Ilustratii cu doua femei in halate albe de laborator care stau de-a stânga și de-a dreapta unei coloane cu un vas Erlenmeyer așezat pe capitolul ei.

Ai de prezentat o lucrare și te simți stresat? Nu ești sigur cum să “traduci” datele din cercetarea ta pe înțelesul oricui?

Vino să înveți cum să-ți folosești inteligența, cunoștințele și emoțiile pentru a fi cel mai bun prezentator din grup!

Înscrie-te la „Games of Science”, concursul în care, la final, rămâne în picioare cel mai bun prezentator al unui subiect științific, și vei beneficia de:

 • o sesiune de training
 • un concurs de calificare cu premii (Turnirul Games of Science)
 • și, dacă te numeri printre cei mai buni, un loc la finala națională din București!

Sesiunile de training au rolul de a te pregăti atât pentru participarea la concurs, cât și pentru orice altă ocazie în care ai de prezentat în public un subiect complicat dintr-o cercetare științifică.

Te poți înscrie la oricare dintre sesiunile de training de mai jos. Concursurile de calificare, deschise doar celor care au participat la training, au loc a doua zi, duminica, iar marea finală va avea loc în luna iunie.

Prezentarea ta la Games of Science

În training vei învăța cum să livrezi prezentări clare și de impact – atât pentru formatul competiției, cât și pentru orice alte situații din cariera ta. 

Pentru competiție, va trebui să fii pregătit să prezinți o cercetare științifică simplu și clar, pe înțelesul unui public nespecializat, pe durate de la 15 secunde la 3 minute, fără PowerPoint. 

Pentru detalii despre prezentare, temă și formatul competiției, vezi secțiunea FAQs de mai jos. 

Programul sesiunilor

Sesiunile se desfășoară online în weekend, în perioada 19 martie - 8 mai. Trainingul are loc sâmbătă, iar concursul, duminică. Înscrierea pentru o sesiune înseamnă că vei participa atât la trainingul de sâmbătă, cât și la concursul din ziua următoare. 

Poți să te înscrii gratuit la oricare dintre sesiunile de mai jos, chiar dacă nu ești afiliat universității partenere.

Sesiune Program ziua 1 (training) Program ziua 2 (concurs) Universitate parteneră
19-20 martie 19 martie
09.30 - 17.30
20 martie
16.00 - 19.00
Universitatea din București
26-27 martie 26 martie
09.30 - 17.30
27 martie
16.00 - 19.00
Universitatea Babeș-Bolyai
2-3 aprilie 2 aprilie
09.30 - 17.30
3 aprilie
16.00 - 19.00
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași
16-17 aprilie 16 aprilie
09.30 - 17.30
17 aprilie
16.00 - 19.00
Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
7-8 mai 7 mai
09.30 - 17.30
8 mai
16.00 - 19.00
Universitatea Politehnica Timișoara
14-15 mai 14 mai
09.30 - 17.30
15 mai
16.00 - 19.00
Universitatea Politehnica din București

Te interesează?

Dacă ai între 20 și 34 de ani împliniți, ești încadrat într-o formă de învățământ superior sau ai absolvit-o și lucrezi în continuare în cercetare sau învățământ, înscrie-te gratuit mai jos.

Locurile sunt limitate!

Înscrie-te acum

FAQs

Află mai multe despre program în secțiunile de mai jos. Dacă ai orice întrebări suplimentare, ne poți scrie la gamesofscience@biomentorhub.ro.

Care este scopul Games of Science?

Abilitățile de prezentare sunt esențiale în cariera unui cercetător. Tocmai de aceea, dacă studiezi sau lucrezi în cercetare și folosești metode științifice, Games of Science urmărește să te încurajeze să explici concepte, procese, teorii și cercetări complexe pe înțelesul publicului, într-un timp scurt. 

Formatul original de training și concurs Games of Science vine în sprijinul tinerilor cercetători care-și doresc să își depășească  propriile limite în comunicarea științifică și vor ca discursul lor să fie unul convingător, concis, spus pe o tonalitate ce nu permite emoțiilor să iasă la iveală, dar și  adaptabil oricărui public țintă este adresat.

Ce învăț la trainingul Games of Science?

Temele abordate în cursul sesiunilor de training vizează dezvoltarea abilităților de comunicator în știință, incluzând: 

 • gestionarea emoțiilor; 
 • adaptabilitate și versatilitate în livrarea unui discurs public; 
 • alegerea unor mesaje-cheie pentru publicul țintă; 
 • structurarea unei comunicări publice; 
 • exersarea în condiții realiste a competențelor de pregătire și livrare a unei comunicări publice scurte si foarte scurte.

Cum se desfășoară concursul Games of Science?

Turnirul “Games of Science” are loc online, în duminica de după training. Este un format original de concurs dezvoltat de trainerul Ada Roseti, în care vei participa la runde eliminatorii de prezentări ale unui subiect științific, fără suport PowerPoint, pe durate de la 15 secunde la 3 minute.

Formatul este menit să te antreneze să poți vorbi clar și simplu despre un subiect complicat, în orice context – fie că este vorba de un elevator pitch sau o intervenție mai amplă. 

După fiecare rundă, juriul va desemna persoana care intră în runda următoare. 

În prima rundă de concurs, vei avea doar 15 secunde pentru prezentarea ta. În fiecare rundă în care te califici mai departe, vei prezenta același subiect, dar pe durată mai lungă:

 • Runda 1 – 15 secunde
 • Runda 2 – 30 de secunde
 • Runda 3 – 1 minut
 • Runda 4 – 2 minute
 • Runda 5 (finală) – 3 minute

În ultima rundă se vor întrece cei mai buni doi concurenți pentru desemnarea campionului din Turnirul respectiv. 

Ocupanții locurilor unu și doi din concursuri vor fi invitați să participe la finala națională - Turneul Campionilor „Game of Science”, care va avea loc în luna iunie la București. 

Sunt eligibil pentru participarea la Games of Science?

Competiția „Game of Science” este deschisă tinerilor cu vârste între 20 și 34 de ani împliniți, ce se încadrează în următoarele categorii:

 • studenți care urmează programe de studiu la nivel de licență, masterat sau doctorat la universități din România și străinătate
 • tineri cercetători
 • cadre didactice universitare
 • personal didactic din învățământul preuniversitar
 • alte categorii de specialiști care lucrează în instituții de învățământ și cercetare sau organizații cu profil științific și tehnologic din România. 

Cum mă pot înscrie?

Te poți înscrie aici la una dintre sesiunile Games of Science din perioada 19 martie - 8 mai. Sesiunile se desfășoară online în weekend - trainingul are loc sâmbătă, iar concursul, duminică. Înscrierea pentru o sesiune înseamnă că vei participa atât la trainingul de sâmbătă, cât și la concursul din ziua următoare. 

Poți alege orice sesiune preferi, chiar dacă nu ești afiliat universității partenere. Participarea este gratuită, însă locurile sunt limitate!

La înscriere, va fi necesar să ne dai și câteva detalii despre tema pe care vrei să o prezinți în concurs. După completarea formularului online, vom verifica eligibilitatea ta și a temei alese, iar apoi te vom contacta pentru confirmarea înscrierii tale - sau pentru detalii suplimentare, dacă va fi cazul. 

Cum îmi aleg tema?

Tema discursului tău în cadrul competiției Games of Science trebuie să abordeze, pe înțelesul tuturor, un subiect științific la alegere - atâta timp cât prezinți o temă bazată pe o cercetare reală, demonstrată cu dovezi științifice, poți vorbi despre orice.

Tema/cercetarea științifică pe care o vei prezenta nu este obligatoriu să fie originală (ex. lucrarea ta de cercetare), ci poate fi orice subiect eligibil și bine documentat care te interesează.

Ce trebuie să pregătesc pentru concurs?

Pentru concursul Games of Science va trebui să pregătești o prezentare pe tema aleasă, pe care să o poți livra liber, fără suport PowerPoint și fără a citi, pe durată variabilă. 

Cea mai scurtă prezentare pe care va trebui să o livrezi va avea 15 secunde, iar cea mai lungă – 3 minute. Detalii despre format găsești mai sus, la întrebarea “Cum se desfășoară concursul Games of Science?”

Fii fără grijă, vei primi îndrumare și te vei antrena pentru acest format liber de prezentare în trainingul de dinaintea competiției. 

Premii

Vor fi premiați atât câștigătorii competițiilor regionale „Games of Science”, precum și câștigătorii Turneului Campionilor „Games of Science”, care va avea loc la nivel național în luna iunie. Premiile vor fi oferite de gazdele evenimentelor respective și de alți sponsori ai proiectului. 

La finalul programului, toți participanții la training și concurs vor primi certificate emise de British Council și BioMentorHub. 

Concursul „Games of Science” este un format original dezvoltat de Ada Roseti pentru British Council și BioMentorHub. 

Proiectul „Games of Science” este derulat de British Council România în colaborare cu Asociația BioMentorHub și finanțat în cadrul CIVIS OPEN LAB-UB al Universității din București. 

Printre partenerii proiectului se numără Asociația Ad Astra a cercetătorilor români, Romanian Science Festival (RSF), Scientific Organization of Medical Students (SOMS), Universitatea din București, Universitatea Politehnică București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea Politehnica Timișoara. 

Link-uri externe