarcabili, competiția FameLab România a implicat peste 200 de participanți la nivel local.  

Cei 200 de parteneri internaționali ai concursului - printre care se numără organizații științifice de top la nivel mondial, precum NASA și CERN - au jucat un rol esențial în povestea de succes a FameLab, acordându-și sprijinul, rețelele și expertiza pentru a contribui la creșterea interesului și implicării comunicarea științei. 

FameLab în România

FameLab România a început în 2007 și a fost singura competiție locală care a încurajat și susținut comunicarea științifică în rândul publicului tânăr. Concursul a cuprins probe regionale în orașe din România, precum și o finală națională anuală la București, organizată cu sprijinul universităților partenere și al sponsorilor din întreaga țară.

Explorează mai departe

Vezi istoria FameLab România pe canalul YouTube al British Council România 

Află mai multe despre FameLab International pe canalul de YouTube FameLab al Festivalului Cheltenham  

Vezi exemple de comunicare a științei inspirate de FameLab pe canalul de YouTube global al British Council   

Vizitează site-ul Festivalului Cheltenham pentru a afla mai multe despre viitorul FameLab